Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

LUMU: lichtmeten met je smartphone

donderdag 8 augustus 2013, 20:32 door | 14.791x gelezen | 8 reacties

Apps waren er al, maar lichtmeten met een smartphone werkt nu eenmaal niet zo goed als met een echte lichtmeter: de sensor is niet gevoelig genoeg. LUMU heeft daar nu een oplossing voor gevonden: een opzetstuk voor je telefoon. Lichtmeten met je iPhone of Android-toestel!

Lumu on smartphone

Wat het nu precies is? De Lumu is een opzetstukje, dat je bovenop je smartphone inplugt. Waarmee je telefoon inderdaad ineens op een lichtmeter lijkt. Met een app lees je vervolgens de waardes af, zoals bij een conventionele lichtmeter. Ideaal voor studiofotografie of manueel werkende analoge fotografen:


Nauwkeurig?


De vraag is: werkt het ook? Het probleem met smartphone-apps om licht te meten, is namelijk dat ze niet nauwkeurig genoeg zijn. De lichtgevoelige sensor van een mobiele telefoon is niet krachtig genoeg voor een betrouwbare meting. Het opzetstuk van Lumu zou daar verandering in brengen.

De claim van Lumu liegt er in ieder geval niet om: 'We hebben electronica gemaakt met de beste sensor die er is, met een respons gelijk aan het menselijke oog', schrijven ze op de Kickstarter-site.

Om hun bewering te staven, vergelijken ze de waardes van de Lumu met een aantal andere lichtmeters. En dat lijkt inderdaad aardig overeen te komen:


De Lumu is op de site te bestellen voor 129 dollar. Geen klein bedrag, maar als hij écht zo goed is als de makers beweren, is het een heel betaalbare lichtmeter. En het design mag er ook zijn, met een hanger om het opzetstuk te bewaren en een 'retro' draagtasje.

Lumupack

Ik ben erg benieuwd naar de eerste échte praktijkervaringen. Mocht iemand mij nog blij willen maken met een cadeautje: ik probeer 'm graag uit..

Bron: Lumu

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

8 reacties

 1. Maik
  Maik schreef op donderdag 8 augustus 2013 om 21:27  | reageer

  Leuk dingetje, maar zou er ook een toevoeging kunnen komen dat ie flits licht kan meten.... Dan denk ik dat het zeker een vervanger kan zijn voor sommige fotografen (check me in)

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 9 augustus 2013 om 06:20  | reageer

  Mee eens Maik; zeker als dat te combineren is met - bijvoorbeeld - aansturing van Pocket Wizards. Wellicht bij een Lumu 2.0 knipoog

 3. Jack Veraart
  Jack Veraart schreef op vrijdag 9 augustus 2013 om 16:55  | reageer

  Het meten van opvallend licht is meestal nodig bij portretten. Ik denk zeker dat dit een aardige oplossing kan zijn. De integrale lichtmeter in je fototoestel is voor de meeste andere fotografie doeleinden vaak meer dan voldoende. Opvallend licht meten elimineert de invloed van donkere of lichte kleding als je een foto maakt. Ook voor je 'workflow' kan dit een aanzienlijke tijdsbesparing opleveren. Ik kan alleen geen 'onafhankelijke' tests vinden, alleen filmpjes van de makers. Dit wacht ik nog even af. Ik ben het met voorgaande schrijver eens dat met name het meten van flitslicht voor de meesten van ons de belangrijkste reden zal zijn voor de aanschaf van een losse lichtmeter.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 9 augustus 2013 om 19:55  | reageer

  Klopt Jack, en ik wacht ook even de 'onpartijdige' vergelijkingen af. Naast het meten van flitslicht moet je overigens ook de categorie analoge fotografen niet uitvlakken: mijn M645 heeft welisweer een prismazoeker met lichtmeter, maar daar zou ik ook liever met een losse lichtmeter werken. Praktischer.

 5. Eugène
  Eugène schreef op zaterdag 10 augustus 2013 om 10:41  | reageer

  Wij gaan dit echt serieus nemen? Daar komt die van mij. Dit is een leuke gaget met juweel potentie. Indien de makers dit apparaat het in 24 karaats goud uitvoeren met diamant inleg en er een Hermes tasje omheen laten maken dan heb je een markt!!! De wachtlijst is dan van hier tot Peking. Denk hierbij aan de Oprah's die bij de Tina's op verjaardag gaan. Met een gouden ketting om je hals en de parelmoer bolletje is wordt het voor de "rich and famous" een smashing hit. Tip aan de makers: Probeer een investeerder te vinden.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 10 augustus 2013 om 11:09  | reageer

  @Eugène :-D Die investeerder(s) hebben ze al gevonden, want op Kickstarter hebben ze het 12-voudige opgehaald van wat ze nodig hadden om op te starten. Die markt is er dus wel. En als hij inderdaad echt zo betrouwbaar is als de makers in dat filmpje willen laten geloven, komt het echt wel goed met dit product.

  (Al zal een gouden uitvoering in Rusland en China inderdaad nog wel extra klandizie trekken, dat klopt...)

 7. Kees Krick
  Kees Krick schreef op zondag 11 augustus 2013 om 00:13  | reageer

  Ik ben één van die investeerders knipoog

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 11 augustus 2013 om 08:49  | reageer

  Kees: ik (wé, denk ik!) hoor graag hoe hij bevalt, ervan uitgaande dat je genoeg hebt geinvesteerd om er eentje binnen te krijgen knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord