Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Wacom houdt bij welke apps gebruikers openen

dinsdag 11 februari 2020, 17:17 door | 3.693x gelezen | 4 reacties

Na akkoord met het privacybeleid houdt Wacom standaard bij welke programma's tekentablet-gebruikers openen op hun systeem. En dat zonder dat dit duidelijk gecommuniceerd is. Dit zou uit te schakelen zijn bij de instellingen, zo verdedigt het bedrijf zich.

Na het accepteren van een privacybeleid ontdekte software-ontwikkelaar Robert Heaton dat Wacom bijhoudt welke applicaties hij opent. Hij verbaasde zich al over het feit dat een tekentablet een privacybeleid zou moeten hebben.

Wacom tekentablet


In dat privacybeleid geef je toestemming voor het verzamelen en doorsturen naar Google Analytics van informatie over sessies, informatie over hardware en gebruikersdata.

Robert ontdekte met behulp van de tools Burp Suite en Wireshark dat Wacom logs bijhoudt van iedere keer dat een gebruiker een nieuwe applicatie opent. Dit inclusief de naam en tijd plus een string die een id vormt voor de gebruiker.

Je kunt het verzamelen echter wel zelf stoppen door Wacom Experience Program uit te schakelen in het Wacom Desktop Center. Wacom zou de data ook alleen gebruiken voor ontwikkeldoeleinden. Maar waarom is die dataverzameling nodig voor een muis-achtig apparaat.

Wacom probeert de zorgen van gebruikers hierover op Twitter weg te nemen door te melden dat ze het Wacom Experience Program zelf kunnen de-activeren bij de privacy-instellingen.

Uit de comments op dit bericht kun je opmaken dat gebruikers er niet blij mee zijn. Ze vinden het behandelen van klanten als gegevensbronnen als manier om winstgevend te zijn onnodig en onethisch.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op dinsdag 11 februari 2020 om 21:35  | reageer

  Ze zouden het natuurlijk ook kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen hoe klanten hun Wacom tablet gebruiken en hierdoor gerichter optimalisaties kunnen doorvoeren.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 11 februari 2020 om 22:22  | reageer

  @Michael: ja inderdaad! Dat hadden ze beter als excuus kunnen gebruiken ipv alleen de nadruk op de manier om het uit te schakelen te leggen..

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 12 februari 2020 om 09:47  | reageer

  Ja, het is natuurlijk niet heel vreemd dat ze de data gebruiken en ik kan me voorstellen dat de insteek ook echt alleen maar voor de verbetering van hun software is.

  Het is natuurlijk netjes om het bij de installatie van de software netjes te vragen. In de praktijk snap ik echter ook dat je ook zo min mogelijk stappen wilt in zo'n installatieproces.

  In mijn ogen doet Wacom niet direct iets fout, maar het is goed dat er mensen zijn die er op letten welke data verzameld wordt. Meer helderheid is altijd prettig.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 12 februari 2020 om 19:04  | reageer

  De link naar het originele bericht ontbreekt Michelle, maar ik kan me de richting van de reacties voorstellen. Wacom had het slimmer kunnen aanpakken door het beter uit te leggen inderdaad, en de opt out wat eerder aan te geven. Gebeurt ook bij veel andere installaties.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord