Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Afra de Leeuw

Multimediale fotografen; meer dan alleen fotografie

maandag 10 december 2012, 22:39 door | 7.109x gelezen | 7 reacties

Tegenwoordig is het aardig zwaar om met je fotografie door te breken. De Nederlandse Vereniging van Journalisten hield in 2009 al een onderzoek naar de veranderende beroepspraktijk van fotojournalisten. Hier kwam in naar voren dat een groot deel van de fotografen er van overtuigd is dat je het tegenwoordig veel verder schopt als je multimediaal bent. En daar wordt gehoor aan gegeven..

Een groot deel van de fotografen omarmt tegenwoordig multimediale producties. Ze proberen door middel van vooral videoproducties hun verhaal op nieuwe, andere manieren te vertellen. Filmpjes waarin foto's, bewegende beelden, muziek en interviews elkaar afwisselen zijn steeds vaker terug te vinden in de fotografie.

Afrikaner Blood


Een voorbeeld van een populaire multimedia productie, gemaakt door Elles van Gelder & Ilvy Njiokiktjien, is Afrikaner Blood. Het verhaal gaat over een kamp waarin blanke, jonge Afrikaners zichzelf leren te verdedigen tegen 'de zwarten'.


Deze acht minuten durende multimediale documentaire won de eerste prijs in de World Press Multimedia Contest 2012. Jurylid Vincent Laforet noemde Afrikaner Blood an 'incredibly well crafted and nuanced piece with a very cohesive structure and refined execution'.

Ook de Nederlandse media was zeer te spreken over deze multimediale productie, Pauw en Witteman hebben zelfs nog een groot deel van hun aflevering gewijd aan de minidocu.

World Press Multimedia Contest en de Zilveren Camera Canon Prijs


Het maken van toonaangevende multimediale videoproducties wordt tegenwoordig ook beloond door twee belangrijke prijzen. In 2011 werd de eerste editie van de World Press Multimedia Contest gehouden, dat zelfde jaar werd ook voor het eerst de Zilveren Camera Canon Prijs uitgereikt. Het ontstaan van deze twee vrij jonge prijzen geeft aan dat multimediale producties steeds meer in opkomst zijn.

Mediastorm


Een website die ik nog kort even wil noemen is Mediastorm. Dit wereldwijd bekende bedrijf speelt in op de groeiende vraag naar multimediale videoproducties in de samenleving. Ze maken ontzettend mooie filmpje's over intrigerende verhalen die net iets meer boeien dan alleen foto's over het verhaal.

Een voorbeeld is The Marlboro Marine, dat het verhaal vertelt over het leven van de militair James Blake Miller na zijn terugkomst uit Irak. Hij is bekend van de iconische foto die Los Angeles Times fotojournalist Luis Sinco maakte in 2004 van de aanval op de Iraakse stad Fallujah.

C0012 768x432 (Custom)

Tegenwoordig heeft een fotograaf zoveel ruimte en mogelijkheden om meer te doen met een goed verhaal dan het alleen te fotograferen. Het maken van een productie van foto's, video beelden, interviews en ander geluid geeft het verhaal net dat beetje extra om echt op te vallen tussen de rest. Zelf ben ik in ieder geval ontzettend enthousiast over multimediale producties die zo veel bij kunnen dragen in de fotografiewereld. En jullie?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Afra de Leeuw

Over de auteur

Afra de Leeuw is een enthousiaste, studerende journalist die het liefst met haar handen vastgelijmd zit aan haar Canon. Daarnaast verliefd op sporten, bloggen en het lezen van fotografiebladen. Na haar studie journalistiek hoopt ze in de fotografie- en/of tijdschriftenbranche terecht te komen.

7 reacties

 1. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 11 december 2012 om 12:22  | reageer

  Onvermijdelijke trend. Je ziet ook het omgekeerde: journalisten zorgen met het mobieltje steeds vaker zelf voor beeld. Was bijvoorbeeld goed te zien bij de recente crisis in Gaza.

  Wie interesse heeft in multimediajournalistiek kan ik aanraden @koci op Twitter te volgen. Een expert op dat gebied.

 2. AdeLeeuw
  Profiel AdeLeeuw schreef op dinsdag 11 december 2012 om 13:42  | reageer

  Zeker, maar dat kan tegewoordig ook een stuk makkelijker aangezien de kwaliteit van de camera's op telefoons een stuk beter is. Het gelijk delen van je foto is tegenwoordig ook gedaan met één klik

 3. Benny
  Profiel Benny schreef op vrijdag 14 december 2012 om 01:39  | reageer

  Multimediaal = geen fotograaf, maar een beeldmaker...

 4. AdeLeeuw
  Profiel AdeLeeuw schreef op vrijdag 14 december 2012 om 13:17  | reageer

  Wat bedoel je precies Benny? Een fotograaf is toch een beeldmaker?

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 14 december 2012 om 13:58  | reageer

  Inderdaad. Sterker nog, in het Engels is het hoofd van de filmcrew ook een Director of Photography, toch? Een fotograaf is een schrijver met licht, er staat nergens of dat geschrevene stilstaat of beweegt. (Heet het in het Engels niet 'still photography'?)

  Al snap ik Benny wel. De termen vervagen nu eenmaal een beetje. Je hebt ook mensen met een echte 'film'achtergrond die op deze manier gaan werken. En sterker nog, ook tekstschrijvers en radiomakers die beeld gaan leveren. Of omgekeerd. Alles komt bij elkaar. Mooi toch? Ik vind alleen 'beeldmaker' weer zo'n weinigzeggende/generaliserende kreet. Net als 'multimediaal', trouwens...

 6. Robert
  Profiel Robert schreef op vrijdag 14 december 2012 om 14:40  | reageer

  @Erik: klopt. Je hoort ook vaak nieuwszenders als Al Jazeera en CNN spreken over "our photographer", terwijl wij dan cameraman zouden zeggen.

  Verder: misschien moeten we inderdaad af van hippe termen als "multimediaal" en "nieuwe media". Journalistiek bestaat uit beelden en woorden. We gaan naar een tijdperk toe waarbij de combinatie daarvan steeds vaker door één persoon gebruikt wordt. En ik denk dat we dat beroep gewoon journalist kunnen blijven noemen.

  In Nederland zijn we nog niet echt zo ver, maar in het buitenland wel. Ik noemde boven al Gaza, en je ziet het nu ook in Egypte. Journalisten die video's maken voor tv-zenders, teksten schrijven voor het blog van die zender en telefoonfoto's seconden na een gebeurtenis op Instagram plaatsen.

  De generatie die is opgegroeid met internet, zal het web als de belangrijkste (of misschien wel enige) plek zien waar ze nieuws tot zich nemen. Ook fotograferende journalisten die iets meer willen bieden dat "insta-beelden" zullen daarom - zie de voorbeelden van Afra - moeten denken aan een vormgeving die meer bij deze tijd past.

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 14 december 2012 om 17:21  | reageer

  @Robert: Ik heb altijd jeuk gekregen van de kreet 'nieuwe media'. Zo vind ik de 'social media clubs' ook uiterst curieus. Alsof er jaren geleden een e-mail club was. Of een fax club...

  En ja, zeker op journalistiek vlak worden 'mediamakers' steeds meer multidisciplinair. Zelf werk ik als redacteur/tekstschrijver en fotograaf. Een ideale combi, waar nu ook filmen en geluidsopnames bij komen. Maar onlangs heb ik ook een live verslag gedaan van een bijeenkomst via Yammer (een 'interne Twitter'-applicatie voor bedrijven).

  Kortom, beeldmaker is misschien ook wel te smal, als je het toch een naam wilt geven!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord