Ger de Gram

Lijntekening op de Nikon D5000

zondag 23 augustus 2009, 23:06 door | 8.887x gelezen | 9 reacties

Het direct bewerken of retoucheren van je foto's op je spiegelreflexcamera zelf, wordt populairder en populairder. Nog steeds rijst de vraag in hoeverre dit zin heeft: de Photoshopper doet dit immers gewoon thuis achter zijn Mac. Ook op de Nikon D5000 zitten weer tal van dit soort functionaliteiten. Daarvan zijn er een aantal handig, maar er is eentje die in mijn ogen een apart blogje waard is: lijntekening.

In de trein op weg naar de mooiste stad van Nederland zat ik een beetje te experimenteren met de D5000. Deze digitale spiegelreflexcamera van Nikon heeft meer dan tien verschillende retoucheerfuncties, variërend van het rechtzetten (handig!) of bijsnijden van je foto, tot volledige kleuraanpassingen.

Een grappige, en goedwerkende retoucheermogelijkheid is die van ‘lijntekening’. Deze functie zat – in mijn herinnering – al op de vroegste digitale camera’s. Het komt erop neer dat de software in de camera de foto omzet naar een ouderwetse tekening. Alleen, negen van de tien keer ziet dit er niet uit. Vaak worden de verkeerde lijnen geaccentueerd en lijken die erg bewogen – alsof je wat gedronken hebt.

iphoneenappelsientje iphoneenappelsientje


Op de D5000 is dit wel goed uitgewerkt. Zelfs het meest simpele stilleven lijkt met deze functie al heel wat. Vooral bij teksten en logo’s kan er leuk mee worden gespeeld. Let bijvoorbeeld eens op de Twitterapplicatie op mijn iPhone (foto boven)* of het logo van de Sp!ts. (onder).

Sp!ts

Niet iedereen is blij met de Sp!ts


Het viel me wel op dat Lijntekening eigenlijk alleen geschikt is voor dit soort plaatjes. Bij een gezicht is het bijvoorbeeld zinloos: daarvoor zijn de lijnen rondom ogen, neus en kin te scherp of juist te zacht. Overigens heb ik de foto’s allemaal iets meer contrast gegeven door in Photoshop de levels aan te passen.

Al met al is het wel leuk om mee te spelen: eenmaal thuis maakte ik nog een foto van mijn oh zo overzichtelijke magneetbord. Voor en na.

Magneetbord Magneetbord Tekening


De Nikon D5000 kan natuurlijk meer. Veel meer. Bekijk daarom de volledige review van de Nikon D5000 op BesteProduct!

* mensen met een scherp oog hebben ongetwijfeld gezien dat de twee foto's van de iPhone niet dezelfde zijn. Dat is correct: ik had per ongeluk de originele foto - zonder lijntekening - gewist. Maar het effect blijft gelukkig hetzelfde.

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

9 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 24 augustus 2009 om 00:30

  mensen met een scherp oog hebben ongetwijfeld gezien dat... De persoon die de spits vast heeft zijn middelvinger opsteekt naar de fotograaf. vrolijk

 2. JerryBig
  JerryBig schreef op maandag 24 augustus 2009 om 12:43

  Sorry, nabewerken doe ik niet op mijn Mac met Photoshop. Ik wil geen Mac en Photoshop kan ik niet betalen. Bovendien heb ik Capture NX en enkele betaalbare/gratis kleine programma's en dat is voor mij ruim voldoende.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 24 augustus 2009 om 13:06

  @JerryBig; Wat is nu precies je punt, want dit artikel gaat er juist over dat je dit effect/nabewerking met de Nikon D5000 kunt doen. Je hebt dus ook geen Photoshop of andere software nodig.

  Overigens vind ik het resultaat best aardig, zo rechtstreeks uit de camera. In de praktijk een functie die je volgens mij niet heel vaak zult gebruiken, maar het kan handig zijn.

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 24 augustus 2009 om 13:39

  Die lijntekeningtechniek lijkt me heel aardig voor wie wil leren tekenen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord