Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris Janssen

6.500.000 dollar voor één foto

donderdag 11 december 2014, 23:48 door | 7.154x gelezen | 10 reacties

Een verzamelaar in Las Vegas heeft een foto van Peter Lik gekocht, genaamd 'Phantom', voor een bedrag van 6,5 miljoen dollar. Dit was niet de enige foto die Peter Lik voor veel geld verkocht die dag. Hij verkocht ook de foto 'Illusion', voor 2,4 miljoen dollar en 'Eternal Moods' voor 1,1 miljoen dollar.

Hiermee komt Peter Lik op vier plekken te staan in de top 20 voor de duurste foto's ooit verkocht. Hij had namelijk al eerder zijn foto 'One' verkocht voor 1 miljoen dollar. Tot voor kort was de duurste foto die van Andreas Gursky voor een bedrag van 4,3 miljoen dollar.

Peter Liks Phantom


© Peter Lik "Phantom"

Peter Lik zei over de foto dat bepaalde texturen en contouren die hij heeft gevonden in de natuur zich prachtig leende voor zwart-wit fotografie. De intensiteit van contrasterende lichte en donkere ruimtes waren verrassend. Dit leidde tot een van de meest krachtige beelden die hij ooit heeft gemaakt.

Mocht je je afvragen waar hij deze foto gemaakt heeft? Antelope Canyon (nabije Page, Arizona in Amerika ), een bestemming die de laatste jaren steeds populairder is geworden.

Ik moet zeggen dat het wel een mooie foto is.
Maar om daar nu 6.500.000 dollar voor te betalen.
Wat vind jij er van?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris Janssen

Over de auteur

Fotografie is een onderdeel van mijn leven. Al jaren fotografeer ik en streef ernaar om te groeien en dingen te leren! Momenteel loop ik stage bij Photofacts.

10 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 12 december 2014 om 08:05  | reageer

  Knap dat hij het voor elkaar krijgt! Wel een mooie plaat.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 12 december 2014 om 09:28  | reageer

  Nou, inderdaad knap dat ie zijn foto's voor zulke bedragen weet te verkopen. Het is inderdaad een prima foto, maar ik heb vergelijkbare foto's van dezelfde locatie al vaak voorbij zien komen.

  Ben dus wel benieuwd hoe Peter het voor elkaar krijgt om dit soort bedragen te kunnen krijgen voor zijn foto's. Hij doet in elk geval iets goed.. vrolijk

 3. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 12 december 2014 om 11:22  | reageer

  3 foto's voor 10 miljoen, geen gek resultaat. Maar net als bij Gursky's foto begrijp ik het niet zo goed. Niks bijzonders, zelfs wat belachelijk in mijn ogen. In de Antelope Canyon zijn de kleuren zo mooi dat het erg vreemd is om een zwartwit foto te maken. Dat stof in de lichtbundel is wel mooi, maar het zou net zo goed gemanipuleerd kunnen zijn. Voor 6,5 miljoen doe ik dat pixel voor pixel, no problem!

 4. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op vrijdag 12 december 2014 om 16:56  | reageer

  Ik ben benieuwd hoe men bij ons in de fotoclub zou reageren op deze foto, als hij anoniem werd getoond op een clubavond. Wedden dat er toch iemand is die er wat op aan te merken heeft? knipoog

 5. Bas A
  Profiel Bas A schreef op zondag 14 december 2014 om 15:25  | reageer

  Het is zeker een mooie foto! Maar ik heb van die locatie vaker mooie opnames voorbij zien komen, die er zeker niet voor onder doen. Conclusie, ik zal er zeker geen 6,5miljoen voor neerleggen!

 6. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 16 december 2014 om 11:02  | reageer

  als ze mijn reis erheen betalen wil ik wel een hele serie er van maken......
  belachelijk natuurlijk dat iemand zoveel vraagt, maar nog belachelijker dat iemand het er voor betaalt. Er lopen nog genoeg gekken rond op deze aardkloot blijkt maar weer.

 7. Theo
  Theo schreef op dinsdag 16 december 2014 om 14:30  | reageer

  Pure onzin dat soort bedragen... het feit dat wij allen deze plaat kunnen zien als digitaal bestand is een zwaktebod op exclusiviteit... dus waarom geeft iemand een dergelijk bedrag voor NON-exclusiviteit???

 8. gast schreef op dinsdag 16 december 2014 om 16:51  | reageer

  Gewoon absurd die prijs. Ok, het is een mooie foto, maar ik vind de mijne die ik daar nam zeker zo mooi omdat ik hem in kleur liet. Maar ja ieder zijn smaak en ik neem aan dat de koper anders geen blijf met zijn geld wist?

 9. peter nadort
  peter nadort schreef op woensdag 17 december 2014 om 06:43  | reageer

  waanzin!

 10. Cassius Photography
  Profiel Cassius Photography schreef op woensdag 17 december 2014 om 17:25  | reageer

  Slaat inderdaad nergens op. Het is een prachtige plaat en goed gezien en bewerkt, maar ik denk niet uniek... Maar dat geldt ook voor die foto van de Rijn die zoveel opleverde.. Het is kunst.. Dus wat de gek er voor geeft. Ik zou graag willen weten we de koper is... Dan stuur ik 'm ook wat jpeg-jes!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord