Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Record Nederlands Fotomuseum: 100.000 bezoekers

vrijdag 13 december 2019, 20:10 door | 2.812x gelezen | 0 reacties

Op 11 december 2019 verwelkomden de Rotterdamse wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) en directeur Birgit Donker de 100.000e bezoeker van het Nederlands Fotomuseum.

Nooit eerder in zijn bestaan trok het museum zoveel bezoekers als in 2019 en groeide het bezoekersaantal met 12 procent.

Grote publiekstrekker was de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken. Met ruim 67.000 bezoekers was het de drukst bezochte tentoonstelling ooit van het Nederlands Fotomuseum.

100.000 bezoekers NFM  2019 @Fred Ernst Nederlands Fotomuseum


Wethouder Kasmi: Met de komst van Birgit Donker als directeur en de nieuwe koers die zij is ingeslagen, heeft het museum de basis gelegd voor dit succes. Daar ben ik ongelofelijk trots op. Er ligt een goed fundament om door te bouwen aan een mooie toekomst als rijksmuseum, met een gevarieerd aanbod voor vele bezoekers – van jong tot oud.

Met de huidige tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum zet het museum de nieuwe koers voort.

In 2020 volgen de Eregalerij, een unieke presentatie van de belangrijkste topstukken uit de Nederlandse fotografie, en tentoonstellingen als Rotterdam in the Picture, De Migrant van Anaïs López, en De Collectie belicht door Marwan Magroun.

Wethouder Kasmi over het Nederlands Fotomuseum


Het Nederlands Fotomuseum is van grote betekenis voor Nederland. Het is een van de belangrijkste hoeders van het nationale en Rotterdamse erfgoed. Ik vind het fantastisch dat dit museum zo geworteld is op Zuid. Voor met name jongeren van Zuid inspireert het museum om fotografie als kunst te omarmen.

Daarnaast zet het actief in op kunsteducatie voor het onderwijs. Het museum maakt kunst en cultuur daarmee ook bereikbaar voor jongeren waarvan het niet vanzelfsprekend is dat ze er vanuit huis mee in aanraking komen. Dat moeten we koesteren.


Meer en nieuw publiek


Met 67.000 bezoekers was tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken dit jaar een publiekslieveling. Volgens Birgit Donker zijn er meerdere factoren aan te wijzen die deze tentoonstelling zo populair hebben gemaakt.

In de eerste plaats is Ed van der Elsken een enorm goede fotograaf, dat staat buiten kijf. Daarbij heeft het museum gekozen voor een aansprekende presentatievorm en een zeer divers activiteitenprogramma, wat door het publiek zeer werd gewaardeerd.

Lust for Life ontving een hoge waardering van het publiek. Naast fotografie- en cultuurliefhebbers, wist het museum ook nieuw publiek te trekken.

Daarbij viel op dat het werk van Van der Elsken zowel de oudere als de jongere generaties wist te raken. Dat bewijst maar weer het grote belang van het bewaren van ons fotografisch erfgoed voor nu en toekomstige generaties, aldus Birgit Donker.

Nieuwe koers


In 2019 is het Nederlands Fotomuseum een nieuwe koers ingeslagen. Hierin staat fotografie uit Nederland centraal en in het bijzonder de rijke museumcollectie.

De succesvolle tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken en de huidige tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum zijn onderdeel van een drieluik waarin het museum toont wat het doet.

In het najaar van 2020 te openen Eregalerij worden alle iconen uit de fotografiegeschiedenis van Nederland samengebracht in een permanente tentoonstelling. Met de Eregalerij hoopt het Nederlands Fotomuseum meer en breder publiek te bereiken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord