Elja Trum

Je eigen bokeh-vorm maken met gratis PDF template

donderdag 20 december 2012, 08:17 door | 12.445x gelezen | 7 reacties

Bokeh gaat over de vorm van onscherpe delen in de foto. Lichtpunten die niet in het scherptedieptegebied liggen, worden vaak wazige, ronde cirkels. Je kunt deze zogenaamde bokeh cirkels veranderen in een vorm zoals een hart of een ster, door de vorm van het diafragma te veranderen naar dat figuurtje.

Uiteraard hoef je daarvoor niet je objectief uit elkaar te halen, maar kun je met een speciale houder die je zelf maakt van donker karton (met aan de voorkant een figuurtje) dit voor elkaar krijgen. Het enige licht dat door het objectief valt is door het figuurtje, waarmee dit dus in feite van vorm veranderde diafragma is. In de foto zelf zie je niks van de vorm, maar wel in lichtpuntjes in het onscherpe deel van de foto.

Diy bokeh adapter

Op Vink Academy (de site van Photofacts blogger Laura Vink) vind je nu een zeer uitgebreid artikel over deze creatieve fotografie. In het artikel legt fotografie Laura uit hoe je de speciale bokeh houder van karton maakt, hoe je er mee werkt en waar je op moet letten bij het fotograferen van bokeh figuren.

En van de tips hierbij is om makkelijk te beginnen en eerste enkel lichtpunten te fotograferen, en daarna de uitdaging aan te gaan om zelf een object scherp te fotograferen met figuurtjes bokeh in de achtergrond. Met de kerst in het vooruitzicht (die lampjes in een kerstboom zijn hier prima geschikt voor) een leuk onderwerp om mee te spelen.

Vlinder bokeh

Voor de mensen wiens tekenkunsten niet zo best zijn of voor wie geen zin heeft in gepruts met een liniaal: iedereen die zich inschrijft voor de nieuwsbrief van Vink Academy ontvangt bovendien een gratis DIY Bokeh Kit: een PDF met daarin 32 templates voor figuurtjes en templates voor de houders in verschillende formaten.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 20 december 2012 om 09:03

  gaaaaaaaf

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 20 december 2012 om 12:39

  Leuk dat je hem hier ook even deelt Elja!

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 20 december 2012 om 13:48

  Ik lees altijd met belangstelling de nieuwsbrieven van Laura, interessant en hele mooie tips of als opfrisser!
  Ik sluit me dus aan bij Johannes!

 4. Ytos
  Profiel  Ytos schreef op donderdag 20 december 2012 om 14:08

  Mooi artikel Elja. Ik had het er toevallig van de week al over op m'n cursus. Heb 'm nu ook maar even gedeeld op m'n FB-pagina.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord