Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels Willems

De nieuwe camera's waarmee je kunt bellen

woensdag 12 december 2007, 19:48 door | 9.272x gelezen | 3 reacties

Ik ga hier natuurlijk niet verkondigen dat de nieuwe mobieltjes met een vijf megapixels camera een compact camera kunnen vervangen. Maar het kan wel verrekte handig zijn. Het valt me sowieso op dat ik veel mensen in de stad of op een evenement zie fotograferen met een mobieltje. Zelf heb ik een 1,3 megapixels camera op mijn telefoon. Daarmee krijg je alleen een idee van wat je hebt gezien. Meer niet. Maar die nieuwe mobieltje kunnen het toch stukken beter.

Handig is een telefoon met camera sowieso, omdat je 'm eigenlijk altijd bij je hebt. In tegenstelling tot een camera, die -uitzonderingen daargelaten- je niet overal mee naar toe zeult. Denk aan Elja die de Vierdaagse liep. Als je als hobbyfotograaf nou toch een mobieltje moet kiezen, waarom dan niet eentje met een vijf megapixels camera? De grote vraag is natuurlijk: levert de camerea een beetje fatsoenlijke foto's.

Voor een artikel op onze site HetBesteProduct - de beste camera's op je mobieltje zijn we er eens ingedoken. Er zijn vijf toestellen met een vijf megapixels camera: de Nokia N95, Sony Ericsson K850i, LG KU990 Viewty en Samsung's G600 en G800. De G800 heeft zelfs drie keer optische zoom. Het toestel is net uit en nog niet genoeg getest voor een goed beeld.

De andere vier wel en de K850i en de N95 komen er als beste uit. De toestellen beschikken behalve de vijf megapixels ook over opties als rode ogen-correctie, instelbare witbalans, aanpasbare ISO-waarden en autofocus en een xenon-flitser (alleen de K850i).

De deskundigen van de vakbladen zijn het er niet over eens welke camera nu de beste foto's maakt. De discussie gaat ook hier met name over de kleuren. Bij de K850i lijken deze iets te zijn aangezet. Dat zal Sony Ericsson vermoedelijk geen windeieren leggen, want de meeste mensen vinden dat mooier dan natuurgetrouwe afbeeldingen. Die zijn een beetje flets, wordt er dan al gauw gezegd. Als totaalpakket scoort de LG KU990 Viewty ook heel goed. De LG wordt vooral geroemd vanwege zijn uitstekende videocamera.

Hieronder zie je een vergelijkende afbeelding (met toestemming van GSMarena.com). Zij hebben de Sony Ericsson K850i en de Nokia N95 aan een shoot-out onderworpen met veel voorbeeld foto's. Ook van de Viewty en de Samsung G600 zijn voorbeeld foto's beschikbaar.

Ik ben benieuwd wie er al zo'n vijf megapixels camera gebruikt en wat je ervaringen zijn? Zeker de N95 is al een tijdje op de markt. Kun je er wat mee?

Voor wie overweegt zo'n telefoon te kopen, meer informatie over de testen van de LG KU990 Viewty, Nokia N95 Sony Ericsson K850i en Samsung G600.

Vergelijk foto's van een telefoon
Vergelijking foto's van verschillende mobieltjes

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

3 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 12 december 2007 om 23:20  | reageer

  Nou ik moet zeggen dat ik de kleuren van de sony ook mooier vind dan de andere hoor. De KU990 vind ik echt niet mooi gewoon qua kleuren...

 2. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op donderdag 13 december 2007 om 10:45  | reageer

  Iets waar vele mensen niet bij stilstaan is dat de kwaliteit van de lens meestal belangrijker is dan het aantal pixels. Het licht moet immers eerst goed door de lens komen voordat het de chip bereikt. Een mobiel is meestal uitgerust met een zeer klein lensje wat dan ook nog van plastic is. Dit verkleurd met der jaren wat natuurlijk terug te zien is in de kwaliteit van de foto’s. Dan kan je met gemak daarachter een 12 MP chip zetten maar de foto's blijven toch slecht. Daarnaast is de grote van de cdd chip ook nog van belang vanwege ruisgevoeligheid. Hiermee bedoel ik niet het aantal pixels maar de afmeting. Dus als je een nieuwe (telefoon)camera aanschaft laat je niet verblinden door de megapixel verkooptrucs maar let erop of het gehele plaatje goed is.

 3. Gijs Herbert
  Profiel Gijs Herbert schreef op maandag 17 december 2007 om 14:55  | reageer

  Ik heb zelfs sinds een aantal weken een LG KG990 Viewty. Hij maakt zeker voor een cameratelefoon erg goede foto's. Het toestel biedt je een veelvoud van instel- en focusmogelijkheden. Duurde even voordat ik dat onder de knie had, maar met de touchscreen en stelring op de front kan je leuke dingen doen. Prima camera zover. Zeker voor dagelijks gebruik kan je je compactcamera en je camcorder gewoon thuis laten. Je video's gelijk op Youtube kunnen plaatsen kan ook erg leuk zijn. Wat wel wat minder is, is de connectiviteit met de pc. De PCsuite is wat aan de trage kant. Stel je je flashkaart echter in als extern opslagmedium dan kan je gewoon heen en weer slepen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord