Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Louwman automuseum met de Fuijfilm X-Pro2

dinsdag 2 februari 2016, 20:40 door | 4.876x gelezen | 5 reacties

Op uitnodiging van Fujifilm mochten we vandaag een ochtendje rondwandelen in het Louwman Museum in Den Haag. Hier konden we prachtige historische bolides vastleggen met de nieuwe Fujifilm X-Pro2 die in januari aangekondigd is.

Detail brandweerwagen

Fujifilm X-Pro2, XF 35mm f/2 R WR
1/25s, f/2.0, ISO 200

Het Louwman Museum heeft 's werelds oudste privécollectie automobielen, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. Het verzamelen begon al in 1934 en inmiddels hebben ze meer dan tweehonderdvijftig antieke en klassieke automobielen.

Ik had nog niet eerder met de X-Pro gewerkt (ook niet met de eerste versie), maar de camera is me goed bevallen. Met de 35mm f/2.0 die ik erop had was het een erg lichte en compacte camera. Het instellen van de basisfuncties (sluitertijd, diafragma, ISO) is erg eenvoudig en kan allemaal via fysieke knoppen.

Alleen voor het instellen van de ISO moet je even opletten, je trekt hierbij de draaiknop voor de sluitertijd omhoog en draait hem dan. Zo verander je de lichtgevoeligheid. Het werkt erg eenvoudig, maar je moet wel even weten hoe het moet.

Standbeeld

Fujifilm X-Pro2, XF 35mm f/2 R WR
1/110s, f/2.0, ISO 800

De hybride zoeker is flink beter dan die in mijn Fujifilm X100 en werkt erg prettig. Fujifilm heeft met deze zoeker een prettig systeem in handen.

Fujifilm X-Pro2

Doordat de zoeker ook helemaal linksboven zit kun je als portretfotograaf (na wat gewenning) fotograferen met twee ogen open. Je rechteroog bij de zoeker en je linkeroog om contact te houden met je model. Je verschuilt je als fotograaf dan niet grotendeels achter een camera. Ik kan me voorstellen dat dit prettig kan werken.

De camera reageert erg vlotjes en is zo prettig om mee te werken. Ook de autofocus deed het, in het donkere museum, uitstekend en wist telkens snel scherp te stellen. Wanneer het echt donker werd krijgt de autofocus automatisch hulp van een autofocus-assist lamp.

Chevy

Fujifilm X-Pro2, XF 35mm f/2 R WR
1/90s, f/2.0, 200 ISO

Al met al een interessante camera, zeker in combinatie met de ook prima objectieven van Fujifilm. De camera moet later deze maand in de winkels liggen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. janharm
  janharm schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 21:18  | reageer

  De vraag die ik nu heb is, zou jij jouw Canon 5DMKIII inruilen voor de lichtere X-Pro2? Zelf gebruik ik ook de Fuji X100S en neem deze toch vaker mee dan mijn Canon 5DMKIII die toch behoorlijk zwaar kan zijn. Kai Wong van Digital Rev TV waarschuwt in zijn een van zijn laatste tv blog's vooral niet je SLR weg te doen voor lichtere camera's maar hierbij heeft hij niet de X-Pro2 meegenomen die uit meerdere tests goed uit de bus komt.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 22:35  | reageer

  @Janharm; dat zou ik op basis van deze anderhalf uur fotograferen nog niet durven zeggen.

  Maar ik ken wel een aantal fotografen die van professionele Nikons en Canons komen en geen spijt lijken te hebben. Degene die hun oude camera nog gehouden hebben (de meeste) zeggen daar echter nooit meer mee te werken.

  Wel een goede vraag om mee te nemen in de review die ik vast over een paar weken/maanden een keer ga schrijven.

 3. Bert Beijl
  Bert Beijl schreef op woensdag 3 februari 2016 om 20:57  | reageer

  Vandaag afscheid genomen van mijn 5DIII plus een tas vol L objectieven en ingeruild voor de X-Pro2 met 16, 35 en 90mm en nog geld toe. Nu nog even de X-Pro1 in afwachting van de X-Pro 2 die pas half maart leverbaar blijkt te zijn. Was wel even slikken maar alleen al het verschil in gewicht van de combi-tas haalt al snel een goed gevoel naar boven, morgen zonder gesjouw op pad....

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 3 februari 2016 om 21:22  | reageer

  Een beetje in het verlengde van het verhaal van Yljas.
  Ik zie het wel zitten, dat kleine cameraatje vrolijk

 5. janharm
  janharm schreef op woensdag 3 februari 2016 om 22:55  | reageer

  Een moedig besluit Bert Beijl, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en de uitgebreide review van Elja!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord