100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Winnaar World Press Photo of the Year 2018

donderdag 12 april 2018, 23:23 door | 3.814x gelezen | 1 reactie

Zojuist is de winnaar van de World Press Photo of the Year 2018 bekendgemaakt door Prins Constantijn en fotograaf Burhan Ozbilici (de winnaar van vorig jaar).

De Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt won de prijs. Hij maakte in mei vorig jaar in Caracas, Venezuela een aangrijpende foto van een brandende demonstrant.

Crisis van Venezuela


José Víctor Salazar Balza (28) vat vlam tijdens gewelddadige schermutselingen met de oproerpolitie tijdens een protest tegen president Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela.

006 World Press Photo of the Year Nominee Ronaldo Schemidt, Agence France Presse

Ronaldo Schemidt, Venezuela, Agence France-Presse

Het was voor het eerst dat de organisatie de winnaar bekendmaakte tijdens een speciale ceremonie, in aanwezigheid van alle genomineerden. Alle genomineerde foto's zijn vanaf aanstaande zaterdag te zien in De Nieuwe Kerk op de Dam.

160 foto's


De tentoonstelling bevat meer dan 160 persfoto's van 42 fotografen uit 22 landen. Nederland is hierbij ruim vertegenwoordigd.

Er hangen foto's van Kadir van Lohuizen (1ste prijs in de categorie 'milieu/series'), Carla Kogelman (1ste prijs in de categorie 'langetermijnprojecten' voor Ich bin Waldviertel, een documentaireserie die haar in 2014 ook al een World Press Photo-onderscheiding opleverde) en Jasper Doest (2de prijs 'natuur/series').

Andere opzet


De uitreiking van de World Press Photo of the Year heeft dit jaar een andere opzet. Voorheen werden alleen genomineerden voor de andere categorieën bekendgemaakt en daar werd dan de winnaar uit gekozen.

De organisatie had nu al eerder zes fotografen bekendgemaakt die kans maakten op de prijs van 10.000 euro en camera-apparatuur.

Zes genomineerden World Press Photo of the Year 2018

De zes genomineerden van de World Press Photo of the Year 2018

Genomineerden


De genomineerden waren de Australische fotograaf Patrick Brown. Hij maakte een indringende en verstilde foto van verdronken vluchtelingen in Myanmar. Daarnaast is de Britse fotograaf Toby Melville genomineerd met een foto van de nasleep van de aanslag in Londen.

De Amerikaanse fotograaf Adam Ferguson portretteerde een meisje dat de haar opgedrongen zelfmoordmissie weigerde uit te voeren en om hulp vroeg. De Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt maakte in Venezuela een foto van een demonstrant die in brand staat.

De Ierse fotograaf Ivor Prickett is tweemaal genomineerd voor foto's die hij maakte in Mosul, Irak.

Ronaldo Schemidt


Dit jaar is er een audiotour beschikbaar bij de tentoonstelling, waarin Ronaldo Schemidt bekent dat hij zich moest verdedigen voor zijn foto, omdat hij de demonstrant niet had geholpen. Het ging echter zo snel dat dit het enige was wat hij kon doen, namelijk zijn werk: fotojournalistiek.

Art director en Cubaans fotografe Magdalena Herrera merkt op dat de demonstrant gemaskerd is en dat het vuur symbolisch is. Niet alleen de demonstrant, maar het hele land staat in brand.

Een extra pijnlijk detail is het graffiti-pistooltje op de muur achter de demonstrant. Uit de loop komt het woord 'paz' (= vrede).

Demonstrant José Victor Salazar Balza (28) vatte vlam nadat de gastank van een motorfiets was ontploft tijdens een protest tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro in de hoofdstad Caracas. Hij liep ernstige brandwonden op, maar overleefde het incident.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 17 april 2018 om 19:26  | reageer

    En dan te bedenken dat Ronaldo (quote in zijn intervieuw) niet eens in de gaten had wat hij eigenlijk fotografeerde! Totdat de jongen voorbij was gerend. Kijk.....dat is nu eens leuk om te horen van de winnende fotograaf. En dat hij inzicht en snelle reflexen had staat boven elke twijfel.
    Met fotoschietgroeten Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord