Elja Trum

Met welk oog kijk je door de zoeker

zaterdag 5 juli 2008, 17:04 door | 21.570x gelezen | 30 reacties

Ooit wel eens nagedacht over met welk oog je door de zoeker van je camera kijkt? Ik ook niet, gewoon doen wat het beste aan voelt. Toch vond ik dit artikel over het dominante oog erg interessant. Het blijkt dat iedereen een dominant oog heeft en dat dit het oog is dat het beste geschikt is om mee te fotografen.

Het schijnt dat er in de meeste handleidingen vanuit gegaan wordt dat je met je rechter oog door de zoeker kijkt. Net zoals de greep van je camera gemaakt is voor rechtshandige personen. Niet bij iedereen is het rechteroog ook dominant. Het kan net zo goed je linker oog zijn en als dat zo is dan is dat het oog waarmee je door de zoeker zou moeten kijken.

Bepaal het juiste oog
Het is erg eenvoudig om te bepalen welk oog je dominate oog is.

- Vouw je handen samen zodat er een klein gaatje tussen ontstaat.
- Kijk met beide ogen door het gat en kies iets in de achtergrond om je op te focussen.
- Sluit nu om de beurt je linker en je rechter oog.

Wanneer je dit doet verandert bij een oog het beeld dat je ziet door het gat tussen je handen. Bij het andere oog zie je gewoon precies hetzelfde als met twee ogen. Het oog dat je dicht hebt op het moment dat je beeld verandert; dat is je dominante oog.

Het dominante oog is ook het oog dat je het beste kunt gebruiken om door de zoeker te kijken. Terwijl je dat doet zou je ook je andere oog dicht moeten doen.

Test welk oog dominant is
Test welk oog dominant is


Automatisch de juiste
Nu verwacht ik eigenlijk dat de meeste mensen automatisch hun juiste oog gebruiken. Dat is tenminste in mijn geval zo. Volgens de test blijkt mijn linkeroog bij dominate oog te zijn. Nu moet ik toegeven dat ik niet eens uit mijn hoofd wist te vertellen wel oog ik gebruik als ik door de zoeker kijk. Daarvoor moest ik eerst mijn camera te voorschijn halen.

Het bleek dus dat ik zelf al automatisch mijn dominate oog gebruikte om door de zoeker te kijken. Mijn andere oog sluit ik dan ook. Op het moment dat ik probeerde met mijn andere oog door de zoeker te kijken ging het zelfs aardig mis. Ik had al moeite om uberhaubt de juiste plek van de zoeker te vinden en daarna bleek het zicht ook erg onwennig aan te voelen.

Eerder heb ik wel eens de vraag gehad van beginners welk oog ze moesten gebruiken. Vanaf nu heb ik daar dus een goed antwoord op. Wel grappig dat dit dus per fotograaf kan verschillen. Ik ben benieuwd of jullie ook allemaal automatisch met jullie dominate oog fotograferen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

30 reacties

 1. Pim
  Pim schreef op zaterdag 5 juli 2008 om 17:59

  Grappig,
  Wist dit niet maar het bij mij bleek ook (wat ik al dacht) dat me rechter oog het dominante oog is :d

  Denk het rechtshandige ook recht kijken en linkshandige links kijken..
  Mochten er links handige zijn ik ben benieuwd knipoog

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 5 juli 2008 om 18:15

  Ik ben rechtshandig, maar links is mijn dominante oog. Dus het oog en de hand hoeven niet overeen te komen.

 3. GerritB
  GerritB schreef op zaterdag 5 juli 2008 om 18:34

  Mijn linker doet het maar voor 5% (met bril hooguit 15%), dus uiteraard is mijn rechter dominant. Gelukkig is er geen onderscheid tussen rechtsoogige of linksoogige camera's anders had ik misschien nog een probleem gehad. knipoog

 4. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 5 juli 2008 om 19:26

  Moest eerst effe 2 keer het testje doen, veraf en dichtbij.
  Rechts handig, links dominant.
  Rechts is idem raar en onwennig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord