Nando Harmsen

De 5 camera's die je nooit moet kopen

maandag 15 februari 2021, 20:02 door | 20.924x gelezen | 85 reacties

Misschien heb je al een camera en wil je een nieuwe kopen. Of je start met fotografie en bent zoekende naar de beste camera voor jouw fotografie.

Je kunt veel vinden op internet, en de keuze aan camera's is nog veel groter. Dat maakt het moeilijk. In dit artikel noem ik de vijf camera's die je in ieder geval nooit moet kopen.

Camera 1: De camera die je toch nooit mee zal nemen


Laat ik een kort waargebeurd verhaal vertellen. Mijn zoon wilde net als z'n pa een camera zodat hij samen met mij op pad kon gaan. Zo gezegd zo gedaan, een prachtige Canon met een kitlens, en een handige slingbag om het in te doen.

Een half jaar laten gingen we op vakantie en natuurlijk moest de camera mee. Maar ter plekke was het teveel gesjouw, en gedurende de twee weken heeft hij alleen maar foto's gemaakt met zijn smartphone. Uiteindelijk is de Canon in totaal drie keer uit de tas geweest, en er zijn misschien 200 foto's mee gemaakt.

Nando nikon d500 en lens

Hij maakt perfecte foto's, en met die telelens haal ik alles lekker dichtbij. Maar alleen als je de camera ook daadwerkelijk meeneemt. Vind je het meenemen teveel gedoe, koop dan iets anders.

De boodschap is duidelijk. Koop alleen een camera die je ook echt gaat gebruiken. Het heeft geen zin om een prachtige camera te kopen waarvan je eigenlijk weet dat het teveel gedoe is om mee te nemen. Kies dan liever voor iets anders, dat wl meegenomen wordt, en waar wl foto's mee gemaakt worden.

Camera 2: De camera die de meeste opties en mogelijkheden heeft


Moderne camera's hebben een keur aan opties en mogelijkheden. Resoluties rijzen de pan uit en filmfuncties zijn ongekend. Je kunt een camera uitzoeken de de hoogste resolutie heeft, de beste autofocus en serieopnames, en alle andere functies die je maar kunt verzinnen.

De kans is heel groot dat je nog niet de helft van al die mogelijkheden gaat benutten. Wat voor zin heeft het om ongekende filmfuncties te hebben als je toch nooit filmt, of een ongekend dynamisch bereik als je alleen in een studio wilt gaan fotograferen?

Wat heeft 30, 50 of nog meer megapixels voor zin als je de foto's alleen maar op je full HD of 4K televisiescherm bekijk? Of als je de foto's alleen maar op Instagram plaatst voor je vrienden? Heeft het zin om een superzoom compact te hebben als je alleen maar kiekjes maakt van familie en vrienden?

Nando sony a9

Wauw, deze fotografeert met 20 beelden per seconde zonder blackout in de zoeker, en je kunt er alles op instellen, programmeren, en nog veel meer. Maar wat heb je er aan als de enige actie die je vastlegt het bewegen van een blaadje in je landschap is?

Zoek niet de camera die de meeste opties heeft, maar kies er eentje die uitmunt in de mogelijkheden die je gaat gebruiken. Dat voorkomt bovendien dat je je schuldig maakt aan het volgende punt in de lijst.

Camera 3: De camera die je eigenlijk niet kunt betalen


Fabrikanten brengen fantastische camera's op de markt. De mogelijkheden zijn ongekend en de resultaten zijn om je vingers bij af te likken. Je krijgt bijna het idee dat zonder een dergelijke camera je geen goede foto meer kunt maken.

Maar pas op voor die valkuil. De camera's die continu in de berichten voorbij komen kosten een fortuin. Bedragen van 4000 euro zijn geen uitzondering, en ze gaan zelfs tot meer dan 10.000 euro. Laat je niet gek maken door al die berichten over hoe goed die camera's zijn, en geef niet meer geld uit dan verstandig is.

Nando canon eos r5

Oh, wat is het een prachtcamera. Maar meer dan 4000 euro is niet niks. Als je deze niet kunt betalen, dan zijn er voldoende alternatieven die wel betaalbaar zijn. En ja, ook die maken perfecte foto's.

Geef geen geld uit dat je niet kunt missen om die camera te kopen. Sluit ook geen leningen af voor camera's die je anders nooit zou kunnen betalen. Je zult er echt geen betere foto's mee maken.

Camera 4: De camera die anderen je aansmeren


Iedereen kan je advies geven over wat de beste camera voor je is. Maar vaak is dat advies gebaseerd op persoonlijke smaak of zelfs vooroordelen. Het is zelden dat dit advies het beste voor jou is.

Er is een grote kans dat de gevestigde hobby fotograaf juist de camera zal adviseren die hij of zij eigenlijk zelf zou willen hebben, of zelf al heeft. Wanneer deze gevestigde hobby fotograaf een echte fan van 'zijn' merk is, weet je al dat er geen betere camera is dan die hij of zij gebruikt.

Nando sony a7r3

Iedereen op de fotoclub zei dat ik deze moest nemen, want dat is het beste wat je kunt krijgen. Iedereen op de fotoclub heeft er ook eentje. Maar wees eerlijk, betekent dit dat deze camera dan ook de beste keuze voor jou is?

Begrijp me niet verkeerd, luister zeker naar de ervaringen van andere fotografen, maar kijk uit met de goedbedoelde adviezen. Het is zelden dat die fotografen voldoende verschillende camera's hebben gebruikt om een objectief advies te geven.

Camera 5: De camera die je kunt kopen omdat je toch genoeg geld hebt


Ben je in een positie dat je niet naar het geld hoeft te kijken, en dat je alles kunt kopen wat je hartje begeert? Ga dan niet naar de winkel om de duurste camera, of het meest indrukwekkende merk te kopen dat je kunt krijgen.

Ik eindig dit epistel met nog een waargebeurd verhaal. Enkele jaren geleden zaten we op een terrasje in het Belgische stadje Durbuy te genieten van een Belgisch biertje. Er kwam een ouder stel aan het tafeltje naast ons zitten, en toen de man in kwestie mijn Canon 5D mark III zag, kwam heel demonstratief zijn grote indrukwekkende Nikon D3 met 24-70mm f/2,8 op tafel.

Dat tot daaraantoe, maar toen hij een 'fotooke wilde trekken' (zoals de Belgen dat doen) van zijn vrouw, hield hij de enorme Nikon D3 vast alsof hij een compact camera gebruikte. Het was al direct duidelijk dat hij die prachtige camera gemakkelijk kon betalen en deze alleen om die reden had gekocht. Nu kon hij showen bij de buren...

Nando fujfilm gfx100

Heb je geld als water, dan is het kopen van een Fujifilm GFX100 van bijna 10.000 euro geen probleem. Oh ja, en dan moet je ook nog een set objectieven hebben. Maar doe het niet omdat je het kan, zodat je anderen kunt aftroeven.

De boodschap is, koop gewoon de camera die geschikt voor je is, en koop niet het duurste van het duurste omdat je het kan. Dat heeft geen zin, en waarschijnlijk zullen er veel mensen je bovendien achter je rug om uitlachen. Hoewel dat ook weer niet netjes is...

Tot slot


Wees verstandig als je een nieuwe camera nodig hebt, of als je graag begint met fotograferen. Focus je niet teveel op een camera, of een objectief, want dat is slechts het gereedschap van een fotograaf. Kies wat je nodig hebt, en kies daarin wijs. En laat je vooral niet gek praten door een fabrikant of je collega fotograaf.

Maar ik geef toe dat het moeilijk is om een goede keuze te maken, zeker met het aanbod dat er is. Misschien dat met dit artikel je weer even met beide benen op de grond terecht bent gekomen. Mocht dat nodig zijn.

Ter informatie: Dit artikel is gebaseerd op een artikel op Petapixel door Martin Kaninsky. De 5 redenen zijn overgenomen, de teksten zijn volledig eigen ervaringen en eigen meningen. De tekst van het artikel op Petapixel is op geen enkele manier gekopieerd en vertaald.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

85 reacties

 1. Matt H. Imaging
  Profiel Matt H. Imaging schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 09:32

  Goede tips!

  En als je pas begint met fotograferen, en je nog niet weet wat je wilt of nodig hebt, is een tweedehands of refurbished camera wellicht een goede optie.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 10:29

  Nando, je slaat de spijker op zijn kop. Je komt hier met een artikel naar mijn hart. Ik kan geen full-frame body betalen. Dus doe ik het met mijn cropcamera (EOS 70D en EOS 80D), redelijke middenklassers. Wat mij echter stoort, is de filmfuncties die in alle digitale camera's gestoken wordt. Ik gebruik die functie nooit. Ik heb de schurft aan filmen. Ik ben fotograaf in de eerste plaats. Ik moet echter wel betalen voor een optie die ik niet gebruik en nooit zal gebruiken. In het verleden had je fotocamera's en video(film) camera's in aparte toestellen Ze zijn er nog wel die filmcamera's, maar worden amper nog verkocht. Maar waarom wordt mij een optie door de strot geduwd die ik nooit zal gebruiken en wel moet betalen.

 3. Janny Ymker
  Janny Ymker schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 10:32

  Duidelijk verhaal. Bedenk wat voor jou belangrijk is en wat je wilt doen en laat je voorlichten in een betrouwbare winkel. Voor mij gaat niets boven persoonlijk advies en contact.
  En... het opscheppen met een dure camera omdat je hem kunt betalen zal altijd blijven bestaan. Helaas. Niet de dure camera maakt de pracht foto, dat doet de fotograaf.

 4. Mac
  Mac schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 10:36

  is dit nietgewoon dit artikkel maar dan vertaald?
  https://petapixel.com/2021/02/06/5-cameras-you-should-avoid/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord