Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hack je IXUS tot een pro-camera

dinsdag 27 mei 2008, 18:48 door | 9.490x gelezen | 7 reacties

Canon IXUSGebruikers van een compact camera van Canon kunnen veel meer uit hun camera halen dan standaard mogelijk is. Door de Canon Hacker's Development Kit (CHDK) te gebruiken kun je bijzondere functies toevoegen aan je compact camera zoals schieten in RAW, een live-histogram (zowel RGB als helderheid), knipperende highlites en andere handige features.

Een andere handige toevoeging is een (oneindige) time-lapse functie en een bewegingdetectie functie (de camera maakt een foto zodra ie beweging ontdekt). Ook kun je bijvoorbeeld een video opnemen van een uur of de sluitertijd verlengen tot 65 seconden. Andersom kun je de sluitertijd ook verkorten tot slechts 1/25.000 seconde of sneller. Wil je het echt ver doordrijven dan kun je ook je eigen scripts runnen, een texteditor gebruiken of een spelletje spelen.

Op Lifehacker.com is een handige uitleg te vinden hoe je het precies aan moet pakken. Het werkt erg eenvoudig; je kopieert de benodigde bestanden naar een geheugenkaartje en stopt deze in je compact camera. That's it. Wanneer je genoeg hebt van de extra functionaliteiten gooi je simpelweg de bestanden weer van je geheugenkaart.

Met dank aan Bart voor de tip!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. mreys
  Profiel mreys schreef op dinsdag 27 mei 2008 om 20:39  | reageer

  Heb enkele weken geleden hiermee al wat gespeeld, maar niet alle functies zijn even evident om te benutten. Ik heb wel al wat meer inzicht in hoe ik sommige features een volgende keer zou kunnen gebruiken knipoog
  Toch wel schitterend, dit geheel...

 2. Robinw
  Robinw schreef op woensdag 28 mei 2008 om 01:54  | reageer

  Heb net zitten spelen met een ixus-75 maar de batterij houd het niet lang uit met deze hack, je ziet de batterij gewoon aftellen

 3. Peter
  Profiel Peter schreef op woensdag 28 mei 2008 om 10:44  | reageer

  Heel erg vet! Vooral eigenlijk die motion detection feature :D Geinig als surveillance camera of om bliksem te fotograferen.
  Legale hacking is cool (illegale stiekem ook....)

 4. René een gast
  René (een gast)

  Ik heb een canon ps a640 met deze chdk. Werkt perfect. live histogram (ideaal),DOF-aanduiding, hyperfocale-aanduiding, raw, batterijspanning kun je in percentage op je scherm laten aangeven.

  Je kunt zelf(s) scripts (in simpel basic) schrijven cq. aanpassen in ubasic, zoals focus- (mooi voor macro) en belichtingsbracketing, enz.

  Deze camera met deze faciliteiten geeft bijna (schocking !!) meer genoegen (verhouding prijs/product) dan de door mij recent aangeschafte canon 40D met divers l-glas.

  Compliment voor deze site...

  Groet,

  René (een gast)

 5. Eric
  Eric schreef op woensdag 28 mei 2008 om 19:16  | reageer

  Toevallig gisteren een Ixus 70 gekocht. Ik vond de video's wel erg groot en ik zie dat deze hack dat oplost door betere compressie.

 6. Jan
  Jan schreef op woensdag 28 mei 2008 om 22:04  | reageer

  Is zoiets er ook voor Sony ?

 7. Eric
  Eric schreef op maandag 2 juni 2008 om 13:27  | reageer

  De installatie van de hack is vrij eenvoudig. Ik heb nu direct veel nieuwe opties op mijn Ixus. Ik kan nu optische zoom gebruiken in video's en bijna elke sluitertijd instellen.

  Ik was met name geinteresseerd in deze hack vanwege de video mogelijkheden. De Ixus maakt vanzichzelf namelijk veel te grote video's. Wie heeft al met de videomogelijkheden geexperimenteerd? Ik zie nu een compressiegetal staan van 81, wat is het optimale getal dat jullie gebruiken?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord