Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Haal Instagram uit je telefoon!

donderdag 8 november 2012, 23:01 door | 15.506x gelezen | 12 reacties

Naar alle waarschijnlijkheid zal 99,99 procent van alle Instagram-foto's nooit het toestel verlaten. Hooguit belanden ze op Facebook of Twitter. Toch zijn er steeds meer commerciële partijen die inspringen op de hype. Albums, canvasdoeken of fotolijstjes op basis van Instagram: het kan allemaal! Hier een (allesbehalve compleet) overzicht van de mogelijkheden.

Fotoalbums


In principe kun je, mits je de resolutie in acht neemt, natuurlijk bij elke aanbieder een digitaal fotoboek maken met je Instagram-foto's. Maar sommige aanbieders, zoals Blurb of zelfs de HEMA hebben er een speciaal product voor, waarbij je de foto's direct uit de Instagram-applicatie of vanuit Facebook kunt binnenhalen. Omdat het formaat van de boekjes bescheiden is, zal de afdrukkwaliteit niet slecht zijn, maar - uiteraard - ook geen top, al zal Blurb zijn naam zeker niet aan matige kwaliteit willen verbinden.

Hema instagram boekje

Printstagram


Heb je liever een scheurkalender met je eigen foto's? Ga dan naar de website van Printstagram. Daar kun je miniboekjes en afdrukken van je Instagramfoto's bestellen, maar ook een (scheur)kalender met 365 van je Instagram-foto's.

Printstagram

Stickygram


Een leuk (en ook relatief betaalbaar) initiatief is StickyGram, waar je op basis van je Instagramfoto's kleine koelkastmagneten kunt laten maken. De magneten koop je per 'velletje' van 9 stuks, keurig voorzien van een magnetische achterzijde.

Stickygram.JPG

Instacopy


Het Nederlandse InstaCopy biedt twee producten aan: wenskaarten (10,5x10,5cm) en canvasdoeken. De canvasdoeken worden afgedrukt op 30x30 of zelfs 50x50 centimeter. In hoeverre dit 'echt' canvas is, is niet duidelijk. Uit de foto (van Instacopy zelf) valt af te leiden dat de print alleen op de voorzijde zit en lijkt het doek aardig strak gespannen.

Instacopy

InstaCopy, dat van die kleine Instagramfoto's toch canvasdoeken produceert van groot formaat, zegt daarvoor een 'slimme upscaler' te hebben. "De resolutie van Instagram foto's is te laag om goede prints te maken. Deze upscaler zorgt ervoor dat de canvassen toch scherp kunnen worden afgedrukt", aldus InstaCopy op de website. Natuurlijk heeft een Canvasdoek geen 300dpi resolutie, maar ik ben toch benieuwd hoe Instagram stand houdt op zo'n groot formaat. Als er iemand echte hands-on ervaring mee heeft, hoor ik het graag!

Casetagram


Instagram-foto's bewaar je niet alleen in je telefoon, je kunt je telefoon ook bewaren in een hoesje, bedrukt met Instagram-foto's. Voor de iPhones 4 en 5, de iPad en de Samsung Galaxy SII en SIII maak je met Casetagram je eigen 'custom' hoesje, met behulp van foto's uit Instagram of Facebook. Niet heel goedkoop, maar wel uniek, voor wie daarvan houdt.

Casetagram

InstaCube


De InstaCube is afgelopen zomer op Kickstarter gelanceerd en heeft in september ruimschoots het beoogde bedrag binnengehaald, zodat hij inmiddels in productie is. In feite is het niets anders dan een digitaal fotolijstje, waarvan het design geďnspireerd is door het Instagram-icon. Maar dan volledig ingericht op Instagram.

Het lijstje heeft een 6,5 inch LCD touchscreen, draait op Android OS en heeft 4Gb flashgeheugen. De foto's worden in de originele resolutie van Instagram vertoond. Ze worden automatisch binnengehaald, als je via WiFi verbinding maakt met het internet en inlogt met je Instagram-account.

Instacube

Kwaliteit


Gadgets als de InstaCube of Casetagram daargeleten, kun je je bij het afdrukken van Instagramfoto's afvragen hoe het met de kwaliteit staat. Telefoons hebben wel degelijk de mogelijkheid om de foto's in hoge resolutie op te slaan, maar via de Instagram-API zijn de foto's alleen in de lagere resolutie van 612x612 pixels te verkrijgen.

Verwacht dus geen wonderen van alles wat je afdrukt vanuit Instagram. Het is vooral leuke Spielerei, met hier en daar een behoorlijk prijskaartje. Zelf gebruik ik Instagram vooral als een mobiel 'kladblokje' voor een snel plaatje. De beelden gebruik ik hooguit een enkele keer op mijn Facebook-pagina. Wel ben ik benieuwd naar de ervaringen - als lezers een van deze gadgets geprobeerd hebben, hoor ik graag de ervaringen in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

12 reacties

 1. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 9 november 2012 om 00:06  | reageer

  Toevallig dat je dit schrijft, nu Instagram net deze week is begonnen aan de uitrol van webprofielen. Bijvoorbeeld Instagram.com/caspergraaf. Kortom: ze halen zelf Instagram al van de telefoon af.

 2. Estrella
  Estrella schreef op vrijdag 9 november 2012 om 00:49  | reageer

  Mooi overzichtje, ik wil zelf binnenkort de Instagram-fotoservice van HEMA eens proberen.

 3. Saskia
  Saskia schreef op vrijdag 9 november 2012 om 07:52  | reageer

  He Erik, leuk stukje! ik ga de canvassen eens proberen denk ik.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 9 november 2012 om 07:57  | reageer

  Mogge allen!

  @Casper: de blog stond al een paar weekjes in de steigers en kwam er deze week pas aan toe om hem echt goed op te tuigen/in te richten. Gisteren was mijn Instagram-profiel nog niet live, maar nu wel zie ik. Ziet er mooi uit! Ik denk alleen niet dat daardoor meer fysieke foto's van de telefoon zullen komen. Wel goed dat Instagram nu ook via een pc of tablet goed te benaderen is, eindelijk!

  @Estrella en Saskia: Leuk, ben benieuwd naar jullie ervaringen en de kwaliteit!

 5. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 9 november 2012 om 08:05  | reageer

  Goedemorgen Erik, dat begrijp ik hoor. Verder ook een nuttige blog, wist niet dat er zoveel partijen waren die Instagram verwerken in hun diensten/producten. Fysiek zullen er inderdaad niet veel foto's door verschijnen, wel is het leuk om je foto's eindelijk op een webpagina te zien i.p.v. enkel Facebook en/of Twitter.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 9 november 2012 om 08:35  | reageer

  @Casper: En er zullen er ongetwijfeld meer zijn; Instagram is hot, dus daar springt iedereen graag op in. En met leuke initiatieven soms, die Instacube vind ik erg mooi bijvoorbeeld. Leuk ook voor bedrijven voor op de receptiebalie bijvoorbeeld.

 7. Reggie
  Reggie schreef op vrijdag 9 november 2012 om 09:31  | reageer

  Erik, Ikzelf druk mijn canvassen af en heb onlangs wat instagram foto's op canvas gedrukt! De kwaliteit is enorm goed wat mijzelf ook enorm verbaasde.Het is idd mogelijk en het grootste formaat wat ik kan afdrukken is 50x50cm zonder te vergroten met trucs.

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 9 november 2012 om 10:26  | reageer

  @Reggie: Goh. Je zou denken met 612 pixels dat het behelpen wordt hoor. Je hebt voor canvas natuurlijk geen 300dpi nodig, maar dan nog...!

 9. Robert
  Robert schreef op vrijdag 9 november 2012 om 21:17  | reageer

  Instagram is wel erg laat met het eigen webprofiel. Derde partijen als Followgram, Webstagram, en Statigram deden dat via de API al langer. En zeker de laatste ziet er fraaier uit dan wat Instagram er zelf van maakt.

  Misschien dat Instagram nu ook - net als Twitter doet - het gebruik van de API gaat beperken.

 10. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 10 november 2012 om 13:20  | reageer

  @Robert: En er zijn er nog wel meer die het al hadden. Pinstagram bijvoorbeeld. En ja, ze zijn laat, maar hebben dat in het pre-Facebooktijdperk ook bewust niet gedaan! Ik vind het webprofiel van Instagram zelf er wel netjes uitzien, persoonlijk vind ik het mooier en overzichtelijker dan Statigram, maar dat is smaak!

 11. Robert
  Robert schreef op zaterdag 10 november 2012 om 16:47  | reageer

  Instagram lijkt - niet toevallig natuurlijk - veel op Facebook, en dan haak ik al af. Inderdaad, dat is smaak.
  Maar objectief verder kijkend zie ik ook dat de resizing naar thumbnails op Instagram echt spuuglelijk is; Statigram doet dat veel beter.

 12. Remco
  Profiel Remco schreef op donderdag 24 januari 2013 om 22:18  | reageer

  Dat afdrukken via die apps is vrij duur. Wij van fotobister drukken echt enorm veel instagram foto's af mede door onze prijs. En inderdaad kan je de grappige vierkantjes makkelijk op een canvas van 60x60 cm laten printen...

  Groeten,

  Remco

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord