Elja Trum

Universiteiten bouwen gigapixel camera

zondag 24 juni 2012, 23:29 door | 4.054x gelezen | 5 reacties

Technici van Duke University en de University of Arizona hebben een prototype camera gebouwd die beelden produceert van 2.000 megapixel. De onderzoekers hebben dit gedaan door 226 losse sensoren samen te brengen in één camerabody.

De camera, die voluit de AWARE2 Multiscale Gigapixel Camera heet, maakt dus feitelijk enorme panoramafoto's. Dit is reeds eerder gedaan door fotografen die losse beelden aan elkaar koppelden, maar deze camera kan dit dus in één opname.

Aware2

Momenteel heeft de camera nog het formaat van een wasmachine; 50 centimeter diep en 75 centimeter hoog en breed. Het apparaat weegt ook 100 kilogram. Een stevige camera dus, maar de onderzoekers denken dat de camera binnen vijf jaar een stuk handzamer gebouwd kan worden en dan ook geschikt zal zijn voor consumenten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 25 juni 2012 om 00:03

  Technisch natuurlijk een behoorlijke horde om te nemen, en petje af voor deze mannen. Toch jammer dat deze 2.000 megapixel camera zo'n brakke lens heeft knipoog

 2. Titus Nachbauer
  Titus Nachbauer schreef op maandag 25 juni 2012 om 00:31

  @kidogo: inderdaad, de lens ziet er niet spectaculair uit, maar de camera is wel heel groot, dus kan de lens ook nog best een behoorlijk formaat hebben. Een groothoek is natuurlijk sowieso niet zo groot meestal.

  Anyway, mij lijkt het leuk, maar erg onhandig om een camera met zo veel pixels te hebben. De 36 MP van de D800 krijg je al nauwelijks scherp en ruisvrij, laat staan 2000 MP.

 3. Jack van Dalen
  Profiel Jack van Dalen schreef op maandag 25 juni 2012 om 08:26

  Ik neem aan dat je met zo'n camera niet zo bang hoeft te zijn een foto een beetje te croppen, je beschikt over voldoende pixels om een mooi plaatje over te houden.....

 4. Geert Kieboom
  Profiel  Geert Kieboom schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 13:49

  Ik ben benieuwd naar het atatief!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.479 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord