Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Kapotte sluiterlamellen bij een Canon 1D mark II

donderdag 24 februari 2011, 19:37 door | 13.793x gelezen | 16 reacties

Ik dacht dat mijn Canon 1D mark II praktisch onverwoestbaar was. Maar na zes jaar (niet zes jaar in mijn bezit, ik kocht hem tweedehands) blijkt toch dat de sluiter lamellen versleten zijn. Erg zuur als je met mooie omstandigheden buiten staat en geen foto's kan maken. De opvolging van het hele probleem leek mij wel interessant om te delen.

Als eerste is het misschien interessant voor mensen om het probleem te herkennen. Dus mocht je ooit een licht wit vlak over je foto krijgen, of een zwarte hoek, of een combinatie van beiden dan is je sluiter dus kapot. De lamellen zijn beschadigd en blijven voor je sensor hangen (het zwarte vlak, of ze zijn niet weer op hun plek en dat levert een overbelichte streep op.

Foto genomen met een kapotte sluiter
Deze foto is genomen met een kapotte sluiter

Mijn eerste stap was Tech-repair om een prijsindicatie te geven voor een kapotte sluiter bij een 1D mark II. Het prijsje dat terug kwam was 300 euro.

Ik begreep dat Rofa repair nog wel eens goedkoper was met sluiter reparaties, maar na een belletje gaven zij aan dat ze geen sluiters vervangen binnen de 1D serie omdat ze geen software hebben om een 1D na de reparatie weer af te stellen. Maar mocht je sluiter van je xxD het dus begeven kan dat interessant zijn om prijzen te vergelijken.

Voor mij was deze 300 euro een moment om te kiezen voor een nieuwe camera. De ruis-prestaties van de 1D MKII begon me al tijden steeds meer te ergeren, dus na voorbeeld foto's van de 5D MKII gezien te hebben was de keuze dan gemaakt. Op naar de winkel en een 5D MKII aanschaffen. Toen ik de verkoper vertelde dat ik er zat omdat mijn sluiter het had begeven kreeg ik te horen dat hij er die week al 2 had opgestuurd die gerepareerd werden binnen de garantie. Bij 100.000 kliks mag de sluiter van een 1D het gewoon nog niet begeven.

Met behulp van het programmaatje 1Dcount heb ik toen geprobeerd mijn click-count uit te lezen. Ik heb mijn camera tweedehands gekocht, maar had zelf zo'n 50.000 clicks gemaakt. Aangezien de vorige eigenaar hem erg intensief, maar slechts twee jaar had gebruikt schatte ik in dat hij in twee jaar evenveel clicks had gemaakt als ik in vier.

Mijn inschatting was rond de honderdduizend sluiterbewegingen en 1Dcount gaf 96.218 clicks aan. Hoewel het kan zijn dat het aantal clicks niet klopt (schijnt er iets mee te maken te hebben dat je camera het aantal klick van je geheugenkaartje overneemt) had ik het vermoeden dat dit getal dus realistisch was.

Uiteindelijk heb ik de camera opgestuurd met een briefje erbij dat ik coulance aan wilde vragen. Een paar dagen later had ik, zonder een prijsopgave te ontvangen, een mailtje dat de camera gerepareerd teruggestuurd was. Toen ik vroeg hoe het zat met de financiën kreeg ik de reactie dat een kapotte sluiter bijna altijd gratis word vervangen door Canon.

Conclusie


Heb je een kapotte sluiter in je Canon 1D mark II? Gewoon opsturen, niet vergeten om de coulance aan te vragen en hoogstwaarschijnlijk krijg je hem gratis gerepareerd.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

16 reacties

 1. Vincent Hartman
  Vincent Hartman schreef op donderdag 24 februari 2011 om 19:56  | reageer

  Ik heb een vergelijkbare ervaring gehad met een 4 jaar oude 5D mark I, waarvan de spiegel losraakte. Nieuwe 5D mark II gekocht en de Mark I is onder garantie door Canon gerepareerd. Weer bevestigd dat kiezen voor het EOS systeem 20 jaar geleden de juiste keus is geweest.

 2. patrick visser
  patrick visser schreef op donderdag 24 februari 2011 om 20:00  | reageer

  Dit verhaal komt me bekent voor. De sluiter van de mijne is ook gratis vervangen.
  De mijne had alleen 35000 klicks er op zitten.

 3. Arjan
  Arjan schreef op donderdag 24 februari 2011 om 22:12  | reageer

  ik vrees dat het voor mij niet opgaat.... shuttercounter staat op 300.000 ... ??!!
  Maar gelukkig werkt hij nog prima

 4. leo
  Profiel leo schreef op donderdag 24 februari 2011 om 23:27  | reageer

  Ik heb zelfs een goed werkende spiegel van de 5D kosteloos laten updaten, de oude constructie bevat eigenlijk een fabricage fout, waardoor de spiegel kan loslaten. Nu heb ik dus een 5D met een splinternieuwe constructie, gratis. Mocht je die moeite niet willen nemen en hij gaat kapot, beloofd Canon hem kosteloos te maken, buiten de garantie om. Ik ga gauw eens kijken met behulp van door jouw genoemd 1Dcount hoeveel clicks er op mijn Mark II zitten. Bedankt!

 5. Eugène
  Eugène schreef op vrijdag 25 februari 2011 om 10:34  | reageer

  Waar en hoe heb je dat gedaan Leo? Gewoon Canon service center bellen? Ik heb ook zo'n 5D en wil dat niet meemaken.

 6. Tycho
  Tycho schreef op vrijdag 25 februari 2011 om 12:53  | reageer

  Dat heb ik ook 2x gehad met mijn 1D II. De eerste keer hing er zelfs 1 lamelle helemaal los en de tweede keer precies als bij jou. De eerste keer had ik hem net overgenomen van een collega. Duur grapje. Tweede keer onder coulance gratis nieuwe sluiter er in gegaan. Met dagelijks gebruik zit je snel aan de max aantal kliks.

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 25 februari 2011 om 15:35  | reageer

  @Tycho: idd een duur grapje als je geen coulance aanvraagt. Het meest vreemde vind ik nog dat je gewoon een prijsopgave van 300 euro krijgt terwijl je in feite bijna altijd coulance krijgt. Maar als je het niet aanvraagt krijg je het ook niet, vandaar dat het me handig leek mensen op de mogelijkheid te wijzen.

 8. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 25 februari 2011 om 17:09  | reageer

  @Eugène: Tech Repair gebeld en gevraagd of dat kon. En dat kon dus vrolijk Je bent m wat langer kwijt dan bij regulier onderhoud, maar binnen 10 dagen was ie klaar. Mijn 5D is eigenlijk nog als nieuw.

  @Johannes : Dat programmaatje 1Dcount werkt perfect, ik blijk op 39.000 kliks te zitten. Misschien heeft het gebruik van de camera, veel op hoge snelheid fotograferen, ook wel te maken met het kapot gaan. En dat doe ik eigenlijk bijna nooit. Het is al een wat oudere camera en ik gebruik m niet zoveel meer, maar wil m toch niet wegdoen, voor sport opnames toch een dijk van een toestel. En ik vind de kwaliteit nog steeds erg goed.

 9. Eugene
  Eugene schreef op vrijdag 25 februari 2011 om 23:13  | reageer

  Bedankt Leo. Ik heb ze inmiddels een e-mail gestuurd. Voor zo'n goede klant van Canon willen ze dat vast wel doen.

 10. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 15:26  | reageer

  Eugene, een goede klant van Canon kent zelfs gradaties.(zilver goud en platina geloof ik) Je hebt de Canon 5D, misschien heb je nog wat L lensen, een flitser en eventueel een ander toestel. Dan kun je je bij Canon Professional Network opgeven en voorrang krijgen bij reparaties. Ook technische steun bij sommige evenementen, enfin lees het maar eens door: http://www.canon.nl/professionaluser/

 11. Teus
  Teus schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 16:31  | reageer

  Ik vraag me af wat er gebeurd was als je hem bij tech-repair had laten maken.
  Ik vermoed dat ze dan de camera naar canon hadden gestuurd deze onder coulance gerepareerd terug komt en jij je 300 euro kan overhandigen. <-- Goeie deal.

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 16:59  | reageer

  Canon rules! vrolijk

 13. gast schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 17:01  | reageer

  @ Johannes. De eerste keer was nadat de camera 2e hands had gekocht van een collega. Dus ging de vlieger niet op. De tweede keer is het gewoon kosteloos gefixt. Daarbij is het aantal kliks van een 1DII aanmerkelijk minder dan die van 1DIII en 1DIV. Ik heb het geregeld via CPS, dat scheelt ook een stuk. Gelukkig ben ik al een tijd erg blij met m'n 1dIV. Is een mega verschil tov de 1DII en 1DIII!! Oudere camera's van de 1DII en anderen uit die tijd vallen al snel buiten coulance en dergelijke. Is toch al 10 keer afgeschreven.

 14. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 20:26  | reageer

  @Teus, volgens mij repareert Canon zelf helemaal niets, Tech-Repair is de officiële Canon reparateur. Ze respecteren ook je CPS lidmaatschap en dat is helemaal van Canon.

 15. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 22:20  | reageer

  @Teus: dat zou me idd niks verbazen. Ik vond het dus ook bijzonder dat ze niet van te voren melden dat er goede kansen zijn op gratis reparatie. Het is wel zo dat Tech-repair repareerd, maar de kosten zijn voor canon.

 16. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op maandag 22 augustus 2011 om 22:08  | reageer

  Late reactie... :D

  Tech Repair kan over coulance ook geen uitspraken doen. Zij kunnen een coulanceregeling aanvragen bij Canon maar niet zelf beloven aan klanten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord