De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

4.338.500 dollar voor een foto van de Rijn

vrijdag 11 november 2011, 22:47 door | 11.347x gelezen | 30 reacties

Sinds afgelopen dinsdag is er een nieuwe duurste foto ter wereld. Veilinghuis Christies in New York verkocht toen de foto 'Rhein II' van fotograaf beeldkunstenaar Andreas Gursky voor het bedrag van 4.338.500 dollar (omgerekend ruim drie miljoen euro). In 2006 werd ook al een foto van hem verkocht voor een miljoenenbedrag; 99 Cent II Diptychon wisselende toen voor het bedrag van 2,48 miljoen dollar van eigenaar.

Andreas Gursky - Rhein II
© Andreas Gursky - Rhein II

Ook dit maal gaat het weer om een foto waarvan je jezelf afvraagt waarom iemand zo idioot is om er dit soort bedragen voor te betalen. Laten we wel wezen, de meeste fotografen zouden een dergelijke foto direct naar de prullenbak verwezen hebben. Wellicht is dat dan ook de reden waarom de meeste fotografen hun foto's niet voor miljoenen kunnen verkopen..

Andreas heeft overigens niet zelf het recordbedrag mogen ontvangen. De foto van de Rijn op een grauwe dag had reeds een andere eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft hopelijk nog ergens een grote balzaal over voor de foto; de in plexiglas geplaatste foto meet zo'n 2 bij 3,5 meter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

30 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 11 november 2011 om 23:05

  Het is inderdaad maar net wat een gek er voor geeft.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 11 november 2011 om 23:36

  De waanzin ten top is mijn erste reactie. Aan de andere kant, als je marketing zo goed is dat je dergelijke bedragen kunt vragen voor je foto's heb je het dik voor elkaar.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 12 november 2011 om 00:01

  De koper is niet goed bij zijn hoofd en de "fotograaf" is beter in de verkoop dan het maken een plaatje.

 4. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 12 november 2011 om 00:38

  Even los van het feit dat 4.338.500 dollar natuurlijk onzinnig veel geld is (voor welke foto - of ander kunstwerk - dan ook), de Rijn-foto is wel wat beter te begrijpen als je 'm tussen andere foto's van Gursky ziet.

  Hij denkt duidelijk meer grafisch dan fotografisch. Sommige van deze bijna abstracte registraties van een schouwspel smaken mij dan toch wel goed, zoals bijvoorbeeld de beursvloer in Chicago en Kuwait.

  En Montparnasse zou het best leuk doen boven mijn tweezitter. Even sparen dus maar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord