Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Woord 'Leica' verbannen op Chinese sociale media na controversiŽle 'Tank Man'-video

woensdag 24 april 2019, 16:32 door | 2.943x gelezen | 4 reacties

Leica wordt momenteel geconfronteerd met tegenspoed in China na de publicatie van een video met de naam 'The Hunt' uit 1989 tijdens, onder andere, het pro-democratische protest op het Tiananmen-plein.

In reactie op de video heeft de Chinese sociale mediawebsite Weibo het gebruik van het woord 'Leica' verboden. Pogingen om inhoud te zoeken in het Engels en Chinees met dat sleutelwoord levert nul resultaten op.


Met de titel 'The Hunt', volgt de video van 5 minuten een westerse fotojournalist die probeert door te gaan met het documenteren van de geschiedenis vanuit een hotelvenster in Beijing, terwijl hij probeert de overheid te ontwijken.

We jagen. We jagen. Wij vechten. We riskeren het allemaal, zegt de stem van de fotograaf.

Vreemd genoeg spenderen we ons hele leven met het op zoek gaan naar iets dat, voor het grootste deel, er gewoon niet is ... totdat het zover is. En als het grote moment nadert, glimlachen we en fluisteren we trots tegen onszelf: "Ik ben een jager."

De film eindigt met de fotograaf die zijn camera uit een raam richt. En terwijl hij zich concentreert, kun je een reflectie van de iconische "Tank Man"-foto (Beijing, 1989) in zijn lens zien.

Deze film is opgedragen aan diegenen die hun ogen lenen om ons te laten zien, luidt een boodschap aan het einde van de film. GeÔnspireerd door verhalen van fotografen die geen moeite hebben gespaard om de werkelijkheid te zien, lanceert Leica een nieuwe productie voor deze professionals. Het is een uniek verhaal over risico, passie en geschiedenis.

Still frame by leica nazca saatchi


De video ging viral op sociale media in China, waar een aantal gebruikers de dramatische re-enactment hebben aangegrepen. Kort daarna verbood Weibo berichten met het woord 'Leica' vanwege de 'schending door de video van relevante wet- en regelgeving of de Weibo Community Convention', volgens de South China Morning Post.

South China Morning Post claimt dat Leica de video niet heeft besteld en ook niet heeft heeft goedkeurd. Naar verluidt zou de video zijn geproduceerd door het Braziliaanse marketingbedrijf F / Nazca Saatchi Saatchi.

De nieuwsbron publiceerde een verklaring van Leica, die spijt had over 'eventuele misverstanden of valse conclusies die mogelijk zijn getrokken' met betrekking tot de video.

De controverse raakt Leica net middenin de de samenwerking met het Chinese bedrijf Huawei en het plan om 20 tot 30 nieuwe winkels in China te lanceren. Op dezelfde manier arriveert de video in een bijzonder gespannen tijd voor de Chinese regering - 4 juni is de 30ste verjaardag van de dodelijke onderdrukking door de overheid van de protessieve protesten.

Leica werd van haar kant bekritiseerd omdat ze zich distantieerde van de video, die door sommigen werd geprezen als een aangrijpende herinnering aan de pro-democratische beweging en de bloedige reactie van de Chinese regering.

De Communistische Partij van China censureert het bloedbad op het Tiananmenplein en gerelateerde protesten en dus wordt niet verwacht dat het een publieke verklaring aflegt over de video.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. John vanderHeijden
  John vanderHeijden schreef op dinsdag 30 april 2019 om 11:28  | reageer

  Helaas werkt de video niet (meer)

 2. Sjaak de Jonge
  Sjaak de Jonge schreef op dinsdag 30 april 2019 om 14:11  | reageer

  https://www.youtube.com/watch?v=E3WXTbG0CHg

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 30 april 2019 om 14:12  | reageer

  @John; nu moet ie het weer doen.

 4. Rein
  Profiel Rein schreef op vrijdag 10 mei 2019 om 12:05  | reageer

  China heeft duidelijk nog een lange weg te gaan als het om democratie gaat. Jammer ook dat Leica zich zo laat kennen. Tja, daar waar het om geld gaat!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord