Michelle Peeters

Hoe NASA's iconische 'Earthrise'-foto werd genomen

maandag 1 april 2019, 10:56 door | 4.818x gelezen | 1 reactie

NASA maakte een reconstructie van hoe de astronauten van Apollo 8 meer dan 50 jaar geleden de aarde zagen opkomen terwijl ze rond de maan cirkelden.


In december 1968, meer dan 50 jaar geleden, zagen Apollo 8-bemanningsleden Frank Borman, James Lovell en William (Bill) Anders de aarde opkomen aan de horizon van de maan. Het was de eerste keer dat de mens een 'Earthrise' meemaakte.

De foto daarvan is een van de meest iconische beelden van de twintigste eeuw geworden. NASA maakte een reconstructie op basis de oude foto's en van gegevens van de Lunar Reconnaissance Orbiter die nu rond de maan cirkelt.

Bill Anders, met een Hasselblad 500 EL uitgerust met een 250 mm-lens en een aangepaste 70 mm Kodak Ektachrome-film, schoot eerst een zwart-witfoto van de Earthrise.


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 1 april 2019.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 22 december 2018, 13:13.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. gast schreef op woensdag 26 december 2018 om 02:16

    Ik vind het nog steeds heel vreemd dat er nog geen filmrolletje in de camera zat en dat nog moest worden opgezocht vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord