Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Canon 5D mark II omgebouwd tot Leica

dinsdag 9 oktober 2012, 22:26 door | 8.813x gelezen | 8 reacties

De Leica M9 is een prachtige camera, maar met een prijs van zo'n 5.500 euro niet voor iedereen bereikbaar. Dat vond fotograaf Robert Alan Benson ook. Hij had echter wel een prachtig Noctilux 50 f/1.0-objectief. Wat doe je dan? Je laat een Canon 5D mark II ombouwen. Frankenstein in cameraland!

Nieuwe vatting


Om Leica-objectieven op een Canon 5D mark II te kunnen gebruiken, was niet alleen maar een nieuwe vatting nodig, legt Benson uit: "De camera is volledig gedemonteerd en alle componenten van het spiegelhuis zijn verwijderd. Een nieuw spiegelhuis, dat werkt met de Leica-objectieven is vervolgens verstevigd met twee lagen plexiglas en 3 millimeter dik staal dat als lens mount fungeert."

Volgens Benson zijn de lens mount en het spiegelhuis daardoor sterker en duurzamer dan het origineel was in de Canon en 'geschikt voor zelfs de zwaarste, vreemdste objectieven die er zijn voor Leica', aldus Benson.

Canon leica camera photos2

Schroefdraad


De lens mount van de Frankenstein-Canon is 39- of 42-mm schroefdraad, waarmee een uitgebreide keuze aan objectieven beschikbaar komt. Leica-objectieven met schroefdraad kun je dus direct op de camera schroeven, voor de M-bajonet van Leica levert Benson een adapter mee, die je op de plek van de oorspronkelijke bajonetmount kunt platsen.

Scherp?


De beelden zijn volgens de bedenker van de hybride 'belachelijk scherp'. Benson: "Focussen doe je met behulp van live view. Omdat je direct kunt inzoomen op het LCD-scherm kun je direct checken of alles scherp is. Zelf gebruikt hij daarvoor een Hoodman loupe. Focussen gaat daarmee snel een eenvoudig."

Canon leica camera photos11

Op de website over de Canon-Leica laat Benson ook een aantal voorbeeldfoto's zien die hij maakte met (onder meer) de Noctilux 50/1.0, zoals de foto hieronder. De echte liefhebbers kunnen hier zelfs de RAW-files downloaden, met wachtwoord 'download'.

Canon leica example2
Portret geschoten met een Noctilux 50mm-objectief op f/1.0 (uiteraard verkleind).
Foto: Robert Benson

Beste van twee werelden


De gemodificeerde 5D mark II kan niet alleen van prachtige Leica-objectieven gebruik maken, de camera combineert dat met de voordelen van de Canon spiegelreflex. Zoals live view en HD-filmen bijvoorbeeld. Maar ook is hij veel sneller dan de Leica M9 (4 foto's per seconde versus 2) en heeft de Canon een betere beeldkwaliteit bij hoge(re) ISO's.

Prijs


Wat het grootste voordeel is? De prijs. Bij hem kun je namelijk je eigen gemodificeerde 5D mark II bestellen voor 'slechts' 2.950 dollar. Een 'schijntje' vergeleken bij de prijs van een Leica M9. Voor bijna 3.000 dollar koopt Benson een camera voor je, hij laat hem opbouwen en hij verstuurt hem (geen idee of hij dat ook buiten Amerika doet).

Het grootste nadeel wat mij betreft? Je loopt rond met een 'monsterlijk' lelijke body..

Bron: Canonrumors.com en Robert Alan Benson

UPDATE


Via de Facebook-pagina van Photofacts ontvingen we nog een link naar een YouTube-video van een andere 'Canon-Leica-hybride. Eveneens een 5DmkII die gemodificeerd is, nu wel naar een 'echte' M-bajonet van Leica. Op de body zit, bijzonder genoeg, een Canon-objectief! Canon heeft in het verleden objectieven voor Leica rangefinders geproduceerd, zoals deze 50mm f/0.95, met M-bajonet:
Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

8 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op dinsdag 9 oktober 2012 om 23:19  | reageer

  Ik zou het heel leuk vinden als dit geen hoax is, maar op een andere datum zou echt iedereen volgens mij roepen dat dit een grapje is met vreselijk slecht photoshop werk.

  Nogmaals, ik hoop dat ik ongelijk heb en dat dit echt is, zou heel leuk zijn.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 09:08  | reageer

  @Brian: Het zou natuurlijk een hoax kunnen zijn. In dat geval hulde voor Robert Benson, want dan heeft ie 'm wel heel gedetailleerd opgezet. Ben wel benieuwd hoeveel mensen zoiets zullen bestellen...!

 3. Paul
  Paul schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 11:18  | reageer

  Dit bericht heeft al eerder op een andere nederlandse fotografiesite gestaan en het ziet er hier op photofacts heel erg gekopieerd uit. Waarom heb je dit bericht niet een eigen invulling gegeven dat moet met de ervaring als tekstschrijver toch niet zo moeilijk zijn. Ik vind dit erg jammer.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 13:07  | reageer

  @Paul: als je insinueert dat ik het heb overgeschreven heb je het mis; ik weet niet eens welke site je bedoelt namelijk. Ik heb me gebaseerd op de originele bronnen, die ik ook netjes heb vermeld. Als een ander blog een soortgelijk verhaal heeft, zullen ze dat op dezelfde manier gedaan hebben, wat verklaart dat ze 'op elkaar lijken'. Dus met je reactie kan ik verder niet zoveel, sorry.

 5. Hein
  Hein schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 14:22  | reageer

  5500 te duur, maar wel in het bezit zijn van een Noctilux? Haha

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 17:31  | reageer

  @Hein: mijn idee, maar waar ie die vandaan heeft, dat vertelt de geschiedenis niet. Een erfenisje? Ik vind het ook nogal dubbel. Daarbij, geen 5500 euro voor een M9, maar wel bijna 3000 uitgeven om een Canon om te bouwen, waarna je alsnog je dure Leica-objectieven zelf met schroefjes van een nieuwe bajonet moet voorzien... rakettechnologie met duct tape, als je het mij vraagt vrolijk

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 10 oktober 2012 om 21:57  | reageer

  Met dank aan Facebooker Joop Visbeek een leuke update toegevoegd: een YouTube-video met een andere Canon-Leica-combinatie!

 8. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 11 oktober 2012 om 23:23  | reageer

  Je kunt natuurlijk ook een 50/1.0L voor 4000euro op de kop tikken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord