Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Waarschuwing op bewerkte foto's in Frankrijk

donderdag 24 september 2009, 09:18 door | 6.696x gelezen | 27 reacties

Frankrijk is de laatste tijd bezig met het opstellen van wat vreemde regelgeving. Sinds kort kun je daar afgesloten worden van internet wanneer je films of muziek download en nu ligt er een wetsvoorstel om bewerkte foto's te voorzien van een waarschuwing. Ontbreekt de waarschuwing dan kan er een boete van 37.500 euro voor gegeven worden.

Het gaat specifiek om manipulatie van lichamen. De tekst 'Digitaal gemanipuleerd om het beeld van het menselijk lichaam te veranderen' moet er dan bij staan. De regels moeten gaan gelden voor foto's in kranten, tijdschriften, kunst, verpakkingsmateriaal en politieke campagnes.

Dit lijkt me weer een typisch geval van overregulering en zal ook nog eens lastig te controleren zijn. Het wetsvoorstel is ingediend om de volksgezondheid te bevorderen en consumenten te beschermen.Bron: Digifoto Pro

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. gast schreef op donderdag 24 september 2009 om 10:03  | reageer

  Het schijnt dat Sarkozy tegen is. En z'n vrouw waarschijnlijk ook vrolijk

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 24 september 2009 om 10:28  | reageer

  Rigide regelgeving dat alleen maar problemen oproept! Ze worden verdorie roomser dan de Paus daar in Frankrijk. Dan moet Carla Bruni voortaan ook 'eerlijk' op de plaat. Daar is het laatste woord nog niet over gesproken...

 3. MacMasore
  MacMasore schreef op donderdag 24 september 2009 om 10:46  | reageer

  Ik ga hier misschien de helft van de blog bezoekers tegen mij krijgen maar het lijkt me geen slecht plan IN tijdschriften die vaak door jonge meisjes (en jongens) gelezen worden. In vogue of andere mode tijdschriften zouden ze het misschien met een verwijzing naar een pagina kunnen doen die de mensen onderwijst in het hele retoucheer gebeuren.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 september 2009 om 13:04  | reageer

  Er zijn ook voldoende jongeren in Nederland die dit blijkbaar een goed idee vinden. Is het niet gewoon voor iedereen duidelijk dat foto's in magazines 99,9% van de tijd gephotoshopped zullen zijn?

 5. Bart
  Profiel Bart schreef op donderdag 24 september 2009 om 13:13  | reageer

  Overdreven en in de praktijk niet haalbaar lijkt me. En vraag me af of het uberhaupt zal helpen.
  Als je dit nieuws overigens post op een blog over eetstoornishulp o.i.d., in plaats van een fotoblog, krijg je denk ik andere geluiden te horen.

 6. Emerik
  Profiel  Emerik schreef op donderdag 24 september 2009 om 13:20  | reageer

  Er is natuurlijk een groot verschil tussen het optrekken van het contrast (ik zeg maar wat) en het weghalen van rimpels, of het slanker maken van mensen op de foto...

 7. libeco
  Profiel libeco schreef op donderdag 24 september 2009 om 14:02  | reageer

  @MacMasore: Ergens is het idee er achter ook wel goed. De 'jeugd' laten weten dat perfectie vele vormen aan kan nemen is een goed streven. De vraag voor mij is wel: wanneer is een foto bewerkt? Het simpele antwoord: iedere foto is bewerkt!

  Zodra je afdrukt heb je iets anders vastgelegd dan het menselijk oog zag. Scherptediepte, lenskeuze, uitsnede, achtergrond, belichting, te veel om op te noemen. Allemaal zaken die een 'natuurlijke' foto beinvloeden... en dan heb ik het nog niet eens over de automatische bewerkingen die een camera op een jpeg uitvoert, of de RAW bewerkingen die op de PC gedaan worden!

 8. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 24 september 2009 om 14:03  | reageer

  Ik vind het in dit geval zeer logisch, want deze video is natuurlijk niet nieuw en heb ik ook al eens op mijn blog geplaatst. Maar wat daar met het model gebeurt vind ik persoonlijk niet meer normaal... Dus ik kan mij het heel erg goed voorstellen. Al weet ik niet of het in de praktijk haalbaar gaat worden...

 9. MarcelG
  MarcelG schreef op donderdag 24 september 2009 om 14:59  | reageer

  Elja zei:
  "Is het niet gewoon voor iedereen duidelijk dat foto's in magazines 99,9% van de tijd gephotoshopped zullen zijn?"
  Ja, dat is duidelijk zodra je er even bij stil staat, en onderzoek doet.
  Punt is echter dat vooral visuele input passief geconsumeerd wordt. Je ziet het, ook al denk je er niet over na. Je brein is ingesteld om visuele informatie bij voorbaat te geloven ; je ogen liegen immers niet.
  Pas als het héél vreemd wordt, grijpen je hersens in. Voorbeeld: de trucs in de kunst van M.C. Esscher zie je pas als je heel goed kijkt.

  Een bombardement van in geshopte lijven/gezichten/neuzen/nekken in de damesbladen, reclames, billboards etc wordt op die manier ingeprent als zijnde referentiemateriaal.
  En dát is echt een kwalijke zaak. Een aanzienlijk deel van de vrouwen vindt zichzelf lelijk, terwijl hun referentiemateriaal (die zogenaamd knappe vrouwen) gewoon fake is.
  Kijk maar eens op de cover van de Linda...Linda de Mol staat er geen enkele keer ongeshopped op. Een vrouw van 45 moet er dus als referetiemateriaal uitzien als de geshopte Linda, en niet als de echte Linda, dát schijnt de boodschap te zijn.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 september 2009 om 15:10  | reageer

  En helpt en stickertje met een waarschuwing dan echt?
  Dat lees je één keer en verder negeer je het gewoon.

 11. MarcelG
  MarcelG schreef op donderdag 24 september 2009 om 15:45  | reageer

  Het helpt niet, maar degene die de publicatie doet moet wel met de billen bloot en moet elke keer verklaren dat het model niet echt zo knap is, etc.
  Linda moet dus elke keer verklaren dat ze eigenlijk wél rimpels en een dikkere kont heeft.

 12. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 24 september 2009 om 15:52  | reageer

  Ik ben bang dat dit wetsvoorstel het niet gaat halen.
  Valt onder bewerken ook in RAW fotograferen en dan omzetten naar JPEG met een kleine witbalans correctie? (wat immers bewerken is)
  Waar gaan ze dan die grens trekken?
  Lijkt mij een onmogelijke opgave.

  Uiteindelijk weet je natuurlijk wel waar je aan toe bent als koper/consument, maar de vraag is of je dat wilt. vrolijk
  Volgens mij moet je die keuze voor jezelf maken, en daarbij kan het "keurmerk"je wel helpen...

  En tja, het verkoopt nu eenmaal stukken beter met de gephotoshopte versies, dus indien dit erdoor komt dan plaatsen de grote firma's toch gewoon zo'n "keurmerk"?

  Ze blijven met hun verkoop en omzetten waarschijnlijk toch ver boven degene zonder dat "keurmerk", dus ze zullen er niet echt wakker van liggen denk ik.

  Volgens mij een storm in een glas water. vrolijk

 13. Jaap
  Jaap schreef op donderdag 24 september 2009 om 16:40  | reageer

  Ik moet bekennen dat ik niet wist dat er ZOVEEL bewerkt wordt. Witbalans aanpassen, saturation, eventueel nog een lelijk rood pukkeltje of zweetdruppeltje wegpoetsen, dat alles lijkt mij volstrekt normaal. Maar benen uitrekken, het hoofd verplaatsen en ogen vergroten gaat inderdaad wel heel erg ver. Overigens denk ik niet dat een waarschuwing gaat helpen tegen de impliciete beeldvorming van jonge meisjes. Het is een beetje schieten op een mug met een kanon.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 24 september 2009 om 16:47  | reageer

  Er valt veel voor te zeggen dat de reclameindustrie een fake schoonheidsbeeld heeft neergezet mede door het op grote schaal manipuleren van foto's middels Photoshop. Ik ben het hier met bepaalde mensen eens dat de consument verkeerd referentiemateriaal wordt voorgeschoteld met alle kwalijke gevolgen van dien.

  Willen we daar verandering in brengen dan ben ik bang dat wetgeving als deze daar niet veel aan bijdraagt. De kwalificatie 'bewerkte foto' is een te ruim begrip om dit wetsvoortel uitvoerbaar te maken. Een aantal reacties hier onderschrijft deze stelling. Hoe moet het dan wel? Misschien een soort 'keurmerk van echtheid' toekennen aan niet gemanipuleerd beeldmateriaal?

  Of dat allemaal helpt betwijfel ik. Volgens mij ligt de sleutel deels bij de consument zelf. Mensen kunnen nog steeds zelf keuzes maken. Daarnaast vraag ik me af of de reclame- en marketingindustrie bereid is van de ingeslagen weg af te keren. Want zoals Niels het stelt: Er is gewoon teveel geld mee gemoeid...

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 24 september 2009 om 17:05  | reageer

  @ Elja
  Blijkbaar is het voor de meeste mensen (jongeren) niet duidelijk dat 99,9% van de modefoto's is gemanipuleerd. De schaal waarop dit gebeurd is zo groot dat het een pseudo werkelijkheid heeft gecreeer. Mensen zijn zich niet meer bewust zijn van dit fenomeen omdat er geen ander referentiemateriaal is.

  De vraag 'wanneer ben ik (te) dik' schijnt overigens wel controversieel te zijn in Nederland. Uit recentelijk Brits onderzoek bleek dat het merendeel van de Britten met (matig) overgewicht zich een gezonde lichaamsomvang toematen terwijl ze medisch gezien al in de gevarenzone zaten. Ook dat is volgens mij gemeengoed geworden...

 16. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 24 september 2009 om 17:38  | reageer

  Met Photoshoppen is toch niks mis mee. Zolang het model daarmee instemt zie ik er niet fouts in. Het gaat uiteindelijk om de reclame en het model is niet meer dan een ingehuurd model die daar goed voor wordt betaald en als daar wat aan aangepast moet worden dan is dat maar zo. We zijn in heel Europa gewoon aan het doorslaan en daardoor lopen we over 10 jaar achter de feiten aan en worden we links en rechts ingehaald door china, india en de vs... weg economie van europa...

 17. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 24 september 2009 om 20:27  | reageer

  geinig....
  Ik ben benieuwd wat voor etiket Patricia Paay dan binnenkort aan haar gezicht moet dragen knipoog

 18. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 24 september 2009 om 23:22  | reageer

  Driekwart van de doelgroep is in elk geval voor..

 19. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 25 september 2009 om 00:06  | reageer

  Is wat 'men' vindt reden voor een wetswijziging? Als dat de toekomst is, dan staat ons een wirwar aan wetten en regels te wachten.

 20. Pim
  Profiel Pim schreef op vrijdag 25 september 2009 om 01:10  | reageer

  Ik weet zeker dat als dit gebeurd er meer kwaad mee word gedaan dan goed, voor modellen dan.

  Nu mogen modellen wat dikker zijn want photoshop fixt het wel.. dadelijk mogen modellen geen vet meer hebben zoals de modellen die catwalk lopen. Is het je ooit opgevallen dat modellen die over de catwalk lopen een stuk dunner zijn?

  Als dit erdoor komt dan garandeer ik je dat er heel veel modellen moeten afvallen!!
  Naïef plan vind ik het!!

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 25 september 2009 om 04:33  | reageer

  @Arno
  Kennelijk hebben we het nog niet helder dat de Westerse economieën nu hun tijd hebben gehad. Het estafettestokje ligt bij de nieuwe economieën met China voorop. Het wordt niet meer wat het was, dat is zeker..

 22. MacMasore
  MacMasore schreef op vrijdag 25 september 2009 om 10:52  | reageer

  @libeco Daar heb je wel een punt, mijn punt is dat je niet met waarschuwingen moet werken maar met de opvoeding van "het volk" hier vooral de jeugd.

 23. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 27 september 2009 om 18:01  | reageer

  @Tonv: is nog niet helemaal waar, we lopen op een aantal fronten nog wel voor maar het estafettestokje wordt al wel uitgestoken naar China en India.

 24. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 27 september 2009 om 20:26  | reageer

  Het CDA is er ook wel voor. Vrijdag stond in een paar kranten dat die partij wel te vinden is voor een wet tegen 'nepmodellen'.

 25. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 28 september 2009 om 06:27  | reageer

  @Arno
  Op welke fronten zoal?

 26. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 28 september 2009 om 06:31  | reageer

  @EdC
  Van mij mogen ze 'nepmodellen' verbieden, heb er geen moeite mee. Zolang we maar niet in onze kraag worden gepakt aan de Franse grens omdat we een paar pukkels teveel hebben weggewerkt...

 27. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 28 september 2009 om 14:21  | reageer

  Infrastructuur, duurzame energie en vooral mensenrechten... vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord