Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting Ún inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Camerasensor reinigen bij Chipclean.nl

woensdag 17 juni 2009, 23:55 door | 27.034x gelezen | 17 reacties

Binnenkort heb ik een aantal bruiloften te fotografen en bij een aantal van mijn foto's waren me de laatste tijd wat stofvlekjes opgevallen. Hoog tijd dus om de sensor van mijn Canon 5D mark II eens goed te reinigen. Nu heb ik hier zelf geen spullen voor in huis, dus ik besloot het bedrijf Chipclean uit Heumen eens te proberen.

Op de fotoclub had ik van een aantal leden positieve verhalen gehoord over Ton Niessing, de eigenaar van Chipclean. Vestigingsplaats Heumen ligt naast Malden en vlak bij Nijmegen. Voor mij nog geen kwartiertje rijden en dus geen enkel probleem om zijn dienstverlening eens te proberen.

Ton werkte vroeger in de cleanroom bij Philips. Hier hield hij zich bezig met de reiniging van allerlei gevoelige apparatuur. Toen de eerste digitale spiegelreflexcamera's zich aandiende vereenigde hij zijn hobby, fotografie, met zijn beroep. Zo ontstond Chipclean.

Reinigen
In het pand op een industrieterrein heeft Ton een tweetal cleanrooms waarin de camera's schoongemaakt worden. Vooraf maakt hij een foto op f/22 op een blauw wandje in de kantoorruimte. De foto laad hij direct in op zijn computer zodat hij kan (laten) zien waar de problemen zitten. Vervolgens verdwijnt hij een kwartiertje in de cleanroom waarna er opnieuw een foto wordt genomen met dezelfde instellingen.

De foto wordt weer bekeken en vergeleken met de eerder genomen foto. Zo kun je goed zien wat het verschil voor en na de reiniging is. Om het vuil ehct goed zichtbaar te maken voert Ton een automatische aanpassing in de levels door. Hierdoor blijft er weinig over van het originele beeld, maar kun je wel precies zien waar zich stof bevindt.

Hieronder zie je een uitsnede en verkleining van mijn sensor. Daar waar het opvallendste vuil zit. Door met je muis over de afbeelding te bewegen kun je de sensor na reiniging bekijken. Zoals je zit blijven er een paar kleine puntjes hardnekkig op dezelfde plek zitten. Dit zijn dode pixels.

Voor en na reiniging bij Chipclean


Op bijna elke sensor zitten overigens wel een aantal dode en/of hete pixels (van die laatste heb ik overigens geen last). In de praktijk zul je dit niet snel in je foto terugzien.

Zelf reinigen
Ton geeft aan dat er niks mis hoeft te zijn met het zelf reinigen van je camera. Zolang je maar weet waar je mee bezig bent. Hij liet een aantal mooie foto's van sensoren zien zoals ze bij hem binnen kwamen. Hierbij zaten er ook een aantal waarbij mensen gepoogd hadden de sensor zelf te reinigen. Interessante beelden van sensoren met spuug, schimmel, krassen en dergelijke. Natuurlijk kan zelf reinigen ook gewoon helemaal goed gaan.

Nu is reinigen bij Chipclean niet heel goedkoop (voor de 5D mark II moest ik 45 euro neerleggen), maar persoonlijk vond ik het zeker de moeite. Behalve de sensor wordt namelijk je hele camera en objectief goed schoongemaakt. Ook de spiegel, het matglas en de voor- en achterkant van je objectief neemt hij direct mee.

Al met al was ik erg tevreden over het schoonmaken en verwacht ik dat hij me in de toekomst nog wel vaker over de vloer zal krijgen voor wat schoonmaak beurtjes. Gemiddeld gesproken moet ik er nu weer zo'n half jaar tegenaan kunnen.

Opsturen
Je hoeft je camera overigens niet per se langs te brengen. Je kunt de camera (inclusief lens, cf card en volle accu) ook opsturen of afgeven bij een 'drop off' punt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Vaans
  Profiel Vaans schreef op donderdag 18 juni 2009 om 01:59  | reageer

  Jee, wat ben jij een viespeuk! Vooral die grote vlek in het midden, dat is geen stof, dat is een uit de kluiten gewassen bacterie.
  Ben je ook nog iets wijzer geworden over het GGS screen> Daar ben ik nl. wel benieuwd naar.

 2. Remco
  Profiel  Remco schreef op donderdag 18 juni 2009 om 07:20  | reageer

  Ik heb ook mijn camera al twee maal in Heumen laten schoonmaken en ik vond het de rit meer dan waard. Het gaat heel snel en de sensor wordt goed schoongemaakt. Wat mij betreft het geld waard.

 3. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 18 juni 2009 om 08:20  | reageer

  Wat snel al, na een half jaar?

  Binnenkort ga ik het zelf proberen, even goed inlezen enzo maar dan moet het lukken hopelijk. Heumen is wat ver...

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 juni 2009 om 08:36  | reageer

  @Rick; dat half jaar is natuurlijk wel afhankelijk van gebruik en type camera. Vooral de omgeving waarin je de objectieven wisselt is van belang. Ga echter niet op de badkamer zitten om te reinigen, daar zijn veel vocht en schimmels aanwezig.

  @Vaans; Ik heb niet geïnformeerd naar het GGS screen, sorry. Wellicht weet iemand anders er iets over te vertellen.

 5. Peter
  Peter schreef op donderdag 18 juni 2009 om 09:57  | reageer

  Voor de mensen die in buurt van Zwolle wonen is er een goedkoper alternatief.
  Foto Hans Keuzekamp reinigt alle camera's voor 30 euro en op dit moment hebben ze zelfs een actie dat het maar 20 euro kost. Ze maken hier gebruik van sensor swabs en ik ben zeer tevreden over het resultaat.

 6. Hans Bakker
  Hans Bakker schreef op donderdag 18 juni 2009 om 10:33  | reageer

  Wat? een half jaar? Ik doe het zo'n twee keer per maand....maar dan wel zelf anders wordt het een te grote kostenpost... ik doe het nog steeds droog (Sensor Brush)

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 juni 2009 om 10:44  | reageer

  @Hans; bij Chipclean reinigen ze ook alles in de omgeving van de sensor inclusief het objectief. Dat helpt wellicht om langer stofvrij door het leven te kunnen. Ik zal het melden als ik weer bij Chipclean langs moet, dan kunnen we kijken hoelang het in de praktijk ongeveer duurt.

  Enne, natuurlijk is het wel afhankelijk van het gebruiken en vooral waar en hoe je je objectieven wisselt.

 8. Foto Ingrid
  Foto Ingrid schreef op donderdag 18 juni 2009 om 12:17  | reageer

  Chipclean is zeer de moeite waard!
  Ik kom er al een tijdje iedere drie maandan met mijn apparatuur. Zo kunnen we ook onze klanten garanderen dat we de hoogste kwaliteit blijven leveren.
  Omdat Foto Ingrid een droppoint is geworden sinds januari kom ik dus zeer regelmatig in Heumen. Zowel ik als mijn klanten zijn zeer tevreden.
  kost wat, heb je ook wat!!!

 9. EMvdB
  EMvdB schreef op vrijdag 19 juni 2009 om 10:37  | reageer

  Heb destijds ook mijn camera laten cleanen bij Chipclean, want ik kreeg het zelf niet meer schoon. Perfecte service en (nog belangrijker) helemaal schoon na de beurt. Aanrader.

 10. Eugene
  Eugene schreef op zaterdag 20 juni 2009 om 01:12  | reageer

  In reactie op "na een half jaar al?": Camera's worden alles behalve schoon afgeleverd door de fabrikant. Mijn aanrader is na 2 maanden je nieuwe toestel naar Ton Niessing te brengen. Stof zit er in grote hoeveelheden op al vanuit het fabricage proces. Bovendien komen er in de eerste maanden fragmenten sluitersmeersel bij door gebruik. Dit gaat er op de lange termijn (lees anderhalf jaar) niet meer vanaf en trek in de sensor. Lekker laten cleanen dus. Hier zijn speciale middelen voor nodig die je niet in het aanrechtkastje hebt staan.

 11. Rvber
  Profiel  Rvber schreef op zaterdag 20 juni 2009 om 08:29  | reageer

  Ik breng mijn camera's ook altijd naar chipclean. Ik lees veel over de kosten, maar het scheelt natuurlijk ook veel tijd in de bewerkingen als je steeds het stofje terug ziet komen op je foto's.
  Ik ben zeer tevreden, en kom er zelf ook regelmatig. De sensor wordt tevens anti statisch gemaakt zodat de kans op stofjes op de sensor kleiner is.

  @Eugene: ik heb gelijk toen ik mijn 50D in mijn bezit was naar Ton geweest. Nieuw uit de doos zat er al stof op de sensor. Tevens had ik het geluk dat ik de eerste was die bij Ton een 50D liet reinigen, waardoor de schoonmaakbeurt gratis was.

 12. gontha
  Profiel gontha schreef op zaterdag 20 juni 2009 om 11:09  | reageer

  Hi Ton,
  Leuk stukje

 13. Derk
  Profiel Derk schreef op zaterdag 20 juni 2009 om 17:43  | reageer

  Lijkt me inderdaad de moeite. 45 euro is wel veel, maar als hij dan de hele camera goed reinigt dan lijkt me dit redelijk. En bovendien, goed is beter dan goedkoop en half....

  Iemand ervaring met zelf reinigen mbv alcohol / isopropanol?

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 22 juni 2009 om 21:55  | reageer

  Niet iedereen komt dagelijks in de buurt van Nijmegen. Lezers in Zuid-Holland kunnen ook terecht bij Rofa in Den Haag. Daar heb ik goede ervaringen mee. Ook snel, ook met cleaning van objectief en matglas. En eventueel ook een adres voor het calibreren van het objectief.

 15. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 3 oktober 2009 om 00:35  | reageer

  @Derk: in elk geval gisteren mijn D300 gereinigd met Eclipse vloeistof en sensorswabs van Visible Dust (en visueel gecontroleerd met de loupe van VisibleDust). Eenmalige investering, en een klusje van paar minuten. Heb een smerige veeg feilloos kunnen verwijderen, de sensor is weer streeploos schoon. Ik had dat wel verwacht die vervuiling na de fijne stof-omgeving in o.a. Monument Valley vrolijk

 16. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 3 oktober 2009 om 02:46  | reageer

  @Elja/Vaans: zelf in bezit van een GGS scherm op de camera. dus als je ervaringen wilt weten: neem maar ff contact op

 17. Theo
  Profiel Theo schreef op donderdag 2 februari 2017 om 17:10  | reageer

  Vandaag bij chipclean geweest voor het reinigen van mijn canon650d. Stof achter het prisma. Netjes verwijderd incl het stof op de sensor. Keurig bedrijf, klantvriendelijk en ze laten je zien dat het ook werkelijk verwijderd is. Prijs 26 euro. Je kunt erop wachten. Zeker een aanrader. Ik ga er in ieder geval een volgende keer weer naartoe.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord