100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

EISA Award; Iedereen is een winnaar!

donderdag 18 oktober 2007, 20:50 door | 8.776x gelezen | 3 reacties

Vorige week ontving ik de InBeeld, het kwartaalblad van de Fotobond. Naast een aantal artikeltjes en een lading mooie foto's was er ruimte vrij gemaakt voor de zogenaamde EISA Award. Niet één of twee pagina's. Nee, maarliefst 54 full-color pagina's zijn er gewijd aan dit prijzenfestival. Meer pagina's aan de EISA award dan aan overige informatie in het blad. Behoorlijk overkill, als je het mij vraagt.

Het mag dan wellicht dit jaar de 25ste keer zijn dat deze award wordt toegekend en het blad wordt daarnaast ook nog eens uitgegeven door Focus Media, zelf een van de oprichters van de EISA Award. Erg overtuigend komt het op mij allemaal niet over zo. Helemaal niet wanneer je het prijzenfestijn zo eens door bladert. Een prijs voor de beste camera voor de Pentax K10D, prima. Hee, nog een camera.. Ah, de beste professionele camera van 2007 (Canon 1D mark III). We bladeren verder.. Alweer een camera? Het beste consumentenmodel, de Olympus E-510. Wel een boel camera's zeg.. Maar we zijn nog niet klaar, er volgt ook nog de beste geavanceerde camera. Een prijs die de Fujifilm FinePix S5 Pro in de wacht sleept. Dan volgen er een aantal compact camera's; de camera met het beste design, de beste geavanceerde compactcamera en nog een beste compact camera.

Ben ik nu gek? Vier spiegelreflex camera's slepen een prijs in de wacht voor beste product en drie compact camera's? Wat mij betreft is er één beste spiegelreflex en één beste compact. Wilde het bij de EISA soms niet lukken om het eens te worden en is hier een schoolvoorbeeld compromis sluiten gaande?

Overigens houd het niet op bij alleen de camera's. Er volgt ook een prijs voor het beste fotoaccessoire, de beste consumenten lens, de beste macrolens, de meste professionele lens, de beste fotoprinter, de beste image tank, de beste geheugenkaart (het valt me hier bijna mee dat ze dat niet per type kaart hebben onderverdeeld) en de beste fotosoftware.

Hoeveel prijzen gerelateerd aan fotografie wil je weggeven? Weten ze nu wel zeker dat ze alle fabrikanten tevreden hebben gesteld of is er ook een merk dat geen prijs heeft gekregen van de EISA.

Over de zes televisies, drie camcorders en een stuk of viertien audio gerelateerde producten die een award krijgen wil ik het niet eens meer hebben. De EISA Award heeft voor mij in elk geval geen enkele betekenis.

EISA Award overkill
Schijnbaar moeilijk; een keuze maken..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Dit keer naamloos
  Dit keer naamloos schreef op vrijdag 19 oktober 2007 om 01:11  | reageer

  En om het nog leuker te maken. Als de award gewonnen is en de bedrijven willen trots als een pauw adverteren met hun gewonnen award, dan mogen ze 3000 euro betalen om het logo van de eisa te mogen gebruiken in hun reclame uitingen. Geen wonder dat bedrijven die niet willen betalen ook geen award krijgen. En nu je het er toch over hebt. De Eisa Award is nu niet echt onafhankelijk. De oprichter, en nu het hoofd van de club, is tevens eigenaar van een aantal fotobladen. Gek he!

  Wil jij ook een award winnen? Kost je drieduizend euro en dan bestaat er volgend jaar ook een award voor het beste fotografieweblog.

 2. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 19 oktober 2007 om 12:45  | reageer

  Dit laat wel zien hoe objectief dit soort awards zijn. Dat maakt het alleen maar moeilijker voor de consument om een eerlijke keuze te kunnen maken.

  Een award voor beste fotoweblog leuk! Maar dan liever eentje die verdient wordt in plaats van gekocht!

 3. vanzetti
  vanzetti schreef op zondag 21 oktober 2007 om 07:52  | reageer

  Kleine tikfout
  Comprimi = compromis

  Eens met de inhoud.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord