Nando Harmsen

Een time-lapse van de zon; heb je even tijd?

woensdag 1 juli 2020, 13:31 door | 2.276x gelezen | 2 reacties

Een time-lapse maken kan een leuke bezigheid zijn. Je kunt een dag prachtig in beeld brengen, samengeperst in misschien 5, 10 of 15 minuten. Het laat wolken voorbij drijven, het licht zichtbaar veranderen, en je kunt het open- en dichtgaan van bloemen prachtig in beeld brengen.

Het maken van een time-lapse is niet zo moeilijk. Je hebt alleen geduld nodig. Voor de time-lapse die de NASA onlangs heeft uitgebracht zou je wel heel veel geduld nodig hebben. Er zijn maar liefst 425 miljoen foto's, die sinds 2010 zijn gemaakt door de Solar Dynamics Observatory (SDO), samengevoegd tot één enkele time-lapse.Door elke dag in één enkele seconde te persen, is een time-lapse van 61 minuten lang ontstaan. Je moet dus wel wat geduld hebben, en doorzettingsvermogen, om deze video in zijn geheel te bekijken. Wat je dan ziet is het grootste deel van de 11-jarige zonnecyclus, het passeren van planeten en zonnevlammen.

Er zijn een paar donkere frames in het beeld, die veroorzaakt worden door zonsverduisteringen, en een donkere periode die door technische storingen zijn veroorzaakt. Maar naast deze onderbrekingen kun je een uur lang genieten van tien jaar zonneschijn.

Nando NASA SDO zonneschijf

Op 27 oktober 2014 was er een X2.0 class zonnevlam aan de rechter onderkant van de zon. De foto is in extreem ultraviolet licht (131-171 Angstrom). Deze zonnevlammen veroorzaken vaak extreme activiteit van het noorderlicht


Een paar leuke en interessante feiten op een rij


 • De foto's zijn gemaakt tussen 2 juni 2010 en 2 juni 2020
 • Er is 1 foto per uur gemaakt
 • In totaal zijn er 425 miljoen hoge resolutie foto's gemaakt
 • Elke seconde in de time-lapse is 1 dag
 • Het is 20 miljoen gigabyte aan data
 • De foto zijn in het extreme ultraviolette licht gemaakt (17,1 nanometer golflengte)
 • regelmatige calibratie van de SDO satelliet laten de zon soms uit het centrum verspringen


Kijk op de SDO missie site van NASA voor meer informatie over de missie en meer interessante momenten in deze time-lapse video.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Andrea
  Andrea schreef op dinsdag 7 juli 2020 om 17:20

  Woooow!

 2. Edvhoto
  Profiel  Edvhoto schreef op woensdag 8 juli 2020 om 17:25

  Cool... knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord