Elja Trum

Voor luchtfotografie geen vergunning meer nodig

zondag 26 mei 2013, 21:54 door | 7.145x gelezen | 5 reacties

Goed nieuws voor fotografen die graag bijzonder foto's maken door hun camera de lucht in te sturen; vanaf 1 juni hoef je hiervoor geen vergunning meer aan te vragen. Ook zijn de gebieden waar een restrictie op lag (militaire locaties) vanaf dan vrijgegeven.

In 1959 werd het 'Besluit Luchtfotografie' ingevoerd om het risico op spionage te verkleinen. Overigens had ik niet echt het idee dat deze wet door veel mensen nageleefd werd. Alleen als je als fotograaf professioneel aan de slag ging met luchtfotografie dan zul je waarschijnlijk in de regelgeving gedoken zijn.

Boerderij luchtfoto

In de nabije toekomst zullen erg hoogstwaarschijnlijk nog wel een aantal extra regeltjes van kracht worden voor het gebruik van drones. Meer informatie vind je bij Hoogtezicht.nl.

Bron: Fok.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. HarryD
  HarryD schreef op maandag 27 mei 2013 om 08:35

  Waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd maar ik leest in de link naar hoogtezicht.nl "..... en dient u een luchtopnamevergunning van het Ministerie van Defensie te hebben."

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 27 mei 2013 om 10:47

  @harryD; ik bedoelde dat der bij Hoogtezicht meer informatie is te vinden over de toekomstige regelgeving. Zij hebben zo te zien nog niks geschreven over deze wijziging per 1 juni wara dit artikel over gaat.

 3. Erik
  Erik schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 12:47

  Geldt deze regelgeving ook voor België?

 4. Johan
  Johan schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 14:06

  Inmiddels is de website van Hoogtezicht aangepast. Maar wel erg grappig:

  "
  Luchtopnamevergunning

  Als u boven Nederlands grondgebied foto's of opnamen wilt (laten) maken vanuit de lucht, dan heeft u GEEN luchtopnamevergunning meer nodig van het Ministerie van Defensie..

  » Luchtopnamevergunning
  Download via onderstaande link direct een aanvraagformulier voor luchtopnamevergunning
  » Download aanvraagformulier luchtopnamevergunning
  "

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.479 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord