Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon 40D hack; video opname mogelijkheid

donderdag 25 september 2008, 20:04 door | 10.290x gelezen | 14 reacties

Wie dacht dat je alleen met de Canon 5D mark II of de Nikon D90 filmopnames kan maken heeft buiten de Nederlandse tweaker Dataghost gerekend. Hij maakte een hack voor de Canon 40D waardoor je ook hiermee video kunt schieten.

Het gebruiken van de hack is eenvoudig; kopieer de speciale code op een cf-kaartje en voer deze uit als 'firm-ware update' (er wordt niks daadwerkelijk geupdate) en herstart de camera. Bij het inschakelen van live-view kan er dan video opgenomen worden. Je moet nog wel zelf handmatig scherpstellen.

Volgens Dataghost is momenteel mogelijk om films op de nemen met een resolutie van 320 bij 214 pixels met een framerate van 30 beelden per seconde. Dit levert een datastroom op van 7 megabyte per seconde. Hogere resoluties zijn theoretisch wel mogelijk, maar de rekenkracht van de Digic III-processor en de schrijfsnelheid naar het cf-kaartje vormen dan een probleem.

Hieronder een video van de hack.Mocht de camera vastlopen of je genoeg van de hack hebben, dan zet je de camera uit en herstart je hem. De camera moet dan weer zonder problemen opstarten.

Bron: Tweakers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 25 september 2008 om 20:42  | reageer

  Schitterend!

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 26 september 2008 om 00:29  | reageer

  Grappig, maar ik weet niet of ik het zou doen, straks loopt de camera wel vast, en blijft die dat ook doen. Ben bang dat Canon dat niet leuk gaat vinden, althans ze zullen het niet gratis fixen.

 3. Jaap
  Jaap schreef op vrijdag 26 september 2008 om 10:21  | reageer

  Ik volg al een tijdje dit 'weblog over fotografie' en ik moet zeggen: heel leerzaam als je in de nieuwste ontwikkeklingen in fotoapperatuur geinteresseerd bent, alleen lees ik hier weinig over fotografie zelf. En laat dat nu mijn grote passie zijn.
  Kan een van de moderators mij eens uitleggen wat al die reviews, productaankondigingen, geruchten etc met fotografie te maken hebben.

 4. Sjoerd
  Sjoerd schreef op vrijdag 26 september 2008 om 11:00  | reageer

  @Jaap

  Er zijn toch nog zoveel andere websites? Je bent niet verplicht hier te komen rondneuzen..

 5. Jaap
  Jaap schreef op vrijdag 26 september 2008 om 11:19  | reageer

  @ Sjoerd (gast)

  Moderator?

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 september 2008 om 11:19  | reageer

  @Jaap; De nieuwste ontwikkelingen zijn gewoon een onderdeel van de fotografie. Nu met de Photokina overheerst dit type berichten inderdaad. Volgende week wordt het waarschijnlijk weer wat rustiger en zullen er vast weer meer artikelen verschijnen die meer aan je smaak voldoen.

  Kijk anders eens bij eerder berichten in Tips en Trucks. Daar staan vast een boel berichten die je meer aan staan.

  Overigens sta ik ook open voor suggesties. Mail me maar waar je graag meer over zou willen lezen, dan zal ik kijken of ik op dat gebied een artikel kan schrijven.

 7. Jaap
  Jaap schreef op vrijdag 26 september 2008 om 12:21  | reageer

  @ Elja; bedankt voor de snelle reactie.
  Mijn opmerking komt voort uit een algemene verwondering over het gebrek aan artikelen die over de artistieke kant van de fotografie gaan. Niet alleen hier maar ook op veel ander sites. Het zelfde zie ik bij de tijdschriften over fotografie. Drie kwart is gevuld met techniek ( de reden voor mij om mijn abbonnement van Focus op te zeggen). Ik weet dat techniek een onderdeel is van de fotografie, maar het zou mijns inziens een veel bescheidener rol moeten spelen; je hebt immers geen high tech camera nodig om een goede foto te kunnen maken. Wat je nodig hebt is kennis om een goede foto te maken. Daar wil ik me in verbeteren.

  Te vaak kom ik mensen tegen die met de duurste camera's om hun nek lopen en alle ins en outs weten over de techniek van hun dure speeltjes, maar geen fatsoenlijke plaat kunnen maken.

  Kortom, ik denk dat het beter is je eerst te verdiepen in hoe je een goede foto maakt en daarna eens gaat kijken of je de kwaliteit van je foto's naar een hoger plan kan krijgen door de aanschaf van een beter gereedschap. Want uiteindelijk is de apperatuur niets meer dan dat.

  Ik hoop dat je wat mijn opmerkingen kunt.

 8. Carlos
  Carlos schreef op vrijdag 26 september 2008 om 14:26  | reageer

  Hello allemaal,
  Ik reageer hier voor het eerst.
  Dit is mischien omdat mijn Nederlands niet zo best is (franstalig).
  Ik kom heel graag hier terug om jullie artikelen te lezen, Nederlands lezen is voor mij dan makkelijker dan schrijven vrolijk
  Ik begrijp wel wat Jaap wil zeggen en kan mij goed invinden. Maar ik ben tot de volgende conclusie gekomen...
  Voor mij fotografie is een levenstijl maar is ook een substract voor ideeen en vele filosofieen van leven, Daarvan, komen de mooieste resultaten voort.
  Er over te schrijven en te speculeren is naar mijn mening niet noodzakelijk omdat
  het leidt tot te veel en onverterbaar litterature vrolijk
  Zoals we in het frans zeggen " on ne discute pas les goûts et les couleurs"
  Alle smaken liggen in de natuur en een goede foto-compositie kan mooie zijn ook afwijkend van alle schoonheid canonen en of patronen.
  Zoals Jaap vind ik ook dat techniek moet in dienst zijn van jouw persoonlijk artistieke zoektocht, maar het is zeer persoonlijk.
  Filosofie is voor mij veel belangrijker.
  In dat gebied vind ik dit blog uitstekend.
  Dit reactie is vriendelijk en ook als een compliement bedoeld voor
  de bloggers en zijn lezers.
  MVG,
  Carlos


 9. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 26 september 2008 om 19:30  | reageer

  Ik wil geen polemiek beginnen. Maar wat is er mis met mensen met dure camera's om de nek en verhalen over camera's, maar vervolgens geen fantsoenlijke plaat kunnen maken? Dat laatste is overigens subjectief en erg afhankelijk van het gebruik van beelden en/of de kijker/klant/observator. Laat mensen met die dikke camera's genieten van hun plezier.

  En over de artistieke kant van het werk/de hobby. Een puur fotoblad (een blad met bijna enkel foto's vindt ik (maar is ook weer persoonlijk) vooral saai.

 10. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 26 september 2008 om 19:46  | reageer

  Jaap (gast)
  [quote]Het zelfde zie ik bij de tijdschriften over fotografie. Drie kwart is gevuld met techniek ( de reden voor mij om mijn abbonnement van Focus op te zeggen)[/quote]
  Omdat ik vind dat er veel te veel foto's in de bladen staan heb ik die bladen opgezegd..... Foto's maken doe ik zelf, daar heb ik de bladen niet voor nodig. Dat heb je of dat heb je niet. Echt fotograferen kun je toch niet leren, je kunt hooguit wat leren over compositieleer e.d. De rest moet je toch écht zelf doen!

 11. Frank
  Frank schreef op vrijdag 26 september 2008 om 22:03  | reageer

  Ontopic: bestaat een dgl. hack ook voor de Nikon D80? En: zijn er nadelen bekend (schadelijk?), ik kan me de huiver van Robbie levendig voorstellen.

  Offtopic: hoewel ik revieuws, techniek en posting daarover zeker interessant vind (blijven doen!) kan ik me ook wel vinden in wat Jaap schrijft; ik had van de week hetzelfde bedacht dat de nadruk deze maand wel wat teveel op techniek, nieuwe modellen en introducties ligt. Ik vond daarom de nieuwe blogger over macrofotografie erg interessant, evenals gebruik van flitsers, bewerken van fotos (photoshop basics en gevordern), enz.

 12. Jaap
  Jaap schreef op vrijdag 26 september 2008 om 22:07  | reageer

  @ henri [quote] Foto's maken doe ik zelf, daar heb ik de bladen niet voor nodig. Dat heb je of dat heb je niet. Echt fotograferen kun je toch niet leren, je kunt hooguit wat leren over compositieleer e.d. De rest moet je toch écht zelf doen!
  [quote]
  Ik heb net even op je site gekeken. Je hebt gelijk; je hebt het of je hebt het niet

  @ EDC Jij heb ook gelijk; we stoppen er mee. Ik ben hier onder techneuten inplaats van fotografen. Niets mis mee, maar niets voor mij.

 13. Dr. Hook
  Dr. Hook schreef op zaterdag 27 september 2008 om 02:14  | reageer

  @ Jaap, volledig met jouw eens, want waar gaat het in de fotografie om, ja het beeld en nergens anders om.
  Een mooi voorbeeld is de Lomografie waar met camera's van een paar euro's de creatiefste fotocolage's mee worden gemaakt, op Photokina hebben ze een prachtige stand, kijk daar eens en loop die Canon gekte voorbij.

  @ Henri, dat jij nooit naar andere foto's kijkt in is zien want na bekijken van een paar foto's op je site klik je hem van saaiheid van de foto's weer weg.

  @ Elja, als je een microfoon via het flitscontact aan sluit krijg je ook nog geluid bij de video opname op de 40D, vrolijk

 14. Peter
  Profiel Peter schreef op zaterdag 27 september 2008 om 12:47  | reageer

  Beetje lullig om mensen op zo'n botte manier hun foto's af te kraken Mr.Hook en Jaap. In ieder geval laat hij gewoon zijn site zien en jullie niet. Maar anyway, als je de topics hier niet leuk vindt ga je naar een andere site, laten we het hier vooral gezellig houden knipoog Veel fotografen (moi incluis) zijn gewoon beetje geek wat betreft techniek! Ik vind het heerlijk om er over te lezen. Jullie hebben natuurlijk wel een punt. Fotografie is het belangrijkste! En van veel foto's kijken leer je een hoop! Dus dat moet altijd voorop staan. Echter, of iemand nou liever over techniek leest dan mooie platen wil kijken, dat moet diegene zelf weten.

  Ontopic: Ik ben ook wel benieuwd of het schadelijke gevolgen kan hebben. Denk dat het vast meevalt, maar ik ga het niet proberen. De resolutie blijft toch redelijk laag en alleen bruikbaar om wat geinige youtube filmpjes mee te maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord