Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Sony Alpha 7RIII en FE 24-105 mm G OSS aangekondigd

woensdag 25 oktober 2017, 15:15 door | 3.381x gelezen | 3 reacties

Vandaag lanceert Sony de Alpha 7r mark III, een fullframe spiegelloze camera die gebruik maakt van de E-mount lenzen van deze fabrikant. Ook kondigen ze een FE 24-105 mm F4 G OSS lens aan. Lees hier de specificaties van deze nieuwe producten.

A7rIII


α7R III specificaties


Continu fotograferen tot 10 beelden per seconden, zowel met electronische als mechanische sluiter
399 fasedetectie- en 425 contrastdetectiepunten
Verbeterde autofocus en Eye autofocus
4K filmen zonder pixelbinning
Dubbel SD-kaart slot
Camera kan van stroom worden voorzien via USB tijdens fotograferen
SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) en USB Type-C-aansluiting
Accu's met meer capaciteit dan andere Alpha 7 modellen
Gewicht body: 652 gram
42,4 Megapixels zonder low-pass filter
Touchscreen
Extra joystick voor meer bedieningsgemak
Een gecombineerde ultra hoge resolutie opname maken met Pixel Shift Multi Shooting

Verbeteringen


Op het eerste gezicht lijken de specificaties van de a7rIII - modelnaam ILCE-7RM3 - niet heel schokkend nieuw ten opzichte van de a7rII. Toch zijn wel een aantal verbeteringen die de camera interessant maken.
Als eerste valt mij het dubbel kaartslot en de betere accu op. Dit zijn veelgehoorde klachten, vooral voor professionele gebruikers, die in dit nieuwe model aangepakt zijn.

Het gebruiksgemak door toevoeging van de extra joystick - ook al te zien op de A9 - maakt het verplaatsen van scherpstelpunten een stuk makkelijker en gebruiksvriendelijker.

Het touchscreen voegt ook nog toe aan de verbetering van het gebruiksgemak. Eenvoudig je scherpstelpunt plaatsen en bijvoorbeeld verplaatsen tijdens het filmen zijn erg handig op deze manier.

De combinatie van een nieuw front-end LSI en de verbeterde uitleessnelheid zorgen ervoor de dat de camera de beelden 1,8 keer sneller verwerkt dan de voorganger.

Ook een belangrijk punt is dat er een betere anti-flikker functie is toegevoegd. Hierdoor zou banding niet of nauwelijks meer moeten optreden bij opnames met TL verlichting bijvoorbeeld. De camera detecteert automatisch de frequentie van het kunstlicht en past de sluitertijd aan.

A7rIII achter


Autofocus


Ook met AF/AE tracking haalt de A7rIII tot 10 beelden per seconden. Dit houdt de camera dan 76 JPG of 28 beelden in RAW vol voordat de buffer volloopt. Je kunt dit zowel met de geluidloze elektronische als met de mechanische sluiter gebruiken. In Live-View modus haal je maximaal 8 beelden per seconde. De vetraging tussen beeldscherm en opname zou hierbij minimaal moeten zijn.

Het vernieuwde scherpstelsysteem van de α7R III is uitgerust met 399 fasedetectie-AF-punten die ongeveer 68% van het beeld dekken, zowel in horizontale als in verticale richting. De α7R III heeft daarnaast 425 contrast-AF-punten, een verbetering van 400 punten ten opzichte van deα7R II.  Hierdoor kan deze nieuwe camera twee keer zo snel autofocussen ten opzichte van de α7R II in omstandigheden met weinig licht, met een tracking die ook ongeveer twee keer zo nauwkeurig is. Het Eye-AF-autofocussysteem zou ook twee keer zo accuraat moeten werken dan bij α7R II.

Verder is er autofocus in de vergrootglasmodus, ondersteuning van autofocus fasedetectie bij het gebruik van A-mount lenzen, een 'AF On' knop, die je handig zou kunnen gebruiken voor backbutton Autofocus.

4K filmen


De Alpha 7's worden vaak ingezet als videocamera en ook α7R III biedt de mogelijkheid om 4k te filmen. Hierbij wordt de hele breedte van de sensor benut. De camera verzamelt 5K aan gegevens en kan dit oversamplen.

Op de A9 ontbreken een aantal features die vooral voor filmen belangrijk zijn. In de a7rIII zien we een nieuw HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma), daarnaast een rechtstreekse HDR-workflow, waardoor HDR (HLG)-compatibele tv's 4K HDR-beelden kunnen afspelen. Verder zijn zowel S-Log2 en S-Log3 beschikbaar. Ook kan de camera Full HD op 120 fps met maximaal 100 Mbps opnemen, waardoor het beeldmateriaal kan worden bewerkt in 4x of 5x slowmotionvideobestanden in Full HD-resolutie met AF-tracking.

Overig


Met de nieuwe α7R III kunnen bestanden op via Wi-Fi naar een smartphone, tablet, computer of FTP-server worden overgezet. Vooral voor dat laatste ben ik benieuwd hoe dat in de praktijk werkt, snelheid bij deze enorme bestanden is hierbij waarschijnlijk een bepalende factor of het bruikbaar is of niet.
De camera is voorzien van een sync-aansluiting, waarmee externe flitsers en kabels aangesloten worden. Voor veel DSLR's een standaard functie, maar binnen de A7 serie de eerste camera die dit heeft.

Een SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) USB Type-C-aansluiting is beschikbaar voor nog meer flexibiliteit qua voeding en accessoires, en voor een hogere overdrachtssnelheid als de camera is aangesloten op een pc.

Nieuw bij de α7R III is het softwarepakket 'Imaging Edge' waarmee creatieve mogelijkheden worden uitgebreid. 'Imaging Edge' bestaat uit de drie pc-toepassingen 'Remote', 'Viewer' en 'Edit'. Deze kunnen gratis worden gedownload en bieden ondersteuning voor Live View-opnamen op afstand via pc en RAW bewerking.

Ook de nieuwe modus Pixel Shift Multi Shooting zien we voor het eerst op de α7R III.  Hiermee wordt gebruik gemaakt van van de 5-assige in-body beeldstabilisatie om samengestelde beelden met een superhoge resolutie te maken. De camera verschuift de sensor precies één pixel om zo vier verschillende foto's te maken die in totaal circa 169,6 MP aan beeldgegevens opleveren. Met behulp van de nieuwe 'Imaging Edge'-software kunnen deze beelden worden gecombineerd en verwerkt. Dit levert uiteindelijk in een foto op met een zeer hoge resolutie die een grote kleurnauwkeurigheid zou moeten hebben.

Prijzen en beschikbaarheid


De nieuwe Sony α7R III camera is vanaf november verkrijgbaar in de Benelux voor 3.500 euro. Hiermee is de camera beduidend goedkoper dan de a9 en voor mensen die graag meer megapixels hebben en geen nut hebben voor de 20 foto's per seconde van die camera zeker een interessante camera.

Sony FE 24–105 mm F4 G OSS


De magere lensline-up van een aantal jaren geleden voor de E-mount fullframe camera's is Sony in rap tempo aan het inhalen en deze allround zoom-lens stond bij veel mensen al een poosje op de verlanglijst.

Fe24 105


De SEL24105G zoals de officiële aanduiding luidt zal voor mensen die graag een lens meenemen bijvoorbeeld op vakantie een interessante lens zijn. De lens weegt 663 gram en is daarmee volgens Sony de lichtste in deze klasse. 

Met vier asferische lenselementen, waarvan twee type AA lenzen (geavanceerd asferisch) zou de scherpte ook in de hoeken goed moeten zijn. Ook zijn drie ED-glaselementen geïntegreerd (extra low dispersion) die samen met de asferische lenselementen de chromatische aberratie moeten beperken. De lens is uitgerust met Nano AR-coating die schittering en spiegeling moet minimaliseren en heeft een rond diafragma.

De ingebouwde stabilisatie werkt samen met die in de gestabiliseerde body's.

De Direct Drive SSM moet zorgen voor een stille en nauwkeurige scherpstelling.

De nieuwe standaardzoomlens heeft een aanpasbare scherpstelvergrendeling, een stof- en vochtbestendig ontwerp en een fluorcoating waardoor stof of vet minder snel zou moeten hechten en gemakkelijker kan worden verwijderd.

Prijzen en beschikbaarheid


De FE 24–105 mm F4 G OSS-standaardzoomlens is vanaf november verkrijgbaar in de Benelux voor 1.350 euro.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

3 reacties

 1. Dan Bahrami
  Dan Bahrami schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 17:42  | reageer

  Nikon en Canon moeten zich schamen.

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 26 oktober 2017 om 14:17  | reageer

  @Dan: verklaar je nader.

 3. gast schreef op dinsdag 31 oktober 2017 om 12:44  | reageer

  Ik denk dat Nikon wel sterk gaat antwoorden omdat ik heb begrepen dat ze de techniek van samsung hebben over genomen. Bezit zelf de nx1 en dat is een prima systeem camera

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord