Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Beste Product Award 2009: Olympus Pen beste camera

dinsdag 8 december 2009, 23:59 door | 7.154x gelezen | 20 reacties

De vergelijkingssite Beste Product vroeg de Nederlandse vakpers om de beste en slechtste producten van 2009 te benoemen. Vijftig journalisten en bloggers van gerenommeerde tijdschriften en internetsites (jawel, ook Photofacts) deden mee. De Olympus Pen E-P1 en de Canon EOS 7D vielen hierbij in de prijzen.

Dat niet iedereen het altijd eens is blijkt overigens wel uit de negatieve review van de Olympus E-P1 die vorige week nog op Photofacts verscheen. De Apple iPhone 3Gs was overigens de absolute winnaar van de verkiezingen (die over meer dan alleen fotocamera's ging). Gevolgd door de HTC Hero.

De volledige top 10 van beste producten ziet er als volgt uit:
1 Apple iPhone 3GS
2 HTC Hero
3 Olympus Pen E-P1
4 Canon EOS 7D
5 Philips Cinema 21:9
6 HTC HD2
7 Sony eReader Touch
8 Kodak Zi8
9 Windows 7
10 Intel X25 SSD harde schijf

Op de website van Beste Product is uiteraard een compleet overzicht te vinden.

Beste Product Award 2009

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. rbrt
  Profiel rbrt schreef op woensdag 9 december 2009 om 11:18  | reageer

  Deze journalisten/bloggers kijken - ook gezien de rest van het rijtje - meer naar het gadget-gehalte.

  Ik denk dat de camera inderdaad hoog scoort als fotografische gadget. Dat zegt heel weinig over de kwaliteit als fotografisch gereedschap.

 2. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op woensdag 9 december 2009 om 11:36  | reageer

  @rbrt

  We hebben bewust mensen gevraagd hun lijstje in te vullen, met een voorkeur voor hun eigen vakgebied. De 7D is volgens mij niet direct een gadgetknipoog Of wel?

 3. rbrt
  Profiel rbrt schreef op woensdag 9 december 2009 om 12:14  | reageer

  @Ger: De term gadget is niet noodzakelijk negatief.
  De 7D bezit een aantal innovaties die de camera óók een gadget-gehalte geven. Maar het is tevens een uitstekende camera. En het feit dat de 7D lager eindigt dan de PEN, geeft voor mij aan dat het hier niet in de eerste plaats gaat om de kwaliteit als fotografisch gereedschap.

  Maakt verder niet uit, ik vind alleen de kop "Olympus Pen beste camera" boven dit stukje geen weergave van de werkelijkheid.

 4. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op woensdag 9 december 2009 om 12:41  | reageer

  @rbrt
  Daar ging ik ook niet van uitknipoog
  En inderdaad, het ging niet om de kwaliteit als fotografisch gereedschap, maar wat - vermoedelijk - het meest innovatieve product op het gebied van fotografie was.
  En wat die term betreft: daar zijn wel meer discussies over, maar dat is juist ook wel interessant. Mensen zijn over het algemeen erg bang om ergens een label aan te plakken. Maar juist omdat we niet zelf een lijstje hebben gemaakt, maar deze door 50 deskundigen hebben laten invullen (overigens: ik was er zelf ook een van) durven we dat te zeggen. Snap je?
  Bovendien ligt het ook nog eens in de stijl van onze website.

 5. tonv
  tonv schreef op woensdag 9 december 2009 om 13:33  | reageer

  Dit is werkelijk de ironie ten top. Uit meerdere Photofacts reacties maakte ik op dat de Olympus PEN EP-1 de functionaliteit van een 50er jaren wasmachine heeft en nu lees ik dat ie wordt bekroond met de 'BesteProductAwards 2009'. Het is sowieso niet mijn camera maar dit vind ik wel verwarrend en eigenlijk ook komisch. Maar goed, de mannen van Olympus kunnen toch de champagne ontkurken...

 6. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op woensdag 9 december 2009 om 13:47  | reageer

  @tonv

  De meningen zijn erover verdeeld. Zoveel is zeker. Overigens deel ik de mening zeker niet dat de EP-1 niet functioneel is. Hij heeft wat gebreken, maar is niet slecht. Dat kunnen mensen ook niet stellen.
  Ik vond de review van Richard overigens niet erg sterk en erg subjectief, maar dat is mijn mening. Zelf was ik behoorlijk enthousiast over het apparaat.

 7. Plesante Passant
  Plesante Passant schreef op woensdag 9 december 2009 om 17:04  | reageer

  Hoe genereer ik verkeer naar mijn website vol advertenties vrolijk

 8. tonv
  tonv schreef op woensdag 9 december 2009 om 17:05  | reageer

  @Ger de Gram
  Mijn beeld van de EP-1 is louter gebaserd op Richards review die mij als betrouwbaar overkwam. Zelf heb ik de camera nooit in m'n handen gehad maar ik moet zeggen die ik steeds nieuwsgieriger wordt. Door al de 'buzz' rondom de EP-1 heeft ie in ieder geval niet te klagen over naamsbekendheid...

 9. JerryBig
  JerryBig schreef op woensdag 9 december 2009 om 17:38  | reageer

  Het beste product????

  Sorry, maar dit neem je toch niet serieus? Beter om dit soort nieuws te negeren.

 10. rbrt
  Profiel rbrt schreef op woensdag 9 december 2009 om 18:19  | reageer

  @Ger
  "Het ging niet om de kwaliteit als fotografisch gereedschap, maar wat - vermoedelijk - het meest innovatieve product op het gebied van fotografie was."

  Dan hebben we het toch niet over "de beste camera"? Daar zit voor mij het probleem. Meest besproken, meest gehypet, meest opvallend, meest gedurfd - zou allemaal kunnen. Maar niemand kan met droge ogen volhouden dat de PEN kwalitatief de beste camera van het jaar is. De kwalificatie "beste" moet in mijn ogen juist draaien om kwaliteit, vooral bij een voorlichtende website als Beste Product.

 11. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 9 december 2009 om 18:37  | reageer

  De term "Olympus Pen beste camera" is wel erg veel eer voor deze camera vol eigenaardigheden.
  Hoe kan een camera die niet eens een echte zoeker heeft "beste camera" worden?
  Ooit geprobeerd in de volle zon foto's te maken met een LCD als "zoeker"? De personen die je wilt fotograferen zijn niet eens te herkennen op het schermpje!
  In de prijsklasse waarin de Pen zich bevindt mag je toch minstens een goede zoeker verwachten......
  Verder zit de belichtingsautomaat van de Pen er regelmatig naast.....
  Inderdaad een leuke camera die nog moet uitrijpen en van een zoeker voorzien.

 12. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op woensdag 9 december 2009 om 20:23  | reageer

  Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die niet geheel eens zijn met mijn mening over de PEN. Maar ook gezien de reacties op de review ben ik niet de enige en ben ik zeer verbaast hierover. Als het zo nodig een Olympus moet zijn kies dan de miju 8000, wat een geweldige gadget camera is.

  De reactie zei dat de PEN er gelikt uitzien en dat de foto's goed zijn. Dat klopt op zich wel. Maar het maken van de foto is zo verschrikkelijk lastig, de prijs is behoorlijk hoog en alles is een accessoire (zelfs de flitser). Dit zijn toch belangrijkere punten dat het uiterlijk van de camera.

 13. aradilon
  aradilon schreef op woensdag 9 december 2009 om 23:08  | reageer

  Ik kan mij echt niet vinden bij deze prijs eigenlijk, er zijn veel betere camera's die ik zou kiezen zoals de D3x/s of de Panasonic gf1 of zelfs de canon s90.

 14. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 10 december 2009 om 00:19  | reageer

  Tja, ook ik ben van mening dat deze zogenaamde "award" veel verbazing naar boven brengt. Eigenlijk is het gewoon een flutcamera. Ik ben zowieso van mening dat die hele besteproductaward niet zoveel voorstelt en enige meerwaarde heeft aan welke whatever award uit de grote verzonnen stapel awards dan ook. Uiteindelijk bepalen de verkoopcijfers na verloop van tijd wel of een product succesvol is daar helpt een hele stapel webawards toch niet bij.

 15. erozendal
  Profiel erozendal schreef op donderdag 10 december 2009 om 00:57  | reageer

  Beste camera van 2009!? Waarschijnlijk niet als je alle camera's op een hoop legt, maar misschien wel een terechte winnaar onder de catagorie meest inovative compactcamera.

 16. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 10 december 2009 om 07:09  | reageer

  Ergo: een andere titel boven het verhaal had veel kritiek gescheeld.

  Ik moet zeggen dat ik ook een beetje in de lach schoot toen ik het artikel zag. Dit komt de geloofwaardigheid niet echt te goede.

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 10 december 2009 om 09:19  | reageer

  @Peter; Wat mij betreft is de kritiek best welkom, in de titel geef ik alleen maar aan wat de uitslag is van de Beste Product verkiezing van 2009.

  Het is in elk geval duidelijk dat de meningen over de Pen erg verdeeld zijn. vrolijk

 18. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op donderdag 10 december 2009 om 10:00  | reageer

  @iedereen; Lijstjes zijn altijd discutabel, dat blijkt wel weer. We hebben de vakpers gevraagd naar hun beste producten, producten die opvielen. Innovatie speelt dan een belangrijke rol. De PEN breekt een nieuwe (niche)markt open en viel op in 2009. Lef verdient lof en dat valt Olympus dan ook ten deel. En de PEN krijgt ook navolging; de EP2 komt er aan net als de GF1 van Panasonic. Ook de vakpers begrijpt dat er camera's zijn die betere foto's maken.

  Het onderzoek bevat veel quotes van de deelnemende journalisten en testers en laat die nuance ook zien.

  Niels, BesteProduct.nl

 19. aradilon
  aradilon schreef op zaterdag 12 december 2009 om 01:52  | reageer

  Er is niks innovatief aan de Pen de panasonic g1 was veel eerder,en ook beter.
  Als ze echt als een geloofwaardige "vakpers" wilden overkomen hadden ze dat moeten weten en die camera hebben gekozen.
  Dus alstublief de Pen is niet innovatief en ook geen nieuw concept, en als er verder was over nagedacht dan was dit de "vakpers" ook opgevallen.

 20. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op maandag 14 december 2009 om 15:49  | reageer

  @aradilno We zullen het doorgeven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord