Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Britse fotograaf bereikt schikking in rechtszaak over 'apenselfie'

donderdag 21 september 2017, 14:41 door | 3.462x gelezen | 1 reactie

De Britse natuurfotograaf David Slater heeft een schikking getroffen met de dierenrechtenorganisatie PETA over het auteursrecht op een selfie die een aap in 2011 met zijn toestel maakte. Hij was al twee jaar lang in een juridisch conflict met PETA verwikkeld.

De wilde kuifmakaak Naruto greep in een Indonesische natuurreservaat op het eiland Suwalesi de camera van Slater en maakte honderden foto's, waaronder een goed gelukte selfie. Van de onbetaalbare foto heeft David Slater echter niet kunnen profiteren.

Makaak selfie


Van foto's die door mensen worden gemaakt, krijgt degene die de sluiterknop indrukt normaal gesproken het auteursrecht.

Dierenrechtenorganisatie PETA vond dat het auteursrecht in dit geval daarom ook naar de makaak moest gaan. Een Amerikaanse rechter ging daar in 2016 echter niet in mee en stelde dat dieren geen auteursrecht kunnen bezitten.

PETA wilde echter verder procederen en ging in beroep. Omdat Slater dat niet kon betalen, is er nu een schikking getroffen.

Donatie goededoelen


In de beroepszaak hebben David Slater en PETA nu een schikking bereikt. De aanklagers laten hun zaak laten vallen (de kuifmakaak zal dan definitief geen auteursrecht op de selfie krijgen).

David Slater moet dan wel 25 procent van alle toekomstige inkomsten van de selfie van Naruto doneren aan goededoelenorganisaties die de kuifmakaken beschermen.

Met de schikking wordt de rechtbank ook gevraagd om de eerdere uitspraak te schrappen. Het is onduidelijk of dat ook inderdaad zal gebeuren, of dat de eerdere uitspraak in de toekomst een precedent zal blijven vormen.

PETA schrijft in reactie op de schikking dat de apenselfies van Naruto "duidelijk demonstreren dat hij en zijn mede-makaken - net als veel andere dieren - zeer intelligente, weldenkende, verfijnde wezens zijn die recht hebben op hun eigen intellectueel eigendom en andere rechten als leden van de juridische gemeenschap".

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 21 september 2017 om 19:16  | reageer

    ....Omdat Slater dat niet kon betalen, is er nu een schikking getroffen....
    En zo win je een rechtszaak. N

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord