Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Nikon D300; de coolste camera

zondag 30 december 2007, 09:42 door | 13.720x gelezen | 5 reacties

Copyright Jan VermeerEen tijdje geleden melde we dat Nikons in de extreme omstandigheden van de ruimte werden gebruikt door de NASA astronauten. Nu heeft de natuur fotograaf Jan Vermeer aangetoond dat de extreme omstandigheden van de ruimte niet de enige zware omgeving is waar Nikons gebruikt kunnen worden. Tijdens zijn laatste reis naar Antarctica om de koningspinguļn vast te leggen heeft hij naast zijn trouwe D2X een Nikon D300 meegenomen en deze in de extreme weersomstandigheden grondig getest. Antarctica is 's werelds koudste (regelmatig min 70 graden celcius) en droogste plek waar regelmatig een sterke wind staat.

In het artikel geeft hij een verslag van zijn reis en de bevindingen van de Nikon D300.
Als natuurfotograaf gaat Jan Vermeer vaak op reis voor fotoshoots en hij is al vijf keer eerder op Antarctica geweest. Hij is dus een expert in het meenemen van het juiste apparatuur voor de shoot in deze tijd van beperkte bagage limieten. Iets wat hij in het artikel met ons deelt.

Jan Vermeer is erg te spreken over de D300. Misschien soms wel iets te enthousiast waardoor ik mij afvraag of Nikon hem misschien een beetje gesponsord heeft. Voor het gebruik is hij zeer tevreden over de de features op de D300 zoals de self cleaning sensor unit, de Live View en het grote en duidelijke scherm. De knoppen zijn zeer goed te opereren, zelfs met handschoenen, en de lay-out is zeer gelijk aan de D2X (zijn standaard camera) wat het gebruik versimpeld. Een van de mooiste features, volgends Jan Vermeer en yours truely, is wel de lage ruis van de chip. In het artikel gaat hij tot 400 ISO en ik weet uit ervaring dat tot 3200 ISO ruis geen probleem is.

Belangrijk op een trip naar Antarctica is natuurlijk dat de camera goed blijft werken onder de barre omstandigheden. En inderdaad de Nikon D300 blijft goed functioneren alsof er niks aan de hand is. Geen last van vocht, lage batterij capaciteit door de kou of moeite met de scherpstelling in de lage contrastrijke omgeving. En dit zegt wel iets over de uitstekende kwaliteit van de nieuwe Nikon camera en het geeft goede hoop voor uw aankomende wintersportvakantie!

Bekijk het artikel en de prachtige foto's van de expeditie op PhotographyBLOG en Lets go Digital. De test zal ook terug te lezen zijn in het fotomagazine Fotografie F+D van februari 2008.

Snow Hill Island, Antarctica; copyright Jan Vermeer
Snow Hill Island, Antarctica; © Jan Vermeer

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

5 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 30 december 2007 om 09:50  | reageer

  Geslaagde opnames!
  De foto's laten me gelijk denken aan de animatie film Happy Feet. vrolijk

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 30 december 2007 om 09:55  | reageer

  Hmm, mij meer aan de March of the Penguins...

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zondag 30 december 2007 om 13:08  | reageer

  Dat de camera goed blijft presteren is inderdaad een knap staaltje techniek, maar zoals hij er bij ligt vraag ik me af hoe lang een fotograaf het in deze extreme toestanden volhoud vrolijk

 4. GerritB
  GerritB schreef op zondag 30 december 2007 om 14:10  | reageer

  "Misschien soms wel iets te enthousiast waardoor ik mij afvraag of Nikon hem misschien een beetje gesponsord heeft."
  In dit geval hebben we het over een fanatieke ervaren Nikon gebruiker die fantastische foto's maakt. Geen wonder dat je dan enthousiast wordt van de D300. Wacht maar tot ie met de D3 op pad gaat. Als ik Nikon was zou ik zo iemand inderdaad gebruiken om mijn product te promoten en dat zouden ze dus best gedaan kunnen hebben. Jan Vermeer wekt nergens de suggestie dat ie even objectief een camera gaat testen, want dan had ie meerdere merken mee moeten nemen. Hij is een Nikon enthousiasteling, en dat mag iedereen weten.
  Het gevoel van sponsoring krijg ik veel vaker van zgn objectieve fotowebsites m.b.t. Canon producten. Dat soort geveinsde objectiviteit vind ik veel kwalijker. Overigens niets ten nadele van Canon, mits ze die sites inderdaad de nodige euries toestoppen om er beter uit te komen. Gelukkig zijn sites als Photofacts wat neutraler, alhoewel je natuurlijk altijd moet oppassen dat niet één merk de overhand krijgt. Gelukkig valt het reuze mee hier, proficiat.

 5. zonnevogeltje
  zonnevogeltje schreef op maandag 31 december 2007 om 08:33  | reageer

  Er zijn meer gegevens over verschillende camera's op en arctische expeditie Antarctica 2007 – What Worked? What Didn't.
  Bij Nikon geen problemen en bij Pentax (1 toestel vrolijk)ook niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord