Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Rooftop fotograaf klimt op bouwkraan

maandag 14 maart 2011, 23:50 door | 7.403x gelezen | 17 reacties

Afgelopen weekend was op, onder andere, Nu.nl te lezen dat een hobbyfotograaf uit een bouwkraan gehaald was en dat er zelfs een helicopter ingezet werd voor de actie. Dit bleek een urban fotograaf te zijn die een bijzondere plek op het oog had.

Student en fotograaf Brian houdt zich samen met zijn vriend Bob bezig met Urban Exploration; het bezoeken van bijzondere, vaak vervallen, locaties om daar mooie foto's van te maken. Afgelopen weekend besloot hij een grote kraan in zijn woonplaats te beklimmen om wat mooie foto's van grote hoogte te kunnen maken. Dit onder de noemer 'rooftop fotografie'.

Copyright Exploration-bb
Foto vanuit de bouwkraan door Brian van Exploration-BB

Brian wordt na zijn klim op de kraan door de politie opgewacht op de grond. Hij krijgt een boete van 70 euro voor het zonder toestemming betreden van het bouwterrein.

Op zijn weblog beschrijft hij de gebeurtenissen. Volgens hem liep het allemaal wat anders dan in de media voorgehouden werd. Het blijft natuurlijk een actie die waarschijnlijk niet heel slim was en met een hoog don't try this at home-gehalte. Wel een mooi verhaal voor in de kroeg natuurlijk!

Met dank aan Ed voor de tip!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 01:44  | reageer

  Ik snap niet dat je dit soort praktijken uit gaat halen voor een aantal nietszeggende foto's en heeft in de beeldvorming ook niet veel met urban te maken. Een beetje urban fotograaf had de kraan zelf ook als urban object genomen en spectaculaire foto's gemaakt. Met een mobiele telefoon vanuit de politie helicopter zijn waarschijnlijk nog betere foto's gemaakt. Een domme jongens streek die gelukkig zonder kleerscheuren is afgelopen.

 2. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 06:21  | reageer

  Ik vind het een vette actie!

 3. Rob3054
  Rob3054 schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 08:48  | reageer

  Hoe stom kan je zijn om zoiets "vet" te vinden?

 4. Dustin
  Dustin schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 10:16  | reageer

  Ik vind het echt slecht dat dit zo leuk in de media gezet is. Wat hij gedaan heeft is dom en iedereen kan dit vooraf bedenken. 70 euro boete vind ik ook veels te weinig. De kosten die de politie gemaakt heeft moeten maar worden toegevoegd bij zijn boete.

  Wat Rob3054 ook al melde.. Hoe stom kan je zijn om zoiets "vet" te vinden.

  Het resultaat van zijn fotosessie zijn echt niets zeggende foto's dus waarom dit doen?

 5. Joop
  Joop schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 10:29  | reageer

  Je leven wagen voor zulke foto's? Wat een sukkel. En de volgende keer staat hij natuurlijk voorop een goederentrein omdat hij denkt dat het spectaculaire foto's worden.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 10:50  | reageer

  Ik vraag me in godsnaam af hoe iemand dit een 'vette' actie kan vinden! Je moet echt geschift zijn om zulke levensgevaarlijke toeren uit te halen voor een paar flutfoto's. Van mij mochten ze 'm harder aanpakken.

 7. Erik
  Profiel  Erik schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 12:24  | reageer

  Kan ik me bij aansluiten. En als je dan toch zo stom bent om het te doen, maak dan in elk geval fatsoenlijke foto's...

 8. Ron
  Ron schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 13:51  | reageer

  Tuurlijk dit levert nauwelijks boeiende foto's op. Maar waarom is dit nou zo dom? Als je je op zo'n ding aan de veiligheidsvoorschriften houdt, kan er niet veel gebeuren. Kijk maar eens tijdens de opbouw van zo'n kraan. Het ziet er spectaculair uit maar het is allemaal tamelijk risicoloos.
  Kortom een mooie Pietje Bel streek waarvoor een boete van 70 eur precies op z'n plaats is. Niks mis mee.

 9. Erik
  Profiel  Erik schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 14:04  | reageer

  Echter schrijven de veiligheidsvoorschriften op bouwterreinen onder andere voor dat je een veiligheidshelm moet dragen en je je niet zonder toestemming op het bouwterrein mag bevinden en al helemaal niet op een huiskraan.

  Ik heb de BLOG van Brian even gelezen en daarin schrijft hij dat hij bovenin niet door de cabine kon en dus buitenlangs is gegaan. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van een meegenomen touw en haak dat losliet waardoor hij bijna naast de kraan terecht kwam, 50 meter lager.. Ik denk niet dat een eigen touw en haak meenemen en gebruiken in de veiligheidsvoorschriften staat... Tamelijk risicoloos kan ik dit niet noemen.

 10. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 14:05  | reageer

  Ik ben ook van de mening van Ron, er zijn helemaal geen risico's aan hoor, dit is minder gevaarlijk dan in een huis gaan dat vervallen is (urbanphotography). Maar als hij de tijd en moeite had genomen om het te gaan vragen dan had hij betere foto's kunnen maken en geen €70 moeten betalen. Ik ken zelf mensen die het al hebben gedaan maar dan was de kraanbestuurder er telkens bij.

 11. mecx
  Profiel mecx schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 14:42  | reageer

  NEE Elja, je blijft van die kraan af! vrolijk

 12. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 16:38  | reageer

  Heb al eens op een bouwkraan gestaan, met samenwerking van de kraanmachinist. Mooi uitzicht over Amsterdam gehad, maar of het nou zo spectaculair is..

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 18:11  | reageer

  De reacties op nu.nl waren enthouiaster dan hier. De waardering voor de durfal was ook veel hoger. Maar daar ging het om de actie, hier om het resultaat.

  Iedereen die opmerkt dat je door het maken van afspraken ook hogerop kunt komen heeft gelijk. Maar het is eigen aan urbex-fotografie om locaties te zoeken waar je niet mag komen en rooftop-urbex is een extreme uiting daarvan.

  Als je dit soort werk wilt uitvoeren, dan is aandacht voor je eigen veiligheid een eerste vereiste en zo professioneel lijkt me dit project niet uitgevoerd.

 14. Mark
  Profiel  Mark schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 19:38  | reageer

  Als je nou ook een aantal mooie foto's had gemaakt....

 15. Jos
  Jos schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 21:56  | reageer

  Stelletje kinderachtige aanstellers zeg.

  Die jongeman is op zijn 18de al zo fanatiek bezig met fotograferen dat hij het er voor over heeft om zo'n kraan te beklimmen. Als jij dat niet durft laat hem dan lekker, jij hebt geen last van hem.

  Het allerflauwst vind ik dan nog wel dat jullie allemaal lopen te roepen hoe slecht zijn foto's zijn. Zeker ze zijn niet top, maar hij krijgt waarschijnlijk niet betaald voor zijn werk en werkt waarschijnlijk ook met beduidend mindere apperatuur dan die van jullie. Daarnaast vraag ik me af hoeveel van jullie het zelf al eens geprobeerd hebben, zo'n kraan te beklimmen en foto's te maken, misschien zijn de omstandigheden wel lastiger dan je denkt. Logisch dat zijn foto's minder scherp uitkomen als hij bovenop een wiebelende kraan staat dan dat jullie rustig beneden met jullie fullframe's en l lenzen staan te fotograferen.

  Ik juich zijn actie niet toe en zou hem al zeker niet nadoen, maar dit soort fotografen zijn wel bereid verder te gaan voor die ene foto. En dat levert nu misschien niet de meest prachtige prenten op, maar hij heeft de spirit er al goed inzitten.

 16. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 16 maart 2011 om 08:04  | reageer

  Ik heb al hoogtevrees als ik soep eet uit een diep bord, dus dit is voor mij way to high.. vrolijk

  Ieder zijn ding zou ik zeggen..

 17. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op woensdag 16 maart 2011 om 12:03  | reageer

  Zo'n 30 jaar geleden ben ik ook eens een bouwkraan ingegaan om mijn huis in aanbouw te fotograferen. Het blijven nog steeds heel bijzondere foto's voor mij.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord