Ger de Gram

Sony heeft beste spiegelreflexcamera tot 500 euro

maandag 29 december 2008, 20:09 door | 34.741x gelezen | 22 reacties

Toen ik vlak voor de zomer mijn eerste digitale spiegelreflexcamera wilde kopen vroeg ik aan vrienden, 'kenners' en collegae welk toestel ik moest aanschaffen. Eenduidig antwoord kwam er nooit, er was een hevige strijd tussen de Nikon- en de Canonliefhebbers. Volledig over het hoofd werd Sony gezien. En dat blijkt nu, eind december, op z'n zachtst gezegd vreemd.

Want niet Canon of Nikon, maar Sony heeft de beste digitale spiegelreflexcamera voor beginners en hobbyfotografen in huis. De Sony DSLR A300, wordt door vakbladen als het ideale instapmodel spiegelreflexcamera tot 500 euro gezien zo blijkt uit een onderzoek van HetBesteProduct.nl.

Sony Alpha 300


In dit onderzoek zijn verschillende digitale spiegelreflexcamera's met elkaar vergeleken en de conclusie: Sony heeft zich definitief gevestigd op de digitale spiegelreflexmarkt. De top 5 ziet er zo uit:

1. Sony A300- 8.1
2. Canon EOS 450D - 7.9
3. Sony A200 - 7.8
4. Canon EOS 1000D - 7.6
5. Pentax K200D / Nikon D60 - 7.5

Peildatum van deze stand is: 20 december 2008. Klik hier voor de actuele stand.

Niet alleen de Sony Alpha 300, maar ook zijn kleinere broer de DSLR A200, ontvangt zeer positieve recensies van verschillende deskundigen. In de categorie tot 500 euro wordt deze camera een derde plek in de ranglijst toebedeeld. Persoonlijk vind ik dat zeer opvallend: een camera zonder live-view of kantelbaar scherm. Ik denk dat de prijs een belangrijke reden is voor de goede score van het toestel – voor nog geen 320 euro heb je een body. Zet dat af tegen een gerenommeerd toestel als de Canon EOS 450 D waarvoor je bijna 450 euro moet betalen en het is niet moeilijk om te bedenken dat huisvaders of moeders wellicht eerder voor de Sony kiezen, dan voor Canon.

Verder lijkt Nikon de grote verliezer van dit onderzoek. Of verliezer: met een score van 7,5 scoort de Nikon D60 nog altijd bovengemiddeld, maar het is vreemd dat ‘een grote naam’ als Nikon zo ver achterblijft. In april 2007 kwam het bedrijf met de Nikon D80 nog als beste uit de bus. Destijds kostte dat toestel nog 810 euro. Het geeft aan dat er een enorme verandering heeft plaatsgevonden op de markt.

Het is niet langer vanzelfsprekend dat je een Nikon of Canon koopt wanneer je geďnteresseerd bent om je eerste stappen te maken in de wereld van de digitale spiegelreflexcamera: het is beter om te starten met een Sony, zo blijkt.

Oh, en welk fototoestel ik uiteindelijk heb aangeschaft? De Canon EOS 400D. En tot nu toe ben ik best tevreden met het ding. Maar goed, dat was in een andere tijd.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

22 reacties

 1. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op maandag 29 december 2008 om 20:31

  Wat maakt het ook uit wat je koopt? Pentax, Sony, Olympus, Canon, Nikon Corporation of Samsung....het is slechts gereedschap. Een toestel kopen om z'n aanschafprijs lijkt met niet de beste afweging....ik zou kijken naar de beschikbaarheid van lenzen.

  Hans
  -----------------------------
  Ken Rockwell doesn't color correct. He adjusts your world to match his

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 29 december 2008 om 20:52

  Voor mij was een belangrijke overweging dat een aantal mensen in mijn omgeving Nikon gebruiken. En daar heb ik nog regelmatig plezier van als ik eens spullen leen (of uitleen).

 3. gast schreef op maandag 29 december 2008 om 21:43

  Toch leuk om te lezen. Toen ik afgelopen juni kiezen kon tussen de Sony A300, de Canon 450D en de Nikon D60 kwam ik tot dezelfde conclusie. En geen spijt van mijn aanschaf knipoog

 4. Koning
  Profiel Koning schreef op maandag 29 december 2008 om 22:34

  Een collega van mij heeft onlangs, op mijn advies, een Sony A200 gekocht. Hij zocht een goede camera met een allroundlens. Verder geen aspiraties. Ideale situatie voor een Sony.

  Wil je echter verder, dan zou ik toch echt voor een Nikon of Canon gaan. Puur vanwege het feit dat een objectief belangrijker is, naderhand, dan de camera. En dan heb je dus meer keus en betere lenzen bij een Canon of Nikon.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.962 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord