Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Kruyskamp

Nokia gaat strijd aan met spiegelreflex

vrijdag 30 april 2010, 10:08 door | 8.352x gelezen | 9 reacties

'They will in the very near future revolutionise the market for system cameras. There will be no need to carry around those heavy lenses.' Dat zei Nokia topman Anssi Vanjoki vorige week in een toespraak in Helsinki over de nieuwe generatie telefooncamera's. Vrij vertaald: de mobieltjes van de Finse fabrikant gaan binnenkort de spiegelreflex overbodig maken.

Een van de wapens in de strijd met de spiegelreflex is de nieuwe Nokia N8. Specs qua fotografie: 12 megapixels, een Carl Zeiss objectief en de mogelijkheid om video's in HD (720p) kwaliteit op te nemen. Op het officiŽle Nokia blog zijn al wat foto's en de onderstaande video te vinden.De kwaliteit is veelbelovend, wel met de kanttekening dat zowel de foto's als de video onder ideale omstandigheden gemaakt zijn: prima licht, met buiten ook nog een lekker zonnetje. In minder goed licht zullen de prestaties al snel slechter uitpakken. Kwaliteit zit immers niet alleen in het aantal megapixels, maar ook in het formaat van de beeldsensor. En dat blijft voor de cameratelefoon natuurlijk de grootste beperking.

Camerafabrikanten zijn al teruggekomen van het idee om steeds meer megapixels in de compact camera's te stoppen. De nieuwste point & shoots krijgen vaak minder megapixels dan de voorgaande modellen. Er wordt eerder gezocht naar alternatieven om een grotere sensor in een compacte behuizing te krijgen. Zie bijvoorbeeld de DP1 en de DP2 van Sigma, het Micro 4/3 systeem van Olympus en Panasonic en Ricoh's GXR systeem.

Voor de snapshots schietende consument zijn betere cameraatjes in de mobiel niettemin goed nieuws. Er groeit momenteel een hele generatie op waarvoor de mobiel het enige fotografische medium is dat ze kennen. Als ik naar mijn jongste Facebook vrienden kijk, dan wordt inmiddels alles alleen nog maar vastgelegd met de mobiel. Vakanties, feestjes, een middagje Vondelpark. Deze groep zal hoogst waarschijnlijk nooit een compact camera kopen.

Concurreren met de spiegelreflex camera's is wellicht te ambitieus, iemand die beroepsmatig of als hobbyist met fotografie bezig zal de spiegelreflex immers niet snel in de ban doen. Maar het marktaandeel van de point & shoots zal ongetwijfeld in de toekomst meer en meer te lijden hebben onder de plannen van Nokia en de andere telefoonfabrikanten.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Robert Kruyskamp. Roberts mobiele fotowerk kun je bekijken op zijn website. Wil je zelf ook eens een artikel schrijven voor Photofacts; neem dan contact met ons op!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Kruyskamp

Over de auteur

Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.

9 reacties

 1. Henny
  Profiel Henny schreef op vrijdag 30 april 2010 om 12:56  | reageer

  Na aanleiding van het mobiele fotografie topic, zat ik juist te denken waarom is er geen fabrikant die poogt echt wat foto-kwaliteit in een mobieltje te stoppen.
  Hier probeert Nokia dat, zoals je zelf al aangeeft zal het ook volgens mij niet snel kunnen concurreren met een DSLR en het feit dat ook deze voorbeeldfoto's in goede lichtomstandigheden zijn gemaakt maakt mij eveneens niet enthousiast. Er zijn immers meer telefoons die dat kunnen.

 2. libeco
  Profiel libeco schreef op vrijdag 30 april 2010 om 13:38  | reageer

  Als je de voorbeeldfoto's even op een groter formaat bekijkt zie je wat een erbarmelijke kwaliteit ze nog steeds zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de blauwe fiets.

  Het is leuk dat het kan, maar een (d)SLR vervangen, nee, dat geloof ik niet. Optische zoomlenzen en controle over sluitertijd en scherptediepte zie ik nog niet echt.

 3. Leo
  Leo schreef op vrijdag 30 april 2010 om 17:58  | reageer

  Voor geinteresseerden: Samsung M8910 camera-phone (camera die ook kan bellen). knipoog
  Review door Juza.

 4. rbrt
  Profiel rbrt schreef op vrijdag 30 april 2010 om 22:36  | reageer

  @Leo: voor wat het waard is - de Nokia N8 heeft naar verluidt wel een sensor gekregen die groter is dan bij welke andere cameratelefoon ook, inclusief deze Samsung.

 5. gast schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 00:16  | reageer

  Ik wacht op het antwoord van Canon: bellen met mijn dslr. Op mijn ff zit al een microfoontje. vrolijk

 6. Marvin
  Marvin schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 16:51  | reageer

  Naarmate de techniek vordert zal het marktaandeel van de mobiele telefoon inderdaad ten koste van de DSLR groeien. "How comes?" hoor ik je vragen. Simpel. Op dit moment kopen veel mensen DSLR's om de standaard dingetjes mee te fotograferen: de kinderen, de BBQ met de buren etc. De reden is simpel: in het donker en/of bij beweging gaan compact camera's het al snel niet meer redden en voor de prijs van een goede compact heb je ook een instap-spiegelreflex.

  Het wachten is op mobiele telefoons die ook onder slechte lichtomstandigheden en/of bij bewegende onderwerpen nog wat klaarstomen, kwestie van tijd. Zodra dat gemeengoed is, zal de markt voor instap-DSLR's wel een flinke knauw krijgen. En dat is een flink stuk marktaandeel!

 7. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 17:58  | reageer

  Fisheye/wide angle lenzen voor iphone
  8x optical zoom+tripod voor iphone
  Word verkocht door USBfever

  :D

  Maar goed, ik blijf trouw aan de DSLR!

 8. max
  max schreef op zondag 2 mei 2010 om 17:17  | reageer

  Heb tog liever een iPhone....

 9. rbrt
  Profiel rbrt schreef op maandag 3 mei 2010 om 10:23  | reageer

  @Marvin: ik denk dat het niet alleen een kwestie is van kwaliteit. De manier waarop de consument nu met fotografie omgaat, is gewoon sterk aan het veranderen.

  In het verleden maakte men foto's als herinnering voor later, bijvoorbeeld voor een mooi plakboek. Je ziet nu dat vooral de jongere generatie fotografeert om bijvoorbeeld via Facebook of Twitter meteen te kunnen laten zien waar ze zijn, met wie en wat ze doen. De cameratelefoon biedt die unieke mogelijkheid.

  Het is leuk als telefoonfabrikanten die plaatjes in kwaliteit nog wat kunnen pimpen, maar de gemiddelde consument laat zich nu al niet tegenhouden door wat ruis of bewegingsonscherpte.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord