De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Camerasensor reinigen bij Chipclean.nl

woensdag 17 juni 2009, 23:55 door | 25.728x gelezen | 17 reacties

Binnenkort heb ik een aantal bruiloften te fotografen en bij een aantal van mijn foto's waren me de laatste tijd wat stofvlekjes opgevallen. Hoog tijd dus om de sensor van mijn Canon 5D mark II eens goed te reinigen. Nu heb ik hier zelf geen spullen voor in huis, dus ik besloot het bedrijf Chipclean uit Heumen eens te proberen.

Op de fotoclub had ik van een aantal leden positieve verhalen gehoord over Ton Niessing, de eigenaar van Chipclean. Vestigingsplaats Heumen ligt naast Malden en vlak bij Nijmegen. Voor mij nog geen kwartiertje rijden en dus geen enkel probleem om zijn dienstverlening eens te proberen.

Ton werkte vroeger in de cleanroom bij Philips. Hier hield hij zich bezig met de reiniging van allerlei gevoelige apparatuur. Toen de eerste digitale spiegelreflexcamera's zich aandiende vereenigde hij zijn hobby, fotografie, met zijn beroep. Zo ontstond Chipclean.

Reinigen
In het pand op een industrieterrein heeft Ton een tweetal cleanrooms waarin de camera's schoongemaakt worden. Vooraf maakt hij een foto op f/22 op een blauw wandje in de kantoorruimte. De foto laad hij direct in op zijn computer zodat hij kan (laten) zien waar de problemen zitten. Vervolgens verdwijnt hij een kwartiertje in de cleanroom waarna er opnieuw een foto wordt genomen met dezelfde instellingen.

De foto wordt weer bekeken en vergeleken met de eerder genomen foto. Zo kun je goed zien wat het verschil voor en na de reiniging is. Om het vuil ehct goed zichtbaar te maken voert Ton een automatische aanpassing in de levels door. Hierdoor blijft er weinig over van het originele beeld, maar kun je wel precies zien waar zich stof bevindt.

Hieronder zie je een uitsnede en verkleining van mijn sensor. Daar waar het opvallendste vuil zit. Door met je muis over de afbeelding te bewegen kun je de sensor na reiniging bekijken. Zoals je zit blijven er een paar kleine puntjes hardnekkig op dezelfde plek zitten. Dit zijn dode pixels.

Voor en na reiniging bij Chipclean


Op bijna elke sensor zitten overigens wel een aantal dode en/of hete pixels (van die laatste heb ik overigens geen last). In de praktijk zul je dit niet snel in je foto terugzien.

Zelf reinigen
Ton geeft aan dat er niks mis hoeft te zijn met het zelf reinigen van je camera. Zolang je maar weet waar je mee bezig bent. Hij liet een aantal mooie foto's van sensoren zien zoals ze bij hem binnen kwamen. Hierbij zaten er ook een aantal waarbij mensen gepoogd hadden de sensor zelf te reinigen. Interessante beelden van sensoren met spuug, schimmel, krassen en dergelijke. Natuurlijk kan zelf reinigen ook gewoon helemaal goed gaan.

Nu is reinigen bij Chipclean niet heel goedkoop (voor de 5D mark II moest ik 45 euro neerleggen), maar persoonlijk vond ik het zeker de moeite. Behalve de sensor wordt namelijk je hele camera en objectief goed schoongemaakt. Ook de spiegel, het matglas en de voor- en achterkant van je objectief neemt hij direct mee.

Al met al was ik erg tevreden over het schoonmaken en verwacht ik dat hij me in de toekomst nog wel vaker over de vloer zal krijgen voor wat schoonmaak beurtjes. Gemiddeld gesproken moet ik er nu weer zo'n half jaar tegenaan kunnen.

Opsturen
Je hoeft je camera overigens niet per se langs te brengen. Je kunt de camera (inclusief lens, cf card en volle accu) ook opsturen of afgeven bij een 'drop off' punt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Vaans
  Profiel  Vaans schreef op donderdag 18 juni 2009 om 01:59

  Jee, wat ben jij een viespeuk! Vooral die grote vlek in het midden, dat is geen stof, dat is een uit de kluiten gewassen bacterie.
  Ben je ook nog iets wijzer geworden over het GGS screen> Daar ben ik nl. wel benieuwd naar.

 2. Remco
  Profiel  Remco schreef op donderdag 18 juni 2009 om 07:20

  Ik heb ook mijn camera al twee maal in Heumen laten schoonmaken en ik vond het de rit meer dan waard. Het gaat heel snel en de sensor wordt goed schoongemaakt. Wat mij betreft het geld waard.

 3. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 18 juni 2009 om 08:20

  Wat snel al, na een half jaar?

  Binnenkort ga ik het zelf proberen, even goed inlezen enzo maar dan moet het lukken hopelijk. Heumen is wat ver...

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 juni 2009 om 08:36

  @Rick; dat half jaar is natuurlijk wel afhankelijk van gebruik en type camera. Vooral de omgeving waarin je de objectieven wisselt is van belang. Ga echter niet op de badkamer zitten om te reinigen, daar zijn veel vocht en schimmels aanwezig.

  @Vaans; Ik heb niet geïnformeerd naar het GGS screen, sorry. Wellicht weet iemand anders er iets over te vertellen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord