Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshoppers gezocht voor verwijderen Atomium

zondag 13 april 2008, 14:34 door | 7.105x gelezen | 2 reacties

De Belgische stad Mechelen zoekt Photoshoppers voor het wegretoucheren van het Atomium in familiefoto's (persbericht - PDF). De gemeente wilde in verband met een expositie over het vijftig jarig jubileum van de Wereldtentoonstelling 1958 oude foto's gebruiken van internetters. Ze liepen hierbij echter tegen de strenge auteursrechtelijke regels op die verbonden zijn aan het Atomium.

De beelden van het Atomium zijn namelijk tot zeventig jaar na de dood van de architect Waterkeyn (1917 - 2005) beschermd. Aangezien het beeld op veel van de ingezonden foto's aanwezig is mogen deze beelden niet zomaar getoond worden tijdens de expositie. Vandaar dat de gemeente de hulp heeft ingeroepen van fanatieke Photoshoppers om te helpen het Atomium uit de foto's te verwijderen.

De eerste honderd Photoshoppers die zich melden voor het wegretoucheren van het object van de honderden ingezonden Atomium-foto's kunnen een gratis kaartje voor de tentoonstelling winnen. Je kunt je aanmelden via photoshoppers@anno-expo.be.

Ook zoeken ze creatievelingen die zelf een eigen Atomium willen maken. Je kunt je ook uitleven met de Atomium generator die op de site te vinden is.

De gemeente Mechelen heeft zo wel een leuke manier gevonden om een vervelende kwestie in hun voordeel te gebruiken!

Photofactsium
Het PhotofactsiumBron: Dutch Photo Zone, Webwereld

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. René
  Profiel René schreef op zondag 13 april 2008 om 20:42  | reageer

  Het valt niet mee om in deze tijd van "rechten" nog een object te vinden dat fotovrij is en waarmee je aan de gang kunt. Zo ontving ik een aantal weken geleden een mail van een kunstenaar die bezwaar maakte tegen een door mij genomen (en op mijn fotoblog geplaatste) foto waarop een (klein) deel van zijn schepping ,in een veel groter geheel, was te zien. Of ik maar even over de brug wilde komen met een aanzienlijke vergoeding! Blijkbaar was hij getipt door een gelijkgestemde want bij navraag kon hij me niet vertellen waar en wanneer ik die foto gepost had.... Ik heb het idee, dat er mensen zijn die alleen maar oog hebben voor "wat er aan te verdienen valt"!
  Toch wil ik opmerken zeker begrip te hebben voor de "scheppers" die hun creatieve werk willen beschermen tegen misbruik en zal ook zeker trachten e.e.a. te respecteren.
  Toch vind ik het vreemd, dat objecten om je heen, dus niet in besloten ruimten, niet gebruikt kunnen worden als entourage in/voor je eigen fotografische beelden.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 14 april 2008 om 05:00  | reageer

  Het is een beetje een moeilijke kwestie dit. Het weg shoppen van het atomium is namelijk ook geen oplossing, daarmee heb je namelijk nog niet de omgeving, en daarmee de auteursrechten omzeilt.

  Als je trouwens een nieuwsfoto (let op het woordje NIEUWS) plaatst, dan mag daar weer wel een klein deel van iets in staan dat eigenlijk auteursrechtelijk beschermd is, mits het maar niet het hoofdonderwerp van de foto is. Zo kan je een artikel over een gebouw naast de Erasmusbrug gewoon voorzien van een foto waarop zowel dit gebouw als de Erasmusbrug te zien zijn. Het moet dan dus wel zo zijn dat de foto het onderwerp in het artikel ondersteunt.

  Als je hier meer over wilt weten, Elja heeft op deze site een aantal zeer goeie artikelen geschreven over auteursrechten!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord