Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Gouden ring met zeldzame Sovjet-camera kost 16.000 euro

dinsdag 1 mei 2018, 16:32 door | 3.048x gelezen | 0 reacties

Als je diepe zakken en een grote liefde voor zeldzame camera's hebt, kijk dan eens goed naar deze ring. Deze gouden ring is eigenlijk een uiterst zeldzame spionagecamera uit het Sovjet-tijdperk. Hij werd gebruikt door de KGB.

De camera werd op eBay gespot waar hij wordt verkocht voor een prijs van rond de 16.000 euro.

Spionage cameraring


De verkoper, De verkoper, hit-camera-ltd-7569 gevestigd in Thornhill, Ontario, Canada, schrijft in de beschrijving dat er slechts twee bekende exemplaren van deze camera zijn - dat is wat bijna 30 jaar geleden werd gemeld toen het tweede exemplaar op de veiling werd verkocht.

We denken dat er maar ייn andere ringcamera zoals deze in de wereld is, vertelde een woordvoerster de Los Angeles Times in 1991 nadat de camera voor 18.500 euro, meer dan het dubbele van de geschatte pre-sale, aan een anonieme Japanse koper was verkocht.

Deze camera op eBay heeft echter een opmerkelijk verschil met de camera-ring die in 1991 werd verkocht. Die was namelijk verguld. Dit exemplaar is echter gemaakt van 14 K massief goud.

Bij de ring die in 1991 werd verkocht, was de cameralens vermomd als de centrale steen van de ring. En dat is nou precies de functie waarvan de verkoper beweert dat deze uit de cameracollectie van de Japanse verzamelaar Mr. Shibata afkomstig is.

Het is onduidelijk of dit de ring is die in 1991 werd verkocht (en die ring was eigenlijk massief goud in plaats van verguld), maar deze ring wordt voor aanzienlijk minder verkocht dan die vorige verkoop.

18.440 euro in maart 1991 had dezelfde buying power als ongeveer 34.081 euro met de huidige geldwaarde.

De verkoper schrijft dat de 44g-camera-ring foto's maakt op 8 mm-filmstroken en dat de camera een lens met variabel diafragma achter een kroonvormige rand bevat. Daarnaast heeft hij een werkende guillotine-sluiter, perfect schone optica, een cirkelvormige filmhouder en een 14K massief gouden decoratieve filmomslag.

Zo ziet de filmhouder eruit als er een strook van 8 mm film in zit:

Sovjet ring camera


Als je het geld en de intentie hebt om zoiets te kopen, kun je deze camera bekijken door naar de lopende eBay-listing te gaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord