Michelle Peeters

Pierlala's in Palermo

zaterdag 21 oktober 2017, 14:28 door | 6.130x gelezen | 9 reacties

Rosalia Lombardo zou nu 97 jaar zijn geweest. Nou, dat geef je haar zťker niet. Het is moeilijk te geloven dat haar leven al is geŽindigd toen ze twee was. Ze ligt er gaaf bij met haar bruine haren en gele strik.

Okť, de bolle konen en lopen doen wat bleekjes aan. Haar voorhoofd en dichte oogleden zien er onnatuurlijk vettig uit. En de oren lijken wel van porselein. Maar verder is het alsof ze zo wakker kan worden.

Rosalia Lombardo

Rosalia Lombardo, 's werelds best bewaarde mummie

Mummies macabere attractie op SiciliŽ


Rosalia Lombardo is dood. Al 97 jaar. Zij overleed op 6 december 1920 op tweejarige leeftijd in Palermo, SiciliŽ aan een onbekende ziekte. Het is haar niet gegund om oud en rimpelig te worden.

Zij heeft de tijd niet gekregen om alle ups en downs van het aardse bestaan te beleven. De 20e en 21e eeuw heeft ze gemist. Twee jaar slechts duurde haar kennismaking.

Catacombe dei Cappuccini


Jammer. Rosalia zou een prachtige vrouw zijn geworden, voor de liefde geboren. Haar neus. Kijk maar eens naar de mooie vorm. Daar kun je dat aan zien, fluistert een bezoekster vol respect.

Rosalia Lombardo is ťťn van de circa 8.000 gemummificeerde lijken die zijn opgeslagen in de Catacombe dei Cappuccini, het kapucijnen-klooster in Palermo.

Het bijzondere van Rosalia is, dat zij de laatste was die op deze manier voor het nageslacht werd 'bewaard'. En de beste.

De eerste, de monnik Silvestro, werd in 1599 gebalsemd en in deze catacomben bijgezet. Maar helaas is van deze arme broeder weinig meer over dan een lelijk skelet in een half vergane bruine pij met puntmuts.

Als mummie is Rosalia ongetwijfeld het meest geslaagd. Haar stoffelijk overschot is vrijwel helemaal intact overgeleverd. En dat was nu juist de bedoeling van deze Sicilianen. Zij wilden na hun dood niet vergeten worden.

Catacombe dei Cappuccini


Geprepareerd voor de eeuwigheid


Behalve monniken en priesters waren het vooral edelen, kunstenaars wetenschappers, hoge militairen, notabelen en mensen van de gegoede burgerij die hier hun laatste rustplaats mochten kiezen.

Vaak omdat ze als weldoenders van het klooster te boek stonden. Mannen, vrouwen en kinderen, die door de kapucijnen werden geprepareerd voor de eeuwigheid.

Dat gebeurde veelal door uitdroging in speciale cellen. De onderaardse turfachtige atmosfeer in de catacomben was daarvoor bij uitstek geschikt. Maar ook werden wel mengsels van arsenicum, azijn en kalk gebruikt.

Zo niet bij Rosalia. Zij zou door haar arts zijn ingespoten met niet nader omschreven chemicaliŽn. Met dit ongelooflijke resultaat tot gevolg.

De stokoude monnik bij de ingang van het klooster aan de rand van Palermo haalt zijn schouders op. Hij heeft het geheim meegenomen in zijn graf. Nee, niet hier hoor. Anders zou hij wel opvallen. In 1920 zijn we ermee gestopt. Vol is vol. En de wetten zijn nu trouwens ook veranderd.

Catacombe dei Cappuccini


Luguber hoogtepunt


De Catacombe (zo staat het bewegwijzerd) zijn een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan de hoofdstad van SiciliŽ. Voor verreweg de meeste toeristen een volslagen onbekend fenomeen.

Het is niet alleen heerlijk luguber om oog in oog met duizenden lijken en geraamtes te staan. Maar ook zet het je toch behoorlijk aan het denken.

De kille, schaars verlichte gangen, waar de mummies in dubbele rijen boven elkaar aan de muren hangen of in nissen of geopende kisten liggen, versterkt dit effect.

Het lijkt wel of al deze Pierlala's de menselijke stoorzenders grijnzend nastaren met hun holle blik. De vergankelijkheid is nergens zo tastbaar als hier.

Keurig gerangschikt naar sekse, afkomst en beroep, de meesten nog in hun oorspronkelijke kleding, wachten de zielloze lichamen - sommigen levensecht, anderen zwaar gehavend, maar allemaal morsdood - ongeduldig op het onafwendbare moment dat de gewelven weer gesloten zullen worden voor het publiek.

Hoewel dat niet door de autoriteiten wordt bevestigd, kan het haast niet anders of het 'mummie-kijken' gaat in de ban, als de toeloop te groot wordt. Zeker in een land als ItaliŽ, dat respect zo hoog in het vaandel heeft staan.

En de doden verdienen nu eenmaal hun rust, ook al hebben ze zelf om die belangstelling gevraagd. Maar voorlopig kun je in SiciliŽ nog volop van hen genieten.

Catacombe dei Cappuccini


Adres en openingstijden


Dagelijks van 9:00 tot 12:00 en van 15:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs: een donatie van een paar euro.

Adres: Piazza Cappuccini 1, Palermo, SiciliŽ, ItaliŽ
GPS geo-coŲrdinaten: lat 38.1118441, lon 13.3392647

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

9 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 21 oktober 2017 om 17:17

  Is photofacts een toeristische site geworden? Wat heeft deze posting met fotografie te maken?

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 21 oktober 2017 om 18:14

  @Reinoud: wel een terechte opmerking. Het was even een side-step, leuke afwisseling. En wellicht een aparte fotospot, als je ervan houdt..

 3. Gerard
  Gerard schreef op zaterdag 21 oktober 2017 om 18:44

  Op dit artikel is nu al vaker gereageerd dan op al die reviews van de afgelopen week.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 21 oktober 2017 om 21:28

  Een mooi geschreven stuk. Van mij mag je dit vaker doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord