Michelle Peeters

5 Goede fotografie-voornemens voor 2020

maandag 23 december 2019, 15:30 door | 5.938x gelezen | 7 reacties

Omdat ik net verhuisd ben van Eindhoven naar Wamel, mijn fotostudio en daarbij waarschijnlijk ook wat vaste opdrachtgevers ben kwijtgeraakt, leek het me een goed idee om alvast wat goede fotografie-voornemens te maken voor het komend jaar. In dit artikel een vijftal ingevingen.

IMG 7054

Het Veerhuis in Wamel

1. Vaker fotograferen voor de fun


Wamel is heel wat anders dan Eindhoven, zeker voor een natuurfreak als ik. De omgeving nodigt veel meer uit om erop uit te trekken, uiteraard gewapend met een camera. Toen ik in Eindhoven woonde had ik dan wel een eigen studio, maar ik fotografeerde voornamelijk zakelijk.

Portretten, jaarlijks 500 kinderen van de tegenover gelegen basisschool, soms huisdieren, producten en regelmatig hele families die allemaal gemakkelijk in de studio pasten en waarbij ik voldoende afstand kon nemen om geen vertekende portretten te krijgen.

Deze luxe positie ga ik waarschijnlijk erg missen. Ik heb nu wel een mobiele, lichtgewicht studioset met Elinchrom lampen, lichtvormers en een accu, plus een hele set achtergronden, maar die moet je wel steeds opzetten.

Voordeel is dat je gemakkelijk shoots op locatie kunt doen, waarbij je zelfs in een weiland kunt gaan staan omdat je nu onafhankelijk bent van stroom. Nu ik het waarschijnlijk rustiger ga krijgen wat zakelijke shoots betreft, is de tijd wellicht rijp om eens wat meer 'voor de fun' te fotograferen.

Nieuw panorama lemelerberg archemerberg dramatic sunset 3.jpeg

De Lemelerberg

Bijkomend voordeel van het werken bij Photofacts is dat ik regelmatig camera's voor ze mag testen en ook veel eigen foto's nodig heb voor artikelen. Dit alles zou al voldoende moeten uitnodigen om regelmatig de deur uit te stappen om al het nabijgelegen natuurschoon te vereeuwigen, maar toch goed om het even als goed voornemen te noteren.

2. Nieuwe klantenkring opbouwen


Omdat er waarschijnlijk een aantal vaste opdrachtgevers gaat verdwijnen (ondanks het feit dat ik over een mobiele studio beschik en de afstand Wamel - Eindhoven slechts zo'n 40 autominuten bedraagt) zal ik op zoek moeten naar nieuwe klanten!

Maar hoe ga je dat aanpakken? Weer opnieuw gaan bellen, acquisitie doen, honderden keren nul op je request krijgen, niet een heel aanlokkelijk idee... Omdat ik me nooit gespecialiseerd heb en altijd alles heb aangepakt kan ik zeer diverse klussen aan, wat nu een groot voordeel kan zijn!

Er zit een hoop bedrijvigheid in Beneden-Leeuwen, op 2,5 kilometer van Wamel. Er zit: een basisschool, een uitvaartbedrijf, een makelaar, een reisbureau, diverse kwekerijen en winkels. Ik ga persoonlijk bij ze langs om mijn diensten aan te bieden. Gewapend met een flyer met daarop mijn portfolio en verwijzing naar mijn website.

 L3B5084

Verschillende laagjes vanaf de Lemelerberg

3. Mensen leren kennen via een fotoclub


Wamel beschikt over een fotoclub. Ik heb nog nooit deel uitgemaakt van een fotoclub, vaak ook door tijdgebrek, maar nu lijkt me de tijd er wel rijp voor.

Lidmaatschap van een fotoclub kan meerdere voordelen bieden. Je leert er namelijk snel mensen mee kennen (lot- of soortgenoten wellicht), je kunt je locale netwerk uitbreiden en je kunt er wellicht wat van leren!

Ook kan het stimuleren om eens wat vaker voor de fun te gaan fotograferen.

 L3B3377


4. Systeem aanbrengen in mijn fotospullen


Omdat ik 3,5 maand in een vakantiehuisje op de Lemelerberg heb gebivakkeerd als tussenperiode tussen het huis in Eindhoven en dat in Wamel, ben ik voortdurend van alles kwijt geweest. Wat voor grote paniek zorgde, want het werk en de foto-opdrachten (vaak op locatie) gingen wel gewoon door.

Ik heb uiteindelijk het spul dat ik doorgaans altijd nodig had in een grote fotorugzak gepropt waarmee ik dan op pad ging. En in ieder geval niets vergat!

Nu ik eindelijk weer echt gesetteld ben wordt het tijd om alles een goede en systematische plek te geven. Alle lampen, lichtvormers, triggers bij elkaar, alle objectieven netjes gesorteerd en de verschillende camera's.

Op een dusdanig logische manier dat alles gemakkelijk terug te vinden is en ik niet te lang hoef na te denken over wat ik mee moet nemen voor een bepaalde shoot. Dit wordt nog een uitdaging!

 DSC0449


5. Meer verdieping in moderne technieken


Ik werk al zo'n 30 jaar met Canon spiegelreflexcamera's (eerst analoog, nu uiteraard digitaal). Ik kan me er bijzonder goed mee redden, maar doe het wel altijd op dezelfde, spartaanse manier.

Dat wil zeggen dat ik nog steeds niet op de nieuwste technieken (die je heel wat denkwerk uit handen kunnen nemen) durf te vertrouwen. En er dus ook geen gebruik van maak.

Dit is zonde, want die (vaak artificial intelligence-achtige) technieken kunnen je een hoop werk uit handen nemen en ook vaak zorgen voor betere resultaten, zonder dat dit extra moeite kost.

Mijn vijfde en laatste goede voornemen voor het komend jaar is dat ik me dus meer ga verdiepen in alle ins-en-outs van mijn huidige camera en me ook ga bezighouden met systeemcamera's waarbij ik alle beschikbare mogelijkheden uitgebreid ga uitnutten. Veel camera's testen voor Photofacts kan hier een hoop bij helpen!

Het gebruikmaken van AI (artificial intelligence) technieken beperkt zich natuurlijk niet alleen tot camera's, maar ook tot allerlei fotobewerkingsprogramma's. Denk alleen al aan Luminar, een programma dat je werkelijk al het denkwerk uit handen neemt.

Meer weten over Luminar?


Als je meer wilt weten over Luminar, één van de meest interessante Lightroom plug-ins, die zich ook profileert als een heus Lightroom-alternatief, dan staat er een wellicht zeer interessante cursus voor je klaar op Photofacts Academy, gegeven door Piet van den Eynde.


Je kunt deze en ook andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Jouw fotografie voornemens?


Wat zijn jou fotografie-voornemens voor 2020?
Laat het weten in de reacties!

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

7 reacties

 1. Huub
  Huub schreef op dinsdag 24 december 2019 om 08:18

  Mijn voornemen voor 2020 op fotografiegebied is om meer gebruik te gaan maken van mijn Leica camera. Hij ligt nu te vaak te verstoffen .....

 2. Robert Vogels
  Robert Vogels schreef op dinsdag 24 december 2019 om 14:48

  Goed bezig Michelle en mooi vrijwerk. Beslist mee door gaan.
  Fotoschietgroeten en mooi feestdagen en een knallend nieuwjaar.
  Robert

 3. Frans
  Frans schreef op dinsdag 24 december 2019 om 15:10

  Ook ik lees je graag bezig. Die fotoclub zal je graag zien komen. Misschien is daar iemand die meer met de inhoud van foto's bezig is dan met de technische kant ervan. Vlaams genoeg?

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 24 december 2019 om 15:43

  @Frans: Vlaams genoeg, zeker! Je bedoelt, ik zou me minder met de technische kant en meer met de zeggingskracht van foto’s bezig kunnen houden in 2020? Dat zou ook wel een mooi extra voornemen kunnen zijn!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.399 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord