Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Krant toont de kracht van fotografie... zonder foto's

vrijdag 15 november 2013, 10:07 door | 8.772x gelezen | 2 reacties

De krant Libération verscheen donderdag 14 november op een opmerkelijke manier: alle fotografie ontbrak. Het Franse dagblad wilde daarmee de kracht en het belang van fotografie laten zien, in een tijd dat fotografie het moeilijk heeft.

Voorpagina liberation

Un 'Libé' sans photo, prijkt op de voorpagina. En het is een bijzonder gezicht: de plaatsen waar de foto's horen te staan, zijn akelig leeg. "Een oncomfortabele stilte", schrijft cultuurjournaliste Brigitte Ollier van Libération. "Alsof de krant doofstom is, zonder geluid." Volgens de krant is de actie bedoeld als hommage aan de fotografie.

Niet voor niets koos Libération voor 14 november, de dag dat in het Grand Palais in Parijs de 2013-editie van de internationale fotografiebeurs Paris Photo startte.

Liberation zonder fotografie spread


Liberation zonder fotografie spread 02


Liberation zonder fotografie BJP


Achterin de krant toont Libération overigens welke foto's op de lege plekken hadden kunnen staan.

Libération is een relatief kleine Franse krant (oplage ca. 140.000), die net als andere papieren kranten kampt met een teruglopende oplage. Wel heeft 'Libé' fotografie hoog in het vaandel staan. Zo onderhoudt de krant dagelijks een vrij uitgebreid en interessant fotoblog.

Bron: British Journal of Photography

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

2 reacties

 1. Alain
  Alain schreef op vrijdag 15 november 2013 om 10:44  | reageer

  Hulde!
  Nu maar hopen dat dit signaal begrepen wordt door meer media.
  Wellicht geeft zo'n actie ook weer hoop aan de persfotograaf. Die wordt ook steeds slechter betaald voor hun beelden... De kranten zien er wel het belang van in, maar willen er eigenlijk niet (of in ieder geval veel minder) voor betalen.
  Uiteraard wordt het publiek steeds belangrijker als 'fotograaf', maar mij lijkt het maken van kwaliteitsbeelden toch nog steeds onmisbaar in een kwaliteitskrant!

 2. Benny
  Profiel Benny schreef op zondag 17 november 2013 om 19:42  | reageer

  Te begrijpen.

  Echter, denk ik, dat deze actie veel te laat komt. Dit had al veel eerder én vaker gemoeten. Nu, zal het denk ik een minimaal effect teweeg brengen. Vooral, omdat het ook maar om een kleine krant gaat met een beperkte oplage.

  Persfotografie was al achteruit hollend, maar zal nóg meer achteruit hollen qua tarief en (wurg)contracten; ze eisen tegen een schamel tarief veel rechten op van de fotograaf. Die trant, zal denk ik, steeds meer doorzetten, maar ik kan mis zitten.

  Burgerjournalisten, dat houd je gewoon. Niets aan te doen! Kwaliteitsbeelden zijn in mijn ogen ook belangrijk, maar er zijn bepaalde media's (niet allemaal!) die daar anders over denken; als er maar een plaatje bij staat. Kwaliteit gaat op den duur altijd met de eer strijken, dat is voor mij zeker.

  Benny

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord