Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Populairste fotolocaties volgens Flickr

zaterdag 2 mei 2009, 23:08 door | 10.842x gelezen | 8 reacties

De populaire fotosite Flickr heeft bekeken welke locaties er het meest gefotografeerd zijn. Het meeste gefotografeerd is de Eiffeltoren, gevolgd door Trafalgar Square, Tate Modern Gallery, Big Ben, Notre Dame en het Empire State Building.

In totaal zijn zo'n 33 miljoen foto's geanalyseerd. Opvallende locatie op het lijst is de Apple Store in Manhattan (plaats 28). Volgens onderzoeker David Crandall is dat logisch te verklaren: 'The Apple Store landmark is an interesting and surprising result, but it's important to remember that our Flickr data is a heavily biased representation of the world. Flickr seems to be most popular in North America and Western Europe, so landmarks outside those areas are likely to be under-represented.'

Amsterdam bereikt overigens nog een tiende plek wanneer er gekeken wordt naar de meest gefotografeerde stedelijke gebieden. New York staat daarbij op één, gevolgd door Londen, San Francisco, Parijs en Los Angeles.

De lijst is voor de meeste fotografen wellicht een mooi aanknopingspunt om te zien welke locaties gerust vermeden kunnen worden. Je weet wel zeker dat je op deze plekken nooit een originele foto zult kunnen maken.

Populairste fotolocaties in Europa


Bron: Dutch Cowboys

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 3 mei 2009 om 03:13  | reageer

  Als stock- en travel photographer woon en werk ik in (Beijing) China. In de steden en gebieden waar ik fotografeer is het belangrijk te weten wat de 'hot spots' zijn. Vandaar dat dit artikel mijn aandacht heeft. Chinese steden zoals Harbin, Hong Kong, Beijing, Shanghai, Guangzhou en Xiamen zijn bijzonder fotogeniek. De volledige afwezigheid van Chinese en Aziatische steden zoals Seoul, Taipe en Tokyio in de 'Hot Cities List' wordt verklaard doordat Flickr voornamelijk een westerse hype is. Toch leuk dat Amsterdam nog net in de top tien voorkomt.

 2. Remco
  Profiel  Remco schreef op zondag 3 mei 2009 om 09:10  | reageer

  Leuk. Maar er staan wel redelijk voorspelbare locaties op. Misschien leuk om eens te kijken naar de locaties alleen binnen Nederland. Overigens zoek ik nog een leuke locatie waar ik lichtvervuiling goed kan fotograferen. Iemand suggesties?

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 3 mei 2009 om 10:06  | reageer

  @Elja. De uitdaging blijft om er juist wel een originele foto te maken.

  @Remco. Helaas voor jou zijn de meeste kassen tegenwoordig 's nachts lichtdicht. Maar kijk eens rond in Aalsmeer en omgeving. Maar bij jou in de buurt zal ook Corus 's nachts een hoop licht(vervuiling?) geven. De snelwegen bij jou in de buurt zijn ook goed verlicht.

  Ik doe een gok op de locaties in Nederland: Amsterdamse grachten, Keukenhof, Madurodam, Museumplein Amsterdam, Erasmusbrug Rotterdam.

 4. Ruud
  Profiel Ruud schreef op zondag 3 mei 2009 om 10:53  | reageer

  @ Remco, zelf verschillende keren 's avonds via de A27 richting Almere gereden, en met wat bewolking hangt er een enorme oranje wolk boven de stad....als je het over licht vervuiling hebt...knipoog, en het lijkt me dat er meer van dat soort plaatsen zijn.

  Of je nou wel of niet op de "geijkte" plaatsen komt, kom met orginele foto's, en niet de standaard wat iedereen al doet.

 5. jeroenzelle
  Profiel jeroenzelle schreef op zondag 3 mei 2009 om 11:31  | reageer

  @ Remco

  Ik woon zelf in Kudelstaart (net onder Aalsmeer). Als je hier in de avond naar buiten kijkt dan zijn de wolken altijd roze / oranje tot ruim diep in de nacht. Dit komt door de natrium lampen van de kassen.

  Mocht je hier willen fotograferen, neem dan even contact op. Dan kan ik je helpen met het aanwijzen van goede locaties.

 6. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 4 mei 2009 om 00:36  | reageer

  Dit is best grappig! Eens wat dingen bekijken is altijd leuk!

 7. Remco
  Profiel  Remco schreef op dinsdag 5 mei 2009 om 10:39  | reageer

  Ik wil even iedereen die een tip heeft gegeven voor een locatie met lichtvervuiling via deze weg bedanken. Ik moet nog gaan fotograferen, maar de locaties zien er veelbelovend uit.

  Bedankt!

 8. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 8 mei 2009 om 13:23  | reageer

  Ik weet nog dat we onze eerste foto's van de eifeltoren maakte. Wat schaamde we ons omdat het zo'n standaard foto zou worden omdat het zo vaak gefotografeerd word. Maar ja, hoort er wel bijvrolijk

  Richard

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord