Elja Trum

Oogkanker ontdekken met je camera

vrijdag 12 december 2014, 11:45 door | 25.648x gelezen | 1 reactie

Een nieuwe campagne in Engeland wijst op de eenvoud waarmee je als ouder (of als fotograaf) kinderen kunt controleren op oogkanker. Door simpelweg een foto te maken met flitser kun je aan de reflectie in het oog zien of een bezoekje aan de dokter nodig is.

Je moet wel even de rode ogen reductie uitzetten. Om de kanker te detecteren wil je namelijk juist wel rode ogen zien. Als de ogen namelijk niet rood reflecteren maar wit, dan is dat reden om hierna te laten kijken. Dit kan duiden op de aanwezigheid van retinoblastoom kanker.


Voor de campagne in Engeland werden foto's gemaakt van (de ogen van) kinderen die retinoblastoom overleeft hebben. Deze foto's werden verwerkt in een poster waarbij het oog bewerkt werd met speciale reflecterende inkt.

Hierdoor kun je zelf met je smartphone de poster gebruiken om te zien hoe het werkt. Nadat je de poster fotografeert met je flitser aan zie je namelijk een witte reflectie in de pupil.

Als fotograaf is het wel even een omslag van denken, want normaal vermijd je juist de rode ogen (bijvoorbeeld door onder een hoek te flitsen).

Wellicht is het een idee, voor fotografen die vaak kinderen vastleggen, om standaard een fotosessie te starten met een foto met rechtstreekse flits. Nadat je de rode ogen foto hebt gemaakt kun je dan echt aan de slag. Mogelijk red je er een leven mee.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

1 reactie

  1. Jaap
    Profiel Jaap schreef op donderdag 14 mei 2015 om 14:45

    Momenteel weer actueel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.417 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord