Marije Weterings

Creativiteit en orginaliteit: nabootsen versus inspiratie

dinsdag 1 maart 2011, 19:16 door | 8.642x gelezen | 14 reacties

Na lang overwegen heb ik besloten om toch maar een tekst te schrijven met deze titel. Waarom? Ja, het is ook mij gebeurt en het gebeurt veel in fotografenland, de ene maakt een topfoto, de andere fotograaf vind die zo mooi dat hij dat ook zo wil maken. Ik wil de discussie openen...

Ik kom hier in conflict met mezelf en met de normen en waarden: mijn werk is dus een keer nagebootst, tot in detail. En hoe ga je hier dan mee om? Ik heb destijds hier om verduidelijking gevraagd op diverse fora. En ik kwam tot de conclusie dat ik mooi werk aflever en dat een ander daar van wil leren.

Ik zie mezelf ook bijna de fout in gaan. Zoals ik al eerder schreef, ben ik kritisch op het werk van anderen. Maar van enkele fotografen ben ik zo onder de indruk dat ik ook dezelfde richting in wil. Is het dan niet verstandig om een aantal foto's kritisch te bekijken en te analyseren hoe je collega die heeft gemaakt? Is het niet een leermoment? En wanneer noem je het nabootsen en is het een kwestie van inspiratie opdoen? Waar ligt de grens?

In mijn eerdergenoemde voorval was het misschien verstandig geweest dat de fotograaf in kwestie de foto wel nog steeds had gemaakt, maar die dan niet ging publiceren op internet. Maar dat is achteraf gepraat. Want ook hij wil leren van een ander en hij wil inspiratie en creativiteit opdoen. Hij wil weten waar zijn eigen mogelijkheden liggen. Liggen die in de buurt van mijn methodes?

Petra Smits @ Marijeweterings.nl

Persoonlijk gezien haal ik inspiratie uit emoties die ik in een week beleef. Ik bemerk bij mezelf dat mijn stijl beïnvloed wordt door mijn gevoel op dat moment. Maaaaar, technische vernuftigheden tijdens een shoot zouden eventueel gebaseerd kunnen zijn op foto's die ik van een ander in het verleden heb gezien. Ben ik dan nog origineel en creatief of ook gewoon aan het nabootsen?

Ik denk dat het niet verstandig is om hier een vast standpunt in te nemen. Men dient zichzelf af te vragen, of jouw foto in kwestie heel erg lijkt op de foto waar je inspiratie uit hebt gehaald. En dat je dan moet besluiten om de foto niet openbaar te maken. Zie het als een leermoment, ook al is het in jouw ogen een topfoto en wil je het aan de hele wereld laten zien.

Als laatste, even voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat je niet zou mogen nabootsen en ik zeg ook niet dat je dat wel moet doen. Ik zeg wel dat je als fotograaf moet zorgen dat je steeds origineel blijft, creatief blijft, inspiratie moet blijven opdoen maar vooral ook dat je moet blijven leren. Leer van anderen, kijk naar anderen maar het belangrijkste bewonder en respecteer ook anderen.

Uit respect voor de betrokken fotograaf genoemd in mijn eigen persoonlijke voorval publiceer ik een foto ik zelf heb gemaakt als inspiratie die ik elders heb opgedaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

14 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 20:24

  Er was eens een muzikant met een zeer succesvol album. Een collega muzikant was van mening dat er plagiaat was gepleegd en stapte naar de rechter. Tijdens de rechtszaak vroeg de beklaagde of hij mocht tonen hoe hij muziek componeert. De rechter stemde toe en tijdens de demonstratie zag men een geïnspireerd persoon gepassioneerd zijn instrumenten bespelen en hoe hij tot zijn compositie was gekomen. De rechter stelde de beklaagde in zijn gelijk. Het was waar, er waren herkenbare melodieën en ritmes aanwezig, maar er was volgens de rechter geen sprake van plagiaat. De man had zich laten inspireren, maar maakte op zijn eigen manier gebruik van zijn instrumenten en inspiratie. Ook hier geldt, wat maakt een kunstwerk een kopie. Is het de melodie, het ritme, of de instrumenten?

  Als iemand er bewust voor kiest om iets exact na te maken, dan is het zeker een kopie. Als iemand zich laat inspireren en vervolgens op geheel eigen wijze een eigen versie creëert, dan wordt het een grijs gebied. De wereld zit vol met voorbeelden.

  Als iemand een foto van mij als inspiratie gebruikt, dan vind ik dat zelf erg inspirerend en probeer het bij de volgende nog beter te doen en onderscheidend te maken. Het geeft mij zeker een gevoel van trots.

  Nou is mijn niveau nog lang niet goed genoeg om als inspiratie gezien te worden en ik moet ook toegeven dat ik mijn boterham er niet mee verdien.
  Ik kan mij het dilemma van Marije goed voorstellen. Het enige wat ik hoop is dat mijn collega fotograven, amateur en pro, zich niet laten verleiden tot plat kopiëren. Denk in ieder geval na waarom je een bestaande foto als inspiratie gaat gebruiken en doe dan je eigen ding.

 2. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 20:32

  tja, lastig. het ligt (denk ik) grotendeels aan het gebruik van de kopie. Als de bewuste fotograaf ermee gaat pronken/exposeren en doet voorkomen dat het een origineel concept betreft ligt het toch wat anders dan dat de foto in een portfolio komt (of niet eens) om klanten te treken (die vervolgens teleurgesteld zijn dat dit het enige originele idee is dat de fotograaf schijnt te hebben).

  Maar altijd onthouden: imitation is the highest form of flattery knipoog

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 22:04

  Ik neem aan dat iedere fotograaf een foto die hem/haar aanspreekt zal analyseren. Wat maakt nou dat die foto mij aanspreekt? Hoe heeft de fotograaf dat voor elkaar gekregen. En iedereen zal proberen dat een keer na te doen, misschien zelfs heel nauwkeurig. Daar is niets mis mee. Het probleem ontstaat als je de kopie als origineel eigen werk publiceert of verkoopt.

  In geen enkel creatieve functie is het werk van epigonen te voorkomen. Architecten, bladenmakers, adverteerders, televisiemakers en ook fotografen nemen iets van collega's over. Hoeveel mensen zullen niet door workshops van Martin Hoogenboom dezelfde ideeën en technieken overnemen? Als je naar een workshop gaat, dan wil je doen wat de meester doet. En met dat resultaat wil je graag kunnen pronken. Of neem je aan een fototocht met Johannes Klapwijk deel om libellen heel anders dan hij dat doet in beeld te brengen?

  Er is net vandaag een Duitse minister over plagiaat gevallen. Je moet wel opletten als je het werk van anderen je eigen maakt. Kopieer, maar gebruik het om snel een eigen stijl en visie te ontwikkelen

 4. Rich
  Rich schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 22:31

  zoals je zelf al aangeeft: wanneer noem je het nabootsen en wanneer is het een kwestie van inspiratie opdoen?
  Afgelopen weekend heb ik vanwege het slechte weer ongeveer het hele world wide web rond gesurfd en ben ik inderdaad regelmatig foto's tegen gekomen waarbij ik het gevoel had dat ik de foto al eerder gezien had.
  Lastig is om dan aan te geven welke fotograaf er nu origineel is en welk de foto heeft proberen na te bootsen.
  zoals EdC ook al aangeeft gebeurt dit in alle branches, zelfs dieren gaan elkaar na doen als ze zien dat een bepaalde actie iets oplevert wat de ander ook graag had willen hebben.
  Het is ook niet iets van deze tijd, vroeger gebeurde dit ook. Er zijn diverse grootmeesters in de schilderskunst die soortgelijke schilderijen maakte.
  De "problemen" zijn echter vergroot door de enorme opkomst van het world wide web. Iederen kan tegenwoordig alles zien wat een ander doet, je typt iets in op google en je hebt tig voorbeelden (soms nog met uitleg en tips erbij)
  Het fotograferen is daarom net zaken doen, je moet je concurrent steeds een stapje voor zijn of dermate toegevoegde waarde hebben dat de klant toch voor jou blijft kiezen.

  Je geeft het zelf ook al aan dat je zelf ook geneigd bent anderen te imiteren. Dit gevoel bekroop me ook toen ik de meel serie bekeek. Ik kan het helmaal mis hebben, maar is dit ook niet een beetje afgekeken van de video van Adele - Rolling In The Deep?
  Niet dat het er mij iets toe doet hoor, de serie is in mijn ogen super. Maar wie is nu het origineel?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord