Elja Trum

Hack je IXUS tot een pro-camera

dinsdag 27 mei 2008, 18:48 door | 8.675x gelezen | 7 reacties

Canon IXUSGebruikers van een compact camera van Canon kunnen veel meer uit hun camera halen dan standaard mogelijk is. Door de Canon Hacker's Development Kit (CHDK) te gebruiken kun je bijzondere functies toevoegen aan je compact camera zoals schieten in RAW, een live-histogram (zowel RGB als helderheid), knipperende highlites en andere handige features.

Een andere handige toevoeging is een (oneindige) time-lapse functie en een bewegingdetectie functie (de camera maakt een foto zodra ie beweging ontdekt). Ook kun je bijvoorbeeld een video opnemen van een uur of de sluitertijd verlengen tot 65 seconden. Andersom kun je de sluitertijd ook verkorten tot slechts 1/25.000 seconde of sneller. Wil je het echt ver doordrijven dan kun je ook je eigen scripts runnen, een texteditor gebruiken of een spelletje spelen.

Op Lifehacker.com is een handige uitleg te vinden hoe je het precies aan moet pakken. Het werkt erg eenvoudig; je kopieert de benodigde bestanden naar een geheugenkaartje en stopt deze in je compact camera. That's it. Wanneer je genoeg hebt van de extra functionaliteiten gooi je simpelweg de bestanden weer van je geheugenkaart.

Met dank aan Bart voor de tip!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. mreys
  Profiel mreys schreef op dinsdag 27 mei 2008 om 20:39

  Heb enkele weken geleden hiermee al wat gespeeld, maar niet alle functies zijn even evident om te benutten. Ik heb wel al wat meer inzicht in hoe ik sommige features een volgende keer zou kunnen gebruiken knipoog
  Toch wel schitterend, dit geheel...

 2. Robinw
  Robinw schreef op woensdag 28 mei 2008 om 01:54

  Heb net zitten spelen met een ixus-75 maar de batterij houd het niet lang uit met deze hack, je ziet de batterij gewoon aftellen

 3. Peter
  Profiel Peter schreef op woensdag 28 mei 2008 om 10:44

  Heel erg vet! Vooral eigenlijk die motion detection feature :D Geinig als surveillance camera of om bliksem te fotograferen.
  Legale hacking is cool (illegale stiekem ook....)

 4. René een gast
  René (een gast) schreef op woensdag 28 mei 2008 om 17:40

  Ik heb een canon ps a640 met deze chdk. Werkt perfect. live histogram (ideaal),DOF-aanduiding, hyperfocale-aanduiding, raw, batterijspanning kun je in percentage op je scherm laten aangeven.

  Je kunt zelf(s) scripts (in simpel basic) schrijven cq. aanpassen in ubasic, zoals focus- (mooi voor macro) en belichtingsbracketing, enz.

  Deze camera met deze faciliteiten geeft bijna (schocking !!) meer genoegen (verhouding prijs/product) dan de door mij recent aangeschafte canon 40D met divers l-glas.

  Compliment voor deze site...

  Groet,

  René (een gast)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord