Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Je ideale portret op basis van hersengolven

woensdag 17 januari 2018, 22:22 door | 4.120x gelezen | 3 reacties

Veel mensen hebben ideaal zelfbeeld in hun hoofd. Een beeld dat je helder in je gedachten voor je ziet, maar dat niet goed lijkt te worden weergegeven of beschreven, zodat anderen ook kunnen aanschouwen hoe je er graag uit zou willen zien.

Scott Chasserot brainwaves

Maar fotograaf Scott Chasserot bedacht een slimme manier om te ontdekken hoe mensen er graag uit zouden willen zien. Hij deed dit op basis van hun hersengolven voor zijn geÔdealiseerde portretserie Original Ideal.

Scott Chasserot brainwaves 1

Chasserot nam eenvoudige en onopgesmukte headshots van zijn vrijwilligers, waarna hij met behulp van bewerkingssoftware tientallen gewijzigde versies maakte op basis van de 'wetenschappelijk vastgestelde canons van schoonheid'.

Door de bewerkte foto's aan de vrijwilligers te presenteren terwijl ze EEG-headsets droegen, was Chasserot in staat om hun hersengolven te analyseren en zo te achterhalen welke versie ze verkozen op basis van positieve neurale reacties. De voorkeursfoto werd vervolgens gelabeld als hun "ideale" uiterlijk.


Wat vinden we instinctief mooi in het menselijke gezicht en hoe vertaalt dit zich in zelfbeeld? Welke aannames zouden we maken over een andere persoon als we hun ideale zelfbeeld zouden kunnen zien?

Original Ideal combineert portretfotografie en neurowetenschap om het ideale zelfbeeld van de proefpersonen te isoleren. Een rationele en oprechte voorkeur die wordt verkregen door het omzeilen van bewuste gedachten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op zaterdag 20 januari 2018 om 10:45  | reageer

  Portretfotografie en neurowetenschap. Een interessante combinatie. Die link had ik nog niet gelegd.

 2. Teun
  Teun schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 11:47  | reageer

  Ik vraag me af wat er bereikt wordt met deze techniek: je ondekt dat je uiterlijk niet beantwoordt aan het ideaalbeeld in je hoofd. Maar dat weet ik al. Zit de ‘industrie' van de plastische chirurgie achter deze techniek? Hopelijk niet.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 12:04  | reageer

  @Teun: dat is inderdaad niet te hopen! Ik heb daar ook over na zitten denken. Als fotograaf kan het wel leerzaam zijn om te ontdekken hoe mensen zichzelf graag zien (en hoe je ze dus zou moeten fotograferen om zoveel mogelijk bij dat ideaalbeeld in de buurt te komen). Als ik klanten zelf hun mooiste foto uit een serie laat kiezen wordt dat altijd een foto die ik zelf nooit gekozen zou hebben!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord