Niels Willems

Goede digitale compact camera's voor 200 euro

woensdag 6 februari 2008, 08:44 door | 19.391x gelezen | 5 reacties

Waarschijnlijk dat je als fotoliefhebber geregeld de vraag krijgt van vrienden of familie wat een goede camera is voor pak 'm beet 200 euro. Jij, als kenner, hebt er immers verstand van. Ai, een lastige vraag. Als ze een instap spiegelreflex willen kopen, weet je het wel. Maar voor maximaal 200 euro? Een advies: ga in ieder geval niet af op je ervaringen met spiegelreflexcamera's.

De 200-euro-vraag is gesteld door diverse bezoekers op HetBesteProduct en ik heb het eens uitgezocht wat de beste camera's en merken zijn voor 200 euro. 81 modellen vielen in deze prijscategorie met samen 248 testen uit fotovakbladen. De merken kwamen er als volgt uit:

#Merk/producentBeste
Product
Score
Aantal producten
tot 200 euro
Gemiddelde
prijs
1Canon7,19151,-
2Panasonic6,98162,-
3Casio6,87174,-
4Sony6,59150,-
5FujiFilm6,48127,-
6Nikon6,310152,-
7Samsung6,012147,-
8Olympus6,010158,-
9Pentax5,913157,-
10Kodak5,710136,-


Canon goed over de hele linie
Al jaren valt het me op dat de Canon in vrijwel elke prijsklasse de goedkeuring kan wegdragen bij de redacteuren van de fotobladen. Met een gemiddelde prijs van 151 euro niet eens de duurste en toch een prima 7,1.

Panasonic en Casio verrassend op 2 en 3
Het zijn niet de eerste merken waaraan je denkt, maar beide doen het erg goed. Ik moet zeggen dat Panasonic niet eens een echte verrassing is. Ook bij een camcorder-onderzoek kwam deze fabrikant er laatst erg goed uit. Beeldopname is Panasonic wel toevertrouwd.

Nikon valt wat tegen
Dat Nikon weet hoe je een goede spiegelreflex bouwt, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Toch opvallend dat ze zo matig uit de testen komen met hun compact camera's. Dat is overigens al jaren zo en een gemiste kans. Veel hobby/amateur-fotografen zullen teleurgesteld worden als ze een extra compacte Nikon-camera kopen.

Olympus en Pentax onder de maat
De 1.450 euro kostende E3 van Olympus valt goed in de smaak bij de fotoredacties en ook Pentax boerde goed met de K10D, een instapper met veel opties bij spiegelreflexcamera's. Beide weten echter geen potten te breken in de goedkope klasse en moeten als merk zo'n beetje alles en iedereen voor laten gaan.

Enkele modellen die het goed doen
Vier tips voor en goede camera onder de 200 euro:

Camera's onder de 200 euro

5 reacties

 1. Gerrit
  Gerrit schreef op woensdag 6 februari 2008 om 10:48

  Nu zet ik bij fotobladen (waar de gemiddelden uiteindelijk uit gedestilleerd zijn) nogal eens mijn vraagtekens m.b.t. objectiviteit naar de verschillende merken. Hoe zit het b.v. met gebruikers ervaringen? Die middelmatige kwaliteit van Nikon compacts heb ik nooit waargenomen en tot mijn laatste gestolen werd, een goede fijne camera aan gehad. Ik gebruik nu af een toe naast mijn D80 een Canon Ixus50 en om nu te zeggen dat ie beter is dan de verloren gegane Nikon Coolpix, nee niet echt.

 2. lichtschrijver
  lichtschrijver schreef op woensdag 6 februari 2008 om 12:59

  @gerrit
  ach het is net zo als bij apple, een paar freaks doen niet anders dan er over praten, schrijven etc.
  en dan krijg je vanzelf een cultuurtje of zeg maar een religie... ; niet interessant

 3. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op woensdag 6 februari 2008 om 13:37

  @Gerrit en lichtschrijver
  Persoonlijk vind ik het resultaat wel opvallend. Canon en Nikon genieten beide veel aanzien bij de redacties van vakbladen als het gaat om dslr's. Ze zouden daardoor ook op meer symphatie kunnen rekenen bij hun compacts maar dat blijkt niet uit de testgegevens.

  Dat redacteuren gadgetfreaks zijn en alleen 'gizmo's' interessant vinden is ook al zo'n hardnekkige onwaarheid. Zo'n iPod geldt nog steeds als een erg goed product omdat ze er niet veel onvolkomenheden aan kunnen ontdekken. Apple's dockingstation met luidsprekers zag er cool uit maar werd gewoon netjes afgebrand door de bladen omdat het niet veel soeps was. Inmiddels kun je op apple.nl alle merken dockingstations kopen behalve die van Apple zelf.

 4. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op woensdag 6 februari 2008 om 13:44

  @Gerrit
  Beteft je Canon Ixus50, even de database geraadpleegd op basis van de originele score (dus niet afgewaardeerd in de tijd).

  Van de 85 canon camera's halen slechts 19 producten een score lager dan een 7 (ons rekenkundig gemiddelde). De Ixus 50 zit inderdaad bij die 19.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.640 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.640 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.