Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Sony ontwikkelt 24,7 megapixel CMOS sensor

woensdag 30 januari 2008, 23:09 door | 15.607x gelezen | 13 reacties

Sony 24,7 megapixel CMOS sensorVanmiddag kwam Sony met het bericht naar buiten dat ze een nieuwe full-frame CMOS sensor hebben ontwikkeld met een resolutie van maar liefst 24,7 megapixel. Een sensor van hoge kwaliteit om de digitale spiegelreflex camera's van Sony (en waarschijnlijk Nikon) mee uit te rusten. Daarnaast is de sensor en bijbehorende elektronica geschikt voor een snelheid van 6,3 foto's per seconden. Naar verwachting verschijnt de nieuwe sensor nog dit jaar in nieuwe camera's.

Om de sensor zo vlotjes deze grote hoeveelheden data te laten verwerken hebben ze elke kolom van sensorpunten een eigen 12 bit A/D-converter gegeven. Hierdoor zou tevens de ruis binnen de perken blijven. De uiteindelijke foto heeft een resolutie van maar liefst 6.096 bij 4.056 pixels.

Naast de binnenkort verwachte Sony a900 professionele digitale spiegelreflexcamera zal de sensor naar alle waarschijnlijkheid ook te vinden zijn in nieuwe modellen van Pentax en Nikon. Zij hebben in het verleden al vaker gebruik gemaakt van Nikon sensoren. Een mogelijke Nikon D3x zou al binnen een half jaar te verwachten kunnen zijn.

Met deze nieuwe sensor wordt de monopoly positie die Canon al jaren heeft op het gebied van hoge resolutie sensoren in digitale spiegelreflex camera's doorbroken. De huidige Canon 1Ds mark III beschikt over een sensor van 21 megapixel.

Bron: Tweakers


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op woensdag 30 januari 2008 om 23:20

  Dit worden absoluut geen leuke bestanden meer om "raw" te verwerken...
  M'n huidige 10-punt-zoveel van de D80 maakt al ca 10Mb per foto....
  Do the math on 24 Mega pixel... kom je met een foto van 25Mb (geschat) de computer mee vullen...
  Leuk.. leuke prestatie.. maar misschien meer dedicated toepassen op bv. wetenschap en techniek dan in de consumenten wereld... Time will tell knipoog

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 30 januari 2008 om 23:35

  @Niels; Inderdaad, de 21 megapixel RAW bestanden van de Canon 1Ds mk3 nemen ook reeds zo'n 20 a 25 megabyte per foto in. Dat begint toch echt niet leuk te worden wat opslag betreft. Je harddisk is zo vol! Gelukkig koop je voor een prikkie weer 500 GB extra. knipoog

 3. prof pi
  prof pi schreef op donderdag 31 januari 2008 om 09:03

  'Ontwikkeld' schrijf je hier met een -T, dus:
  "Sony ontwikkelt 24,7 mega...." etc.
  Let op je spelling!

 4. cb
  cb schreef op donderdag 31 januari 2008 om 09:42

  Mein hemel! Lekker belangreik die zpelling. Gaat tenzlotte om de zlag van het digitale teitperc!!!

  Go sony go

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord