Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Zilveren Camera 2006

maandag 8 januari 2007, 19:28 door | 13.054x gelezen | 3 reacties

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat vandaag de Zilveren Camera van 2006 is uitgereikt aan de 30-jarige fotograaf Laurens Aaij. Zijn foto van een kudde paarden dat wegens hoog water vast kwam te zitten werd hem door de jury beloond met de Zilveren Camera 2006.

De jury koos zijn foto unaniem uit de 9147 inzendingen (van 389 fotografen) in deze 58e editie van de fotoverkiezing. De foto is eind oktober genomen in het Friese Marrum. De foto is genomen voor de reddingsactie die destijds ook uitvoerig in het nieuws was.

Inderdaad een geslaagde opname, maar ik vind het ook altijd leuk om te lezen wat ze er allemaal bij verzinnen: "Fier overeind temidden van modderige ellende. Een schitterende foto, op Rembrandteske wijze verlicht. Een icoon voor hedendaagse helden. Een Nederlands onderwerp dat de wereldpers haalde."

Fotojournalist van het jaar is Joost van den Broek geworden en de Canonprijs (aanmoedigingsprijs) ging naar Luiz Maximiano. Grappig detail is dat van den Broek in Makkum bij Laurens Aaij in hetzelfde bootje van de brandweer zat op het moment dat van Aaij de winnende foto genomen heeft. Zijn foto van dezelfde situatie (hij nam een overzichtsfoto waarbij ook het water zichtbaar was) heeft hij niet ingezonden voor de verkiezing. Hij schijnt daar nu wel wat spijt van te hebben.

Kudde paarden door Laurens Aaij
De winnende foto door Laurens Aaij


Bron: Nu.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. botter17
  Profiel botter17 schreef op maandag 8 januari 2007 om 19:43  | reageer

  Een terechte winnaar, ondanks dat er eea aan gefotosjopt is. Maar welke foto is dat nu niet ?

 2. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op dinsdag 9 januari 2007 om 22:42  | reageer

  Deze foto is (onder de regels van de zilveren camera) een terechte winnaar, maar ik ben zelf van mening dat er toch iets niet deugt aan deze verkiezingen. De meeste fotoredacteuren van kranten in Nederland zeggen liefst geen gebruik te maken van bewerkte foto's. Bij fotopersbureau Reuters is een freelance fotograaf, Adnan Haij, ontslagen wegens het fotoshoppen en hij is niet het enige slachtoffer van netjes moraalridderschap bij fotoredacties.

  De Zilveren Camera pretendeert DE prijs te zijn voor de beste nieuwsfoto van het jaar. Het is en blijft opmerkelijk dat deze prijs wordt gegeven aan een fotograaf die de mooie blauwe wolkenlucht er maar even bij bedenkt, maar nogmaals, onder de regels van de Zilveren camera mag het en is dit een geweldige plaat. Volgens mij is hij alleen de titel nieuwsfoto niet waardig.

  Het is trouwens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Kijk maar eens naar de winnende foto's van Robin Utrecht. Een van zijn topfoto's is een foto van beatrix onder een paraplu. De andere objecten die in de weg stonden zijn voor het gemak maar even weggesjopt... Schitterende foto hoor, maar geen nieuwsfoto maar een bewerkt plaatje.

 3. gast schreef op woensdag 10 januari 2007 om 07:38  | reageer

  Er is een verschil tussen een foto iets dramatischer maken door beeldelementen te versterken (hier de lucht) of door beeldelementen toen te voegen, zoals onder andere Adnan Haij deed met die rook, waardoor de gevolgen van dat bombardement veel erger leken dan werkelijk he geval was. Zo doe je de waarheid geweld aan en dat is link, zeker in oorlogssituaties.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord