Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Restauratieprogramma een succes: Ed is gered!

zondag 30 december 2018, 14:41 door | 3.780x gelezen | 1 reactie

Het Nederlands Fotomuseum heeft met succes het grote restauratieproject van meer dan 42.000 kleurendia's van fotograaf Ed van der Elsken afgerond. Daarmee is het kleurenwerk van een van de invloedrijkste Nederlandse fotografen veiliggesteld voor de toekomst.

Ed is gered


Dit wapenfeit zal het museum vieren met de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur, die op 24 mei 2019 opent in het Nederlands Fotomuseum. Lust for Life wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling ooit van zijn kleurenwerk en laat zien hoe Ed van der Elsken naar de wereld kijkt en zijn onderwerp verleidt.

Grootste fotorestauratieproject ooit


Twee jaar geleden luidde het museum de noodklok: de schimmel op de ruim 42.000 kleurendia's van Ed van der Elsken moest zo snel mogelijk worden verwijderd, anders zou zijn kleurenwerk voorgoed verloren gaan.

De dia's waren namelijk door de vochtigheid in Van der Elskens woonhuis aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld.

De restaurator bij het Nederlands Fotomuseum, Katrin Pietsch, heeft een speciale methode ontwikkeld waarmee de dia's niet stuk voor stuk maar per vel zijn gereinigd. Dit leverde een enorme tijdswinst op. Lénia Oliveira Fernandes, assistent restaurator, is 'slechts' twee jaar bezig geweest met de restauratie.

Per dag maakte zij 150 tot 200 dia's schoon. Tijdens het schoonmaken kreeg zij een nog beter beeld van de fotograaf. “Natuurlijk wist ik dat hij in de jaren '50 al experimenteerde met kleurenfotografie, maar dat hij voor zijn project Bagara (1956-1958) al zoveel in kleur werkte was mij onbekend.

Heel bijzonder om deze dia's te ontdekken” vertelt Fernandes. Alle dia's zijn gerestaureerd en gedigitaliseerd. De komende periode zal alle aandacht uitgaan naar de registratie, zodat zijn archief beter toegankelijk wordt. “Ed van der Elsken hield er een eigenzinnig archiefstructuur op na, deze is niet chronologisch maar eerder thematisch.

Ed is gered 2


Dit betekent dat foto's uit dezelfde serie zich op verschillende plekken in het archief bevinden. Door het digitaliseren en de registratie krijgen we nu voor het eerst fotoseries compleet in beeld”, aldus Loes van Harrevelt (curator collecties).

Het Nederlands Fotomuseum beheert het complete negatieven- en dia-archief van Ed van der Elsken. Hoewel hij wereldwijd bekend staat om zijn expressieve zwart-wit fotografie, werkte hij de laatste vijfentwintig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur.

De veelkleurige mensheid die Ed van der Elsken graag bezong, liet zich uiteindelijk het best in kleur verbeelden. Velen fotografen in de jaren tachtig volgden zijn voorbeeld. Ed van der Elsken heeft de weg voor hen vrijgemaakt en heeft er voor Nederlandse en internationale begrippen een uniek oeuvre mee opgebouwd.


Overzichtstentoonstelling kleurenwerk


Op 24 mei 2019 opent het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur. Dit wordt de eerste grote tentoonstelling ooit waarin het kleurenwerk van Ed van der Elsken centraal staat. Naast bekende foto's bevat de tentoonstelling ook onbekend materiaal.

Bovendien zal de kennis die is opgedaan tijdens de restauratie worden gedeeld met het publiek. De succesvolle multimediale presentatie Eye Love You die eerder te zien was op het reizende theaterfestival De Parade, zal in een nieuwe vorm in de tentoonstelling terugkomen.

De tentoonstelling zal de bezoeker laten zien hoe Ed van der Elsken naar de wereld kijkt en zijn onderwerp verleidt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Huub
    Huub schreef op woensdag 2 januari 2019 om 11:25  | reageer

    Ben heel erg benieuwd naar de resultaten op 24 mei in de tentoonstelling.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord