Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Waarom bestaan er nog wegwerpcamera's?

zondag 21 augustus 2022, 15:51 door | 3.161x gelezen | 6 reacties

Herinner je de wegwerpcamera's nog? Plastic camera's in kleurrijke kartonnen doosjes. Je maakte foto's, en leverde de camera in bij de fotograaf, en een paar dagen later kon je de foto's ophalen.

En de camera? Die was weggegooid. Geloof het of niet, wegwerpcamera's bestaan nog steeds.

Wegwerp kodak


Ze stonden decennia lang op tafels bij trouwfeesten. Ze werden meegenomen op vakantie. Er waren waterdichte exemplaren te krijgen, of met flits ingebouwd.

Ze hadden echter één ding gemeen. Na het fotograferen werden de fotorolletjes eruit gesloopt en de wegwerpcamera's deden vervolgens hun naam eer aan.

Ik heb vijf jaar in een fotowinkel gewerkt en zag daar de eerste wegwerpcamera's verschijnen. Het was te lastig om de camera's naar de ontwikkelcentrale te sturen. De meeste afdrukcentrales wilden ze niet eens, of brachten extra kosten in rekening. Dat was toen.

Wegwerp ilford fujif agfa


Met de komst van de digitale fotografie is fotografie goedkoper en makkelijker geworden. Althans, het fotograferen zelf want je hoeft nog maar één geheugenkaartje te kopen waarmee je jaren lang kunt fotograferen. De camera's zijn echter wel duurder geworden (inflatie even niet meegerekend).

De noodzaak van een wegwerpcamera - als er überhaupt van noodzaak gesproken kan worden, het was eerder gemak - was vroeger al discutabel. Met de opkomst van de smartphone fotografie is die twijfelachtige noodzaak compleet verdwenen. Waarom bestaan ze dan nog steeds?

Trouwfeest wegwerpcamera


Ik verbaas me vaak over het hypocriete van de maatschappij. We moeten minder afval produceren, we moeten zuinig zijn op het milieu, we moeten energie besparen.

Tegelijkertijd worden al die voornemens volledig genegeerd. De wegwerpcamera is een perfect voorbeeld daarvan want het staat letterlijk haaks op al die voornemens.

Wegwerp agfa in doosje


Nu wordt er vaak bij vertelt dat een wegwerpcamera door veel fabrikanten gerecycled wordt. En dat is natuurlijk een goed voornemen. Tegelijkertijd herinner ik me hoe er met wegwerpcamera's omgegaan werd.

Alleen de naam zet mensen er al toe om het ook als dusdanig te behandelen. Bovendien is de kans groot dat het voor de fabrikant goedkoper is om het gewoon weg te gooien dan te recyclen en hergebruiken.

Ik ben er van overtuigd dat dit soort camera's nooit hadden mogen bestaan. Hoewel het geen excuus is, had het vijfendertig jaar geleden misschien nog een bestaansreden.

Maar tegenwoordig, nu iedereen een smartphone heeft die ongekend goede beelden maakt, zou de wegwerpcamera verboden moeten worden. Is het niet voor het zinloze, dan wel voor het milieu.

Wegwerp maatschappij


Wat vind jij van de wegwerpcamera? Wist je dat die nog bestond, of komt het als een verrassing. Denk je dat ze verboden moeten worden, of vind je dat ik overdrijf? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. marco
  marco schreef op zondag 21 augustus 2022 om 20:41  | reageer

  Totaal eens, Nando! Verbieden. Milieubelastend en met smartphones of nog beter een digitale camera zijn de wegwerpcamera's echt noet nodig.

 2. gast schreef op maandag 22 augustus 2022 om 16:50  | reageer

  Inderdaad, gewoon verbieden, of zo duur maken dat het alleen nog maar aantrekkelijk is voor wie echt perse op zoek is naar het soort beelden dat dit soort toestelletjes produceert. En mag wat mij betreft breder, ik bedoel, al die goedkope troep van de Action bijvoorbeeld.... Een beter milieu begint bij jezelf was ooit de leus, ik koop dit soort zooi iig nooit!

 3. Jo VP
  Profiel Jo VP schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 15:36  | reageer

  Blijf me verbazen over deze paradox, nog niet zo lang geleden kwam de jeugd nog wereldwijd op straat in meerdere grote steden voor de milieu marsen. Blijkbaar is deze hype ook geen lang leven beschoren geweest zoals vele andere de laatste jaren. Hopelijk is dit dan eveneens van toepassing op de wegwerp cameras en het hippe er snel weer van af.

 4. Gert
  Gert schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 20:13  | reageer

  Helemaal mee eens. Uit milieu overweging een absoluut verboden product. alleen ik citeer het artikel: “ Maar tegenwoordig, nu iedereen een smartphone heeft …”. Dat klopt dan weer niet. Ik ken nog steeds mensen zonder. Ouderen en mensen voor wie het te ingewikkeld of te kostbaar is. Of misschien uit een principe.

 5. Joop Vijzelaar
  Joop Vijzelaar schreef op woensdag 24 augustus 2022 om 12:40  | reageer

  Deze camera's hadden nooit mogen bestaan. Het was beter geweest als je toen een aantal goedkope camera's kunnen verhuren voor een bruiloft of iets dergelijks. Toen waren er ook hele goedkope camera's die voor dat doel prima waren te gebruiken. Ook nu hoef je niet zonder te zitten, keus genoeg ook in het lagere segment.

 6. Sheila
  Profiel Sheila schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 13:57  | reageer

  Dat snap ik ook niet, dat wegwerpcamera’s nog bestaan/verkocht worden.

  MAAR… ik heb me er zelf wel aan bezondigd, eind jaren ‘90. Ik was met mijn analoge spiegelreflexcamera van een jaar, anderhalf oud op Bonaire, en wilde vréselijk graag iets van de onderwaterwereld vastleggen (waarom zou je anders naar Bonaire gaan?). De wegwerponderwatercamera was voor mij een uitkomst; veel geld had ik niet. En ik heb ook panoramawegwerpcamera’s gehad, toen, in de jaren ‘90.

  Nú zijn er onderwaterhulzen en -huizen waar ik mee uit zou kunnen komen denk ik. Daar had ik toen nog nooit van gehoord. (Maar nu heb ik weer vliegschaamte…knipoog
  Voor eenvoudige panoramafotografie kan men een smartphone gebruiken - en voor het ingewikkelder werk neme men het statief met slides.
  Ik snap dus wel dat ze bestonden, voor speciale omstandigheden. Waarom ze bestonden als wegwerpkleinbeeldcamera snap ik niet zo goed.

  En waarom ze nóg bestaan?! Hop, na de plastic tasjes en dito rietjes… wég ermee!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord