Michelle Peeters

Fotografie maakt gelukkig

maandag 18 december 2017, 15:51 door | 7.776x gelezen | 12 reacties

Foto's maken zorgt ervoor dat je gelukkige momenten intenser beleeft. Maar dan moet je ze niet meteen op Instagram of WhatsApp posten.

Vooral in de zomer steken de reiskriebels de kop weer op. Na tijden hard werken wil je je vooral ontspannen en amuseren. Mooie wandelingen maken, bergbeklimmen, zwemmen, duiken, skieŽn, je uitleven op Ibiza... Geniet je suf is de boodschap.

Strokkur


Het positieve effect duurt een hele week!


Maar je bent nog niet op je droombestemming aangekomen of er flitst alweer een dwingende gedachte door je hoofd. Snel wat foto's maken om deze herinnering te vereeuwigen!

Maar tegelijkertijd voel je je hier weer schuldig over omdat je alleen maar door je zoeker of op je schermpje aan het kijken bent in plaats van dat je echt van het moment geniet.

Een groep Amerikaanse wetenschappers stortte zich op deze vraag en deed deze voor fotografen zeer welkome ontdekking: fotograferen maakt onze prachtige ervaringen juist nog mooier! Meer dan tweeduizend proefpersonen hebben zich een tijdlang uitgeleefd met hun toestel terwijl ze allerlei leuke activiteiten mochten doen.

Luiaard Suriname


Intense focus


Slechts de helft van de deelnemers mocht fotograferen, de andere helft niet. Daarna moesten ze via een vragenlijst aangeven of ze van de activiteit hadden genoten of niet. Het resultaat kwam als een enorme verrassing: Fotograferen maakt mooie momenten nog mooier! Terwijl je eigenlijk het tegendeel zou verwachten.

De mensen die fotografeerden hadden niet alleen meer plezier, ze gingen zelfs dieper op in de activiteit. Die intense focus op een situatie schijnt je humeur een enorme opkikker te geven. Maar waren de fotografen wel echt meer gefocust dan de niet-fotografen?

Panorama El Djem


Contact met het hier en nu


Uit het onderzoek bleek wel degelijk dat de fotografen bepaalde onderwerpen langer en in verhouding ook vaker bekeken dan de niet-fotografen.

De beleving was intenser en het effect bleef zelfs een volledige week hangen. Maar waarop is dat positieve effect van fotograferen dan gebaseerd? Niet op het daadwerkelijk indrukken van de ontspanknop, zo bleek.

Het verschil ligt blijkbaar bij de gedachte dat je een foto maakt. Als je sterk gefocust bent op een waarneming, omdat je bijvoorbeeld wacht op het perfecte moment, dan maak je automatisch een veel sterker contact met wat je in het hier en nu beleeft.

Klettersteig


Versterking van negatieve ervaringen


Toch is alles fotograferen niet altijd aan te raden. In situaties waarbij je actief iets moet doen, haalt fotograferen niks uit. Als je creatief iets moet doen (knutselen bijvoorbeeld) ben je zowieso al in je project verdiept en geeft fotograferen geen extra positieve uitwerking.

Het moeten selecteren, beoordelen en wissen van je gemaakte foto's doet het positieve effect van fotograferen ook weer teniet. Het zuivere fotograferen geeft een hoop plezier, maar zodra je een foto gaat bewerken of hem op WhatsApp of Instagram zet, wordt dit plezier blijkbaar verstoord.

Ook in onaangename situaties kun je maar beter niet naar je camera grijpen. Met een foto blijf je nog sterker in het (negatieve) moment. Van een positieve belevenis zul je het nog leuk vinden als die wordt versterkt door een foto. Bij een negatieve ervaring wordt dit nare gevoel ook versterkt en daar zit je niet altijd op te wachten.

White Water


Gewoon (blijven) doen!


Als je vakantie of dagje uit dus geen tegenvaller blijkt, hou dan je camera in de aanslag! Er valt ook voor popartiesten iets te zeggen over het verbod dat ze hun publiek/fans vaak opleggen om te fotograferen.

De volgende keer dat iemand tegen je zegt dat je meer van het moment moet genieten en niet de hele tijd door die 'stomme lens' moet kijken heb je in ieder geval je antwoord al klaar!

Scuol


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

12 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 18 december 2017 om 17:10

  Een vraagje: reisden de proefpersonen alleen of met een gezelschap?
  Mijn vrouw stond altijd een beetje ongeduldig te wachten tot ik klaar was met alwéér een foto maken terwijl ik me haastte omdat mijn vrouw stond te wachten. Het resultaat was dat ik geen goeie foto's maakte en daar dus niet gelukkig van werd.
  Sinds ik mijn camera thuis laat gaan we veel intenser samen op vakantie. Niet fotograferen maakt (ons) gelukkig.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 18 december 2017 om 17:14

  @Martin: ik neem aan alleen of met gelijkgezinden, anders werkt het inderdaad niet. Zeer herkenbaar wat je schetst!

 3. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:20

  @Martinphili ik ken dat, totdat ik aan mijn vrouw vroeg: zou je niet zelf willen fotograferen i.p.v wachten op mij?
  Sindsdien gaan we samen met onze tassen op pad.
  Succes, wel blijven schieten hoor!

 4. christa
  christa schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:37

  Dit artikel sluit sterk aan bij mijn beleving van fotografie. Ik maak regelmatig wandelingen met Smartphone of fototoestel in de hand om mooie momenten of verrassende ontmoetingen met mensen vast te leggen. Ik ben ambassadeur van de actie "30 dagen zonder klagen" die start op 15/01/2018 (Blue Monday). Mijn opdracht die ik via de fb-pagina lanceer is mensen uitnodigen om ook mooie momenten vast te leggen. Graag heb ik meer informatie over het Amerikaans onderzoek waarnaar jullie verwijzen.

  Groeten van Christa Claessens

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord