5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Peter van Veen

Beheers je geldstroom als fotograaf

zondag 28 juni 2009, 23:00 door | 6.726x gelezen | 13 reacties

Weten wat en hoe je moet omgaan met je geld is nu belangrijker dan ooit. Tot aan vorig jaar was de grootste zorg van een fotograaf hoe hij of zij al het lopende werk op een normale manier kon afhandelen! Slecht geldstroommanagement werd verdoezeld door de constante stroom van nieuwe opdrachten.

Maar nu de stroom euro's toch wat langzamer gaat doordat er steeds minders opdrachten binnenkomen en/of door de noodzaak prijsverlagingen door te voeren, is het van uitermate belang om de zakelijke geldstroom heel kritisch te bekijken.

Fotografen moeten de volgende 3 elementen van de geldstroom goed managen:
- Geld op de bankrekening
- Geld wat je zelf verschuldigd bent
- Geld dat je nog moet ontvangen

Geld op de bankrekening
Als je het al niet had (kan ik me bijna niet voorstellen in deze tijd) zorg dan dat je toegang krijgt tot Internet Bankieren. Elke bank van naam biedt dit tegenwoordig aan, dus dat mag het probleem niet zijn. Je moet immers in staat zijn om vandaag te zien wat er op je rekening staat, niet volgende week of over een maand.

Zorg dat je de limiet op je bankrekening niet overschrijd. Wees dit probleem voor. Zodra je deze situatie ziet aankomen, is het verstandig op eens contact op te nemen met je accountmanager bij je bank om te vragen voor een tijdelijke verhoging van je limiet. Op die manier krijg je niet te maken met de 'strafrente' die banken rekenen als je over je limiet heen gaat. Dat zijn vaak percentages waar je niet van gaat lachen!

Probeer je banksaldo in de zwarte cijfers te houden!

Geld dat je verschuldigd bent aan anderen
Zorg er voor dat je op rekening kunt kopen bij je leveranciers en dat je dan ook leverancierskrediet krijgt. Dat wil zeggen dat je de afgenomen goederen niet meteen hoeft te betalen, maar bijvoorbeeld pas na 30 dagen. Probeer dit bij alle leveranciers zo te regelen. In de praktijk zal dat ook niet zo'n probleem zijn, hooguit wanneer je nieuw begint. Dan zul je eerst een soort vertrouwensband moeten kweken.

Onderhandel over de betalingstermijn. Standaard betaaltermijnen zijn de standaard. Daar kan dus over onderhandeld worden. Denk eraan dat de leverancier graag wil verkopen, maar daar dan ook gebruik van!

Plaats geen bulkorders alleen maar om die 'speciale' prijs te krijgen. Denk er aan dat je de meeste van die artikelen wel weer verkocht moet hebben tegen de tijd dat je de leverancier moet betalen.

Geld dat anderen jou verschuldigd zijn
Probeer goed in te schatten of je klant kan en wil betalen binnen de gestelde termijn.
In de betaaltermijn die je afspreekt met je klant moet het risico van niet betalen worden ingecalculeerd. Voor de wat minder 'betrouwbare' klanten zou je bijvoorbeeld cash kunnen afrekenen.

Stuur je faktuur op tijd en voorzien van de afgesproken betaaltermijn. Stuur ook maandelijks een herinnering. Bel een klant om een betaling los te krijgen, stuur niet alleen maar brieven.

Maak notities van de gevoerde gesprekken en van de voortgang bij ieder telefoongesprek. Maak een pas op de plaats voor hardleerse 'klanten'. Three Strikes and they're out!

Om je geldstroom op een correcte wijze te kunnen managen, is het van groot belang dat je bovenop je administratie zit. Ik weet het, dat is voor veel mensen niet hun favoriete bezigheid, maar het moet nu eenmaal. Als je dat eenmaal goed gestroomlijnd hebt en er kort op blijft zitten, dan is de geldstroom binnen je bedrijf aardig goed te managen. Natuurlijk gebeuren er altijd onverwachte dingen, maar als alle andere processen goed geborgd zijn, hoeft dat geen probleem te worden.

Geld

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

13 reacties

 1. Peter Biesheuvel
  Profiel Peter Biesheuvel schreef op zondag 28 juni 2009 om 23:34

  ook belangrijk vrolijk

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 29 juni 2009 om 03:05

  Het lijkt me dat het gros van de fotografen in Nederland momenteel moeilijke tijden doormaken. Bovenstaande tips zijn daarom nuttig. Wanneer er beduidend minder geld binnenkomt is kostenbeheersing een van de belangrijkste aspecten. Dat betekent misschien even wachten met een geplande upgrade en creatief werken met je bestaande equipment. Ondertussen worden we gek gemaakt door de slimme marketing van toonaangevende cameramerken die de levenscyclus van hun produkten steeds meer bekorten. Ze geven je een beetje het gevoel van 'in de trein springen of op 't perron blijven staan'...

 3. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op maandag 29 juni 2009 om 07:02

  Mooi stukje Peter.
  Ik merk denk ik net als iedere andere fotograaf dat de geldkraan bij vele opdrachtgevers dicht staat. Budgetten worden bijgesteld en voor goeie fotografie is in steeds minder bedrijfsjournaals ruimte.

  Wat ik in je stukje een beetje mis is dat je als fotograaf nu meer dan ooit moet denken aan je marketing. Mensen moeten heel goed weten wat de meerwaarde is om jou als fotograaf te kiezen, en dat is niet altijd gemakkelijk. Ik merk bijvoorbeeld dat Packshot fotografie steeds minder wordt uitbesteed en steeds meer door bedrijven zelf wordt gedaan. Ze kopen even een producttafeltje en een lampensetje en vergeten vanaf dat moment de fotograaf. Gevolg is beduidend minder mooie foto's op hun webwinkeltje of in hun folder, maar zolang ze er niet op gewezen worden valt het ze vaak niet eens op.

  In mijn portfolio zit tegenwoordig dus niet alleen werk van mezelf, maar ook werk dat door bedrijven zelf gedaan is om aan mijn klanten heel duidelijk te laten zien wat er gebeurt als ze zelf aan de slag gaan. Om die reden denk ik ook dat je nu als fotograaf steeds meer jezelf moet presenteren in persoonlijk contact omdat bedrijven je niet meer zomaar vanaf je internet website kiezen.

 4. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op maandag 29 juni 2009 om 11:23

  Zeer belangrijk inderdaad om in deze periode goed op de inkomsten en uitgaven te letten, het geld vliegt er uit en het druppelt binnen. Dus een goeie administratie is inderdaad erg belangrijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord