Elvira Smit

Over het idiote succes van deze foto

maandag 18 maart 2019, 14:41 door | 14.962x gelezen | 5 reacties

Ik krijg er de kriebels van: zwart-witfoto's met daarin één element in kleur. Maar tóch zijn er 427.000 mensen die dit Amsterdamse tafereeltje aan de muur hebben hangen. Waarom is juist déze middelmatige foto zo immens populair?

Een nieuwsgierige koper zocht het uit. Hij vond niet alleen antwoord op zijn vraag, maar trof ook een tragisch levensverhaal aan.

Allereerst, het gaat dus om deze foto:

Vilshult Amsterdam


Gele taxi's en rode fietsen: de Vilshultserie


Tijdens mijn studententijd at ik soms bij een vriend. Vanaf de eettafel keek ik naar een zwart-witfoto van Times Square bij hem aan de muur. Alleen de taxi's hadden kleur:

NY Vilshult

Het frappante was nu dat je vanuit zijn raam zó bij de overbuurman naar binnen kon kijken. Alwaar exact dezelfde foto aan de muur hing. Het schiep een vreemde band tussen twee onbekende mensen. Die bewustwording zorgde ervoor dat ik daarna ineens óveral die foto zag.

Die taxi-foto en het beeld van Amsterdam zijn onderdeel van de Vilshultserie van IKEA. De beelden uit die serie zijn van verschillende fotografen, maar allemaal zijn ze zwart-wit met één gekleurd element. Die nabewerking doet IKEA overigens zelf.

Een volle prullenbak


Tom Roes – één van de kopers van de Amsterdam-foto – zag na de aanschaf óók ineens overal "zijn" foto hangen. Hij werd nieuwsgierig naar het verhaal achter de foto en dus zocht hij uit waarom nu juist déze zeer middelmatige foto aan zoveel muren hangt wereldwijd.

Want wie wil er nu een stadsgezicht met een volle prullenbak aan de muur?

Of een fiets met als regenhoes voor het zadel een oude plastic tas?

De foto is geenszins gestileerd, iets dat juist wel kenmerkend is voor de overige foto's uit de IKEA “galerie”.

Korte documentaire


Tom Roes maakte een korte documentaire van zijn zoektocht. In slechts 14 minuten vertelt hij een verhaal vol bizarre wendingen. Die ga ik hier niet verklappen, want dat is zonde. Gewoon even zelf kijken dus:


Onderdeel van een museumcollectie


Naar aanleiding van deze korte documentaire kocht het Amsterdam Museum ook een exemplaar voor haar collectie (á 54,95 euro). Met als motivatie:

Deze ingelijste afbeelding van een foto van een fiets op een Amsterdamse gracht, die wereldwijd bijna een half miljoen keer werd verkocht, laat de aantrekkingskracht van de stad Amsterdam zien.

Het geeft een beeld van wat mensen over de hele wereld, die deze afbeelding aan hun muur hebben hangen, koppelen aan de stad Amsterdam.

Imara Limon, conservator van het Amsterdam Museum via Historiek.nl


Overigens, IKEA zélf kan ook een inspiratiebron voor fotografen zijn, zo blijkt het uit de fotoserie van Margeaux Walter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

5 reacties

 1. Noor
  Noor schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 12:47

  Wat ik begreep uit een eerder uitgezonden documentaire over deze foto was: hij bleek de goedkoopste om op te kopen, uit een groter aanbod van dergelijke foto's.
  Dat dit goed uitpakte was later extra bijvangst voor IKEA.
  Elk dubbeltje meer voor een foto scheelt IKEA miljoenen, dus dat was uitgangspunt.

  Het verhaal erachter is natuurlijk een ander verhaal.

 2. theo
  theo schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 14:11

  Schitterend verhaal!

  groeten Theo

 3. Alette Holman
  Alette Holman schreef op dinsdag 19 maart 2019 om 21:48

  Bedankt voor het delen. Mij ook wel eens afgevraagd, maar nooit in verdiept. Toch een bijzonder verhaal!

 4. Chris Broeckhoven
  Chris Broeckhoven schreef op woensdag 20 maart 2019 om 10:43

  Dit was een mooi verhaal, bedankt om het te delen
  Chris

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord